• Посилання скопійовано

ЄП та заміна боржника

Підприємство — платник єдиного податку третьої групи має дебіторську заборгованість покупця за поставлені раніше товари. Покупець не може виконати своїх зобов'язань з оплати товару і пропонує перевести свій борг на іншу особу. Чи можна «єдиннику» використовувати схему заміни боржника? Чи не буде це порушенням вимоги про грошові розрахунки платників єдиного податку?

Заміна боржника у зобов'язанні (переведення боргу) передбачена ст. 520 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. №435-IV (далі — ЦКУ). Боржник у зобов'язанні може бути замінений іншою особою лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом. Тому відповідь на запитання, чи може платник ЄП переводити борг, — це один із головних чинників, які впливають на прийняття рішення кредитором-«єдинником», погоджуватися на таку заміну боржника чи ні.

Отже, як відомо, згідно з п. 291.6 ПКУ, платники ЄП першої — третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Чи буде ця умова виконана при заміні боржника за відповідним договором?

ЦКУ передбачає лише дві форми розрахунків як такі — готівкову та безготівкову (ст. 1087 ЦКУ). Щодо бартеру, то ЦКУ визначає його як окремий вид договору — договір міни (бартеру) (ст. 715 ЦКУ). Якщо спочатку сторони мали намір провадити розрахунки між собою в готівковій або безготівковій формі, а потім вирішили зарахувати зустрічні вимоги одна до одної, то такий випадок теж окремо регулюється ст. 601 ЦКУ. Також первісне зобов'язання може припинятися новацією — заміною первісного зобов'язання новим зобов'язанням між тими самими сторонами (ст. 604 ЦКУ). Оскільки бартер, зарахування зустрічних однорідних вимог та новація не передбачають грошової форми розрахунків з метою припинення первісного зобов'язання, платники ЄП першої — третьої групи такі операції не можуть проводити без втрати статусу платника ЄП (пп. «4» пп. 298.2.3 ПКУ).

Але якщо за договором після заміни боржника платник єдиного податку третьої групи отримає від нового боржника кошти у рахунок погашення такої заборгованості, то це не буде порушенням правил перебування на спрощеній системі оподаткування.

Дохід за операцією, за якою платник єдиного податку провів заміну боржника, визнаватиметься за загальними правилами п. 292.6 ПКУ — на дату отримання коштів від нового боржника.

Приклад Підприємство — платник ЄП третьої групи (неплатник ПДВ) відвантажив товар покупцю на суму 25000 грн на умовах післяплати. Собівартість товару — 17000 грн. Згодом боржник-покупець за згодою підприємства-кредитора був замінений на іншого боржника, який погасив заборгованість шляхом перерахування коштів на банківський рахунок підприємства. Облік цих операцій показано в таблиці.

Таблиця

Облік заміни боржника у платника ЄП третьої групи

Зміст операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Дохід платника єдиного податку
Д-т
К-т
Відвантажено товар покупцю
361
702
25000,00
Списано собівартість товару
902
281
17000,00
Переведено борг покупця на нового боржника
377
361
25000,00
Погашено борг новим боржником
311
377
25000,00
25000,00

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру