• Посилання скопійовано

Допомога по вагітності та пологах у випадках складних пологів

Працівниця підприємства народила дитину, причому пологи були передчасними — на 29-му тижні вагітності. Дитина народилася живою. За місцем спостереження за вагітністю вона ще не отримувала листок непрацездатності. Як та на підставі чого слід виплачувати їй допомогу по вагітності та пологах?

Порядок видачі закладами охорони здоров'я листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами регламентовано розділом 6 Інструкції №4551. Так, у загальному випадку (п. 6.1 Інструкції №455) листок непрацездатності видається ще до пологів — за місцем спостереження за вагітною з 30 тижнів вагітності воднораз на 126 к. д. (70 к. д. до передбачуваного дня пологів і 56 — після).

У разі передчасних пологів, які настали після видачі такого листка (тобто після 30 тижнів вагітності), багатоплідних пологів, а також у випадках ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді породіллі видається ще один листок непрацездатності на 14 к. д., крім жінок, яких віднесено до I — IV категорії потерпілих унаслідок аварії на ЧАЕС. Цим жінкам видається листок непрацездатності з 27 тижнів вагітності тривалістю 180 к. д. (90 днів на період допологової відпустки і 90 — на період післяпологової відпустки) — пункти 6.2, 6.3 Інструкції №455.

Якщо жінка не належить до вищезазначених категорій, то при передчасних пологах до 30 тижнів вагітності листок непрацездатності видається їй лікувально-профілактичним закладом, де відбулися пологи, на 140 к. д. у разі народження живої дитини, а у разі мертвонародження при таких пологах — на 70 к. д. (п. 6.5 Інструкції №455).

Отже, у наведеному у запитанні випадку жінка отримає такий самий листок непрацездатності, як і в загальному випадку, але вже після пологів. Далі вона повинна надати роботодавцю цей листок непрацездатності для того, щоб отримати допомогу по вагітності та пологах. Допомога в цьому разі виплачується за загальними правилами, передбаченими статтями 38, 39, 50 — 53 Закону №22402 і Порядком фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 р. №26.

1 Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ України від 13.11.2001 р. №455.

2 Закон України від 18.01.2001 р. №2240-III «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру