• Посилання скопійовано

Новорічні подарунки дітям працівників

Як зазначав на своєму сайті1 ФСС з ТВП, коштів на придбання новорічних подарунків дітям у бюджеті Фонду на 2014 р. немає. А це означає, що багато дітей залишаться без традиційного пакунка з ласощами та сувенірами від Діда Мороза, що їх батьки приносять з роботи додому. Утім, роботодавці самі зможуть профінансувати такі подарунки, і це буде настільки в дусі Різдва! А як відобразити цю операцію в обліку, розповімо далі.

Якщо на підприємстві є профспілка

Одразу зазначимо: якщо на підприємстві є профспілка, питання видачі працівникам новорічних подарунків для дітей вирішується легше.

Оскільки роздача профспілками новорічних подарунків не є обов'язковою за законом, то правила і порядок такої роздачі встановлює кожна профспілка окремо. Це стосується, зокрема, і віку дітей, батьки яких отримають подарунки, і складу подарунків, і їх вартості тощо.

Профспілка — це, як правило, неприбуткова організація (див. п. «є» п. 157.1 ПКУ), але, звичайно, за умови внесення такої організації контролюючим органом (ДФСУ) за місцем обліку до Реєстру неприбуткових організацій та установ. Роздача подарунків дітям працівників (якщо вона передбачена установчими документами такої профспілки), є цільовим використанням отриманих організацією членських внесків та інших видів фінансування, зокрема відрахувань коштів підприємств. І така роздача подарунків не потягне за собою сплату податку на прибуток із цих коштів (отриманого фінансування у сумі вартості таких подарунків), тож негативних наслідків, передбачених у п. 157.14 ПКУ, у такому разі не буде.

Роботодавцям — платникам податку на прибуток слід звернути увагу на ст. 1 Закону №21172. Адже за нею кошти в межах 4 відсотків оподатковуваного прибутку попереднього (звітного) періоду, перераховані з 15.11.2014 р. до 15.01.2015 р. профспілці на придбання новорічних подарунків, включаються до валових витрат таких підприємств — платників податку на прибуток. Податківці погоджуються з тим, що цією нормою можна користуватися і нині, за умов дії ПКУ, тим більше що вона, на їхню думку, відповідає положенням п. «б» пп. 138.10.6 ПКУ. Але платникам податку на прибуток для отримання права на витрати потрібно врахувати норми ст. 4 Закону №2117, за якою подарунки вважатимуться дитячими святковими подарунками у визначенні цього закону. А це лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти загальною вартістю не більше 8% прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року (у 2014 році це сума не більше 97,44 грн).

1 http://vd.fse.gov.ua/insurer/nygiftac/.

2 Закон України від 30.11.2000 р. №2117-ІІІ «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків».

Водночас профспілку не цікавитимуть податкові витрати у сумі собівартості реалізованих товарів, тому що безоплатна роздача подарунків — це, звісно, їх реалізація (у значенні пп. 14.1.202 ПКУ), проте оскільки компенсації за них не передбачається, то дохід від такої реалізації дорівнює нулю. А якщо не визнаватиметься дохід, то немає підстав і для визнання собівартості реалізованих товарів (згідно із п. 138.4 ПКУ).

Навряд чи профспілка є зареєстрованим платником ПДВ, тож питання оподаткування ПДВ таких подарунків не виникне. Але якщо і виникне, то, оскільки подарунки роздаються безоплатно, база для нарахування за п. 188.1 ПКУ дорівнює нулю, а отже, нулю дорівнюватимуть і ПЗ з ПДВ.

ПК з ПДВ у профспілок не виникне, бо за ст. 2 Закону №2117 продаж дитячих святкових подарунків профспілкам звільняється з 15.11.2014 р. до 15.01.2015 р. від оподаткування ПДВ.

Оскільки між працівниками та профспілками немає трудових відносин, то, звичайно, надані подарунки не є зарплатою. А отже, ЄСВ на вартість таких подарунків профспілками не нараховується (бо такий дохід не належить до бази оподаткування ЄСВ). Те саме, вважаємо, стосується і військового збору (принаймні з огляду на те, що податківці наразі вважають, що оподатковуватися цим збором мають лише виплати за договорами підряду та надання послуг)1.

Що ж до ПДФО, то за ст. 3 Закону №2117 новорічні подарунки вищезазначеної вартості (97,44 грн у 2014 році), отримані фізособами, які є батьками, від профспілок, не оподатковуються ПДФО. Для користування пільгою фізособі не обов'язково бути членом такої профспілки. Водночас, за пп. 165.1.39 ПКУ, не підлягає оподаткуванню вартість негрошових подарунків, якщо їх вартість не перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати (з розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2014 році — 609 грн на місяць). А за пп. 165.1.47 ПКУ, не належить до оподатковуваного доходу фізособи — члена профспілки сума виплат з такої профспілки у межах 1710 грн протягом 2014 р. Отже, якщо фізособа отримає від профспілки новорічний подарунок, дорожчий ніж на 97,44 грн, то такий подарунок все одно залишається неоподатковуваним ПДФО: для пересічних громадян — у межах 609 грн, для членів такої профспілки — в межах 1710 грн у 2014 році.

Зазначені подарунки у звіті за формою №1ДФ2 профспілки відображають відповідно до підстави, за якою вони не оподатковуються:

— за ст. 3 Закону №2117 з ознакою доходу «127» (як інші доходи за пп. 164.2.20 ПКУ);

— за пп. 165.1.39 ПКУ з ознакою доходу «160»;

— за пп. 165.1.47 ПКУ з ознакою доходу «167».

1 Див. статтю Ю. Єгорової у «ДК» №48/2014.

2 Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, форма якого затверджена наказом Міндоходів України від 21.01.2014 р. №49.

Якщо подарунки купує саме підприємство

Зверніть увагу, що в цій статті розповідається про роздачу новорічних подарунків, тобто їх безоплатне надання (яким не є, наприклад, ситуація, коли такі подарунки наказом керівника оголошуються додатковою зарплатою з відповідним оподаткуванням). У такому разі, на жаль, податкових витрат підприємство не має, адже немає зв'язку з його госпдіяльністю (див. пп. 139.1.1 ПКУ). Хоча деякі підприємства і в такому разі примудряються зберегти право на податкові витрати, оформивши таку роздачу як рекламну.

Ну, справді, хіба важко скласти наказ не про придбання та безоплатну роздачу новорічних подарунків дітям працівників, а про безоплатну роздачу таких подарунків з рекламною метою? Пакунок із логотипом (товарним знаком) підприємства, рекламні сувеніри та відповідна листівка у пакунку разом із цукерками та іграшками, звіт призначеного відповідального працівника про безоплатну роздачу таких подарунків у певній кількості невизначеним фізособам — і ось рекламний захід, принаймні за документами, відбувся, а витрати на нього — це витрати на збут (за п. «г» пп. 138.10.3 ПКУ). Але якщо підприємство приймає рішення діяти за таким доволі ризикованим варіантом, то слід ретельно оформити рекламний захід. Окрім наказу та звіту, мають бути складені кошторис витрат і первинні документи про придбання (накладні, чеки, податкові накладні) та списання таких подарунків та рекламних матеріалів, з якими вони роздаватимуться (тобто акти на списання, видаткові накладні тощо). Усі ці документи повинні підтверджувати мету проведення такого заходу та зв'язок із госпдіяльністю підприємства.

До речі, якщо виникне бажання передати новорічні подарунки не лише дітям працівників, а й, наприклад, до дитячого будинку, то вартість таких подарунків у межах 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року платник податку на прибуток теж зможе віднести до складу податкових витрат (за п. «а» пп. 138.10.6 ПКУ). У цьому разі важливою умовою є підтвердження дитячим будинком статусу неприбуткової організації за нормами ст. 157 ПКУ (тобто отримання підприємством копії документа про внесення даних про дитячий будинок до Реєстру неприбуткових організацій).

Щодо ПДВ, то, за пп. 14.1.191 ПКУ, безоплатна передача товарів, зокрема новорічних подарунків, є їх постачанням. А отже, у звичайній ситуації (якби ця поставка була оплатною або контрольованою операцією), за п. 185.1 ПКУ, ця операція оподатковувалася б ПДВ, причому за основною ставкою 20%. Зазначена вище пільга за ст. 2 Закону №2117 (звільнення від оподаткування ПДВ) діє лише для операції з продажу виробничими і торговими підприємствами дитячих святкових подарунків, що закуповуються за рахунок коштів неприбуткових організацій. А отже, у разі придбання дитячих подарунків звичайним підприємством пільги з ПДВ не буде. Однак оскільки йдеться про неконтрольовану за п. 39.2 ПКУ операцію, звичайні ціни в цій ситуації не застосовуються. Водночас поставка відбувається безоплатно (тобто її ціна дорівнює нулю). Тому, хоча така операція й оподатковується ПДВ, бази для ПДВ та ПЗ з ПДВ не виникне (через нульову ціну)1.

1 На відміну від 2015 року, в якому в наведеному випадку підприємству доведеться нараховувати ПЗ з ПДВ виходячи з ціни придбання таких товарів (за новою редакцією п. 188.1 ПКУ).

Оскільки подарунки придбаваються з метою їх безоплатної роздачі, права на ПК з ПДВ платник ПДВ не матиме (така операція не пов'язана з господарською діяльністю).

І оскільки ми говоримо про подарунки, що не є заробітною платою працівників, то ці подарунки не оподатковуватимуться ЄСВ. Те саме стосується і військового збору — з причин, зазначених вище.

Щодо ПДФО, то оподаткування таких подарунків відбуватиметься відповідно до того, чим вважає (і зазначає у наказі про видачу) новорічні подарунки сам роботодавець — податковий агент. Автор радить (з метою оптимізації сплати ПДФО) називати їх саме подарунками, адже тому, що вони видаються в негрошовій формі і вартість такого подарунка не перевищуватиме в 2014 році 609 грн, діятиме пільга, встановлена пп. 165.1.39 ПКУ — вартість подарунка не оподатковуватиметься ПДФО. Сума перевищення оподатковуватиметься ПДФО на загальних підставах — тобто за ставкою 15% або 17%, із застосуванням натурального коефіцієнта, передбаченого п. 164.5 ПКУ. У звіті за формою №1 ДФ зазначені подарунки відображатимуться з ознакою доходу 160.

У бухгалтерському обліку придбані подарунки показують, як правило, за субрахунком 281 «Товари на складі» або 209 «Інші матеріали» (хоча і той, і другий вид активів не зовсім відповідає сутності цих подарунків, адже вони не призначені для продажу або виготовлення продукції). На підставі первинних документів про видачу подарунків (після закінчення процедури видачі та складання відповідного акта на списання) вартість таких подарунків відображають за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» або 977 «Інші витрати діяльності».

Документальне оформлення

Хто б не прийняв рішення про видачу новорічних подарунків — працедавець чи профспілка, — спочатку оформлюють відповідне розпорядження (наказ). У ньому зазначають перелік працівників (членів профспілки), які матимуть право на отримання подарунків для своїх дітей, кількість подарунків та їх граничну вартість, посадову особу, яка відповідає за придбання та роздачу новорічних подарунків, строки їх придбання та роздачі. Як правило, додатком до наказу є список працівників із зазначенням кількості та віку їхніх дітей, на яких буде надано подарунки. Якщо на підприємстві (у профспілці) є обидва з батьків, то цим наказом зазначається, скільки подарунків отримає дитина — два чи один (за рішенням керівника).

Придбання подарунків оформлюють звичайними прибутковими документами — накладною, товарним чеком, фіскальним чеком тощо. Якщо подарунки придбаває посадова особа за готівку, то про таку операцію складається авансовий звіт у строки, встановлені п. 170.9 ПКУ (і слід пам'ятати про обмеження у готівкових розрахунках між СГД у розмірі 10000 грн, установлене постановою НБУ від 06.06.2013 р. №210).

Видачу подарунків оформлюють видатковими документами — як правило, актом на списання довільної форми. Але, перш ніж списати кількість та вартість виданих подарунків, їх видачу оформлюють відомостями, в яких зазначається перелік працівників, їхні П. І. Б., посада, дата видачі, сума, і кожна така видача підтверджується підписом відповідного працівника.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру