• Посилання скопійовано

Зміна одиниці виміру при роздрібному продажу купленого оптом товару нічим не заборонена

Наше підприємство займається оптово-роздрібною торгівлею продуктами харчування. Закуповуємо товар великими партіями і розфасовуємо у пакети для продажу дрібнооптовими партіями та вроздріб. У графі 5 податкових накладних на придбання товару наші постачальники зазначають одиниці виміру великих партій — кілограми чи тонни, а ми продаємо товар уже за кількістю пакетів та ставимо у графі 5 податкових накладних одиницю виміру — штуки. Чи правильно ми робимо?

У розділі I табличної частини податкової накладної наводять детальну інформацію про номенклатуру постачання товарів (робіт, послуг). Зокрема, в графі 3 зазначають номенклатуру товарів (робіт, послуг), а в графах 5.1 та 5.2 — одиницю виміру з кодом за Класифікатором системи позначень одиниць вимірювання та обліку (КСПОВО), що діє на дату складання податкової накладної (пп. 4 п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 22.09.2014 р. №957, у редакції наказу МФУ від 23.01.2015 р. №13 (далі — Порядок №957)).

Суб'єктам господарювання слід пам'ятати, що операції постачання товарів жодних чином не прив'язуються до операції придбання цих товарів або їх отримання на інших умовах. Суб'єкти господарювання мають повну свободу дій у прийнятті рішень про те, в яких одиницях виміру та у якому вигляді вони закуповуватимуть товари та в яких одиницях виміру і в якому вигляді продаватимуть їх далі. Але одиниця виміру товару, який продається, має зазначатися у договорі, рахунку-фактурі (за наявності) та в первинному документі про продаж, зокрема в накладній. І, як наголошують податківці у листі ДФСУ від 28.01.2015 р. №2394/7/99-99-19-03-02-17 (див. «ДК» №7/2015), у разі якщо вартість послуги (на думку автора, аналогічно і щодо товарів) визначається із застосуванням одиниць обліку, які відображаються у первинних документах, регістрах бухгалтерського обліку, то у графах 5.1 та 5.2 податкової накладної проставляються одиниці виміру (умовне позначення і код) згідно з КСПОВО.

Наприклад, платник ПДВ може закуповувати продукти харчування (скажімо, крупи) великими партіями з одиницею виміру кілограм або тонна, потім розфасовувати їх у пакети і продавати вроздріб — вже за кількістю пакетів. Будь-яких обмежень, що під час продажу такого товару не можна змінювати одиницю його виміру, визначену під час придбання, Порядок №957 не містить.

Таку саму думку висловлюють і податківці у відповіді на запитання: «Чи може у графі 5 податкової накладної зазначатися інша одиниця виміру, ніж була зазначена у податковій накладній при придбанні товару (наприклад, при придбанні зазначена одиниця виміру «кг», а при постачанні «шт.» з відповідним кодом згідно з КСПОВО)?» (підкатегорія 101.19).

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру