• Посилання скопійовано

Що нового

Затверджено Порядок формування та ведення Реєстру волонтерів АТО

! Волонтерам АТО

Мінфін затвердив Порядок формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції.

Порядком установлено, що волонтер АТО — фізична особа — благодійник, яка:

— досягла 18-річного віку;

— провадить волонтерську діяльність на добровільній та безоплатній основі;

— внесена до Реєстру волонтерів антитерористичної операції;

— надає благодійну допомогу на користь окремих категорій платників податку, що є учасниками бойових дій або масових акцій громадського протесту, які відбулися в Україні після 21.11.2013 р.

Облік волонтерів АТО як платників податків здійснюється за місцем проживання, внесеним до Реєстру.

Для включення до Реєстру фізособа-благодійник подає до органу ДФС заяву за формою №1-РВ та пред'являє паспорт. Іноземці та особи без громадянства додатково пред'являють документ, що підтверджує законність перебування на території України.

У заяві зазначається дата початку діяльності як волонтера АТО, яка не може бути раніше 21 листопада 2013 року.

Разом із заявою фізособа-благодійник подає:

— оригінал та копію документа, що засвідчує реєстрацію у Держреєстрі фізичних осіб — платників податків;

— довідки (довідку) про відкриття/закриття рахунка фізичною особою за формою №4-РВ, що призначений для здійснення благодійної діяльності.

У разі відсутності підстав для повернення документів на доопрацювання орган ДФС зобов'язаний протягом одного робочого дня з дня отримання заяви включити таку фізособу-благодійника до Реєстру.

Наказ Мінфіну від 30.10.2014 р. №1089
набере чинності з дня опублікування
(станом на 02.12.2014 р. не опублікований)


Визначено порядок отримання біометричних паспортів

! Громадянам

Кабмін затвердив Порядок отримання, вилучення з Єдиного державного демографічного реєстру та знищення відцифрованих відбитків пальців рук особи.

Так, відцифровані відбитки пальців рук отримують і вносять до Реєстру в разі оформлення документів:

— за письмовою згодою особи віком від 16 років;

— за письмовою згодою батьків (усиновителів), опікунів, піклувальників або інших законних представників — для осіб від 12 до 16 років, осіб, над якими встановлено опіку або піклування.

Отримання відцифрованих відбитків пальців рук здійснюється шляхом їх автоматичного сканування за допомогою спеціального обладнання у територіальних органах/підрозділах ДМС або закордонних дипломатичних установах.

До Реєстру вносяться відцифровані відбитки вказівних пальців рук особи. У разі пошкодження чи відсутності вказівного пальця беруться парні відбитки інших пальців рук або два будь-які відбитки пальців руки.

Після сканування відбитки передаються до Головного обчислювального центру, який формує набори даних і передає їх до Держцентру персоналізації документів, де оцифровані відбитки вносяться до безконтактного електронного носія.

Після проставлення відміток оцифровані відбитки вилучаються з відомчої інформаційної системи і знищуються.

Форма та формат електронних актів вилучення та знищення відцифрованих відбитків пальців рук особи визначаються МВС.

Постанова Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 р. №669 чинна з 01.01.2015 р.


Пенсійний фонд про перерахунок раніше призначених пенсій

! Держслужбовцям

Пенсійний фонд повідомив, що при підвищенні розміру зарплати працюючим державним службовцям, а також у зв'язку з отриманням особою права на пенсійне забезпечення державного службовця відповідно здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій.

Перерахунок пенсій здійснюється у разі підвищення розміру зарплати працюючим державним службовцям за рішеннями Кабінету Міністрів України з місяця підвищення розміру такої зарплати.

Враховуючи вищезазначене, зміна розміру складових зарплати, в тому числі надбавки за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи працюючого державного службовця відповідної посади та рангу за останнім місцем роботи на державній службі, не є підставою для перерахунку раніше призначеної пенсії.

Лист ПФУ від 21.07.2014 р. №19297/02.20


Роз'яснено питання проведення загальних зборів акціонерів у зоні АТО

! Акціонерним товариствам із зони АТО

У зв'язку із проведенням антитерористичної операції на сході України ускладнилася діяльність акціонерних товариств, місцезнаходженням яких, згідно з відомостями, що містяться у Єдиному державному реєстрі, є населені пункти Донецької та Луганської областей, на території яких здійснюється антитерористична операція.

На сьогодні немає фізичної можливості провести позачергові збори акціонерів для прийняття необхідних рішень, у тому числі про зміну розміру статутних капіталів, внесення змін до статутів тощо. З метою забезпечення безпеки своїх працівників, збереження майна та безперебійної роботи акціонерних товариств такими товариствами розглядається питання про тимчасове переміщення/переїзд виконавчих органів (тобто керівників і адміністративно-керуючого персоналу) до безпечних населених пунктів.

НКЦПФР наголошує, що Законом України «Про акціонерні товариства» не встановлено вимогу щодо обов'язкової наявності у статуті акціонерного товариства інформації стосовно місцезнаходження такого товариства. При цьому вирішення питання щодо зміни місцезнаходження акціонерного товариства не належить до виключної компетенції загальних зборів акціонерів.

За загальним правилом загальні збори акціонерів мають проводитися на території України, в межах населеного пункту за місцезнаходженням товариства.

Але водночас підставою для звільнення від відповідальності за невиконання обов'язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, зокрема Законом України «Про акціонерні товариства», є сертифікат Торгово-промислової палати України, виданий відповідно до законодавства.

Лист НКЦПФР від 26.11.2014 р.


Держказначейство підготувало рахунки до електронного адміністрування ПДВ

! Платникам ПДВ

З метою забезпечення функціонування системи електронного адміністрування ПДВ Держказначейство внесло зміни до:

1. Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів та Інструкції з його застосування.

Зокрема, у Плані рахунків розділ 37 «Рахунки інших клієнтів та банків» доповнено новою групою «375 Інші спеціальні рахунки» та рахунком «3751 П Рахунки з електронного адміністрування податку на додану вартість». Розділ 95 «Розрахункові документи, не оплачені в строк» доповнено новою групою «955 Розрахункові документи за коштами інших клієнтів, не оплачені в строк» та рахунком «9551 А Розрахункові документи за коштами інших клієнтів, які підлягають оплаті».

В Інструкції уточнено, що рахунок 3751 П призначений для обліку руху сум ПДВ, які сплачуються платниками податків:

— за кредитом рахунку проводиться зарахування сум ПДВ, сплаченого платниками податків;

— за дебетом рахунку проводиться перерахування сум ПДВ до держбюджету та/або на спеціальний рахунок платника податку.

Рахунок 9551 призначений для обліку розрахункових документів, не сплачених в строк, за узгодженими податковими зобов'язаннями платника податку, до держбюджету та/або на спеціальний рахунок платника податку:

— за дебетом проводяться суми розрахункових документів, не сплачених в строк, у зв'язку із відсутністю коштів на рахунках, з яких належить списати зазначені суми;

— за кредитом проводяться суми розрахункових документів, за якими проведено сплату з відповідного рахунку за коштами ПДВ, перерахованими до держбюджету та/або на спеціальний рахунок платника податку.

2. Порядку відкриття аналітичних рахунків для обліку операцій в системі Державної казначейської служби України.

Зміни торкнулися додатка 1 до Порядку «Ознаки кодування та аналітичні параметри рахунків». Зокрема, зазначено, що рахунки для операцій клієнтів за іншими коштами (розділ 37 Плану рахунків) та рахунки позабалансового обліку матимуть довжину 14 знаків і відкриваються за такою схемою: BBBB K XXX NNNNNN.

Наказ Держказначейської служби від 11.11.2014 р. №309


Відкориговано перелік документів, за якими стягується кредитна заборгованість

! Кредиторам та боржникам

Кабмін уніс зміни до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів.

Так, для стягнення заборгованості з підстав, що випливають з кредитних відносин, потрібні оригінал кредитного договору, за яким боржником допущено прострочення платежів за зобов'язаннями, та засвідчена стягувачем виписка з рахунка боржника із зазначенням суми заборгованості та строків її погашення з відміткою стягувача про непогашення заборгованості.

Для одержання виконавчого напису щодо стягнення заборгованості за аграрними розписками подають:

— оригінал аграрної розписки без відмітки про її виконання;

— засвідчену кредитором копію письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов'язання, що була надіслана боржнику;

— оригінали розрахункового документа про надання послуг поштового зв'язку та опису вкладення, що підтверджують надіслання боржнику письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов'язання.

Для одержання виконавчого напису щодо стягнення заборгованості за іпотечними договорами, що передбачають право звернення стягнення на предмет іпотеки у разі прострочення платежів за основним зобов'язанням до закінчення строку виконання основного зобов'язання, слід подати:

— оригінал нотаріально посвідченого іпотечного договору;

— оригінал чи належним чином засвідчену копію договору, що встановлює основне зобов'язання;

— засвідчену стягувачем копію письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов'язання, що була надіслана боржнику та майновому поручителю, з відміткою стягувача про непогашення заборгованості;

— оригінали розрахункового документа про надання послуг поштового зв'язку та опису вкладення, що підтверджують надіслання боржнику письмової вимоги про усунення порушення виконання зобов'язання;

— довідку фінансової установи про ненадходження платежу.

Постанова КМУ від 26.11.2014 р. №662
набере чинності з дня опублікування
(станом на 02.12.2014 р. не опублікована)


Нацбанк продовжив валютні обмеження ще на 3 місяці

! Банкам і їхнім клієнтам

Національний банк продовжив валютні обмеження ще на 3 місяці (до 3 березня 2015 р.).

Збережено вимогу щодо обов'язкового продажу 75% надходжень в іноземній валюті та зменшення строків розрахунків за операціями з експорту/імпорту товарів до 90 календарних днів. Як і раніше, операційний день банку триває до 18:00. Операції банку, які здійснюються після закінчення операційного дня, відображаються банком наступного дня.

Зберігаються такі інструменти регулювання ринку:

— банкам запропоновано здійснювати випуск іменних ощадних (депозитних) сертифікатів, номінованих як у національній, так і в іноземній валютах, зі строком обігу не менше шести місяців та їх погашення без обмеження сум після настання терміну, зазначеного в сертифікаті;

— резиденти-гаранти (поручителі), які одержали індивідуальну ліцензію Національного банку України, мають право переказувати іноземну валюту на виконання забезпечених гарантією (порукою) зобов'язань за кредитами, наданими міжнародними фінансовими організаціями або іноземними експортно-кредитними агентствами;

З огляду на важливість благодійної діяльності в умовах проведення антитерористичної операції на території України Національний банк України прийняв рішення про звільнення від обов'язкового продажу благодійної допомоги, що надходить в іноземній валюті на користь її набувачів.

Постанова НБУ від 01.12.2014 р. №758
діє з 03.12.2014 р. до 03.03.2015 р. включно

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру