• Посилання скопійовано

Коригування без повернення

У зв'язку з незадовільною якістю продукції наше підприємство вирішило повернути товар постачальнику, не оплачувати його й отримати назад свій аванс. Постачальник погодився, що товар неналежної якості, і готовий його забрати, але не зараз, бо його виробничі відділення розміщені в окупованій терористами зоні Донецької області. При цьому він готовий і повернути аванс після повернення товару. Чи правомірним буде провести коригування (зменшення) ПК з ПДВ на підставі РК до ПН за цією операцією? Адже товар ми так і не повернемо постачальнику. Що робити з такими товарами?

Причини, з яких відбувається коригування сум ПДВ у контрагентів та на підставі яких постачальник складає розрахунок коригування (далі — РК), визначено у ст. 192 ПКУ. Підставою для коригування сум ПК з ПДВ є складений за нормами п. 20 Порядку №101 РК. Складається РК у двох примірниках, один з яких постачальник повинен надіслати контрагенту — платнику ПДВ.

Відповідно до п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється:

— будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін;

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Міндоходів від 14.01.2014 р. №10.

— перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала;

повернення постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, —

то суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника й отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Якщо внаслідок такого перерахунку зменшується сума компенсації на користь платника податку — постачальника, то отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду, в разі якщо він зареєстрований платником ПДВ на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг (пп. 192.1.1 ПКУ).

У разі повернення товару покупцем або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг покупець і постачальник повинні відкоригувати відповідно ПК і ПЗ з ПДВ. Підставою для перерахунку сум ПДВ буде РК (або два РК, які за умовами запитання, найімовірніше, будуть складені до ПН, складеної на отриману передоплату, та до ПН, складеної на поставку товару).

За ст. 192 ПКУ головними умовами проведення коригування ПЗ і ПК з ПДВ є сам факт здійснення операцій з повернення товару або повернення суми попередньої оплати.

Навіть якщо постачальник поверне кошти (які до поставки товару були авансом — частиною вартості товару), які після поставки товару вже не підпадають під операцію повернення передоплати, покупець не зможе здійснити коригування, адже товар залишається у покупця. Факту його повернення постачальнику так і немає, а інші причини складання РК, зазначені у ст. 192 ПКУ, не годяться.

Після того як буде повернуто товар постачальнику за документами на таку операцію (накладні на повернення), починають застосовуватися норми ст. 192 ПКУ. Результат перерахунку сум ПДВ у сторін операції — постачальника та отримувача — відображається у складі декларації з ПДВ за звітний податковий період, у якому здійснюється повернення.

Щоб факт повернення товару виникнув, можна піти на хитрість.

Факт повернення та подальшого збереження у покупця товару потрібно підтвердити документально. Так, факт того, що постачальник прийме назад неякісний товар, уже буде зафіксовано (наприклад, листуванням чи додатковою угодою). Постачальник забрати товар у вас не може — певно, він просто боїться за його схоронність під час транспортування. Тут можна піти на поступки постачальнику та, наприклад, запропонувати йому в оренду за символічну плату свої складські приміщення. Або ж знову за символічну плату взяти товар на відповідальне зберігання. Звісно, такі відносини потрібно оформити відповідним письмовим договором. У листуванні чи додатковій угоді до попереднього договору про поставку товару варто зафіксувати, що постачальник самостійно забере зі складу покупця неякісні товари.

Після укладання угоди про оренду складського приміщення чи відповідального зберігання саме час повертати товар постачальнику. Для цього можна оформити звичайну накладну про відвантаження або ж сформувати акт приймання-передачі ТМЦ довільної форми. Постачальник, отримавши свій товар, відразу ж може його розмістити в орендованому у вас складському приміщенні або ж передати вам його на зберігання, знову оформивши акт приймання на відповідальне зберігання ТМЦ.

Після повернення товару постачальнику за документами на таку операцію починають застосовуватися норми ст. 192 ПКУ. Ось тепер постачальник має повернути аванс за товар, адже він погодив такі умови (наприклад, у листі чи додатковій угоді до основного договору постачання). Саме тоді потрібно виписати РК.

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру