• Посилання скопійовано

Про застосування курсу валюти при оподаткуванні продуктів переробки

Лист Державної фіскальної служби України від 03.11.2014 р. №9212/7/99-99-24-04-17

Про застосування курсу валюти при оподаткуванні продуктів переробки

Суттєво. Для розрахунку додатних різниць між сумами митних платежів застосовується офіційний курс гривні до інвалюти, встановлений НБУ, що діє на 0 годин дня подання митної декларації.

! Суб'єктам ЗЕД

З метою однозначного трактування положень законодавства з питань державної митної справи при здійсненні оподаткування продуктів переробки, отриманих у результаті переробки українських товарів за межами митної території України, повідомляємо.

Частиною третьою статті 168 Митного кодексу України визначено, що до продуктів переробки (крім зазначених у частині другій цієї статті) застосовується часткове звільнення від оподаткування митними платежами, відповідно до якого сплаті підлягає позитивна різниця між сумою митних платежів, нарахованою на продукти переробки, та сумою митних платежів, яка підлягала б сплаті у разі імпорту відповідних товарів, які були вивезені за межі митної території України для переробки.

Відповідно до підпункту 206.2.3 пункту 206.2 статті 206 Податкового кодексу України часткове звільнення від оподаткування податком на додану вартість застосовується до операцій із ввезення товарів, що були поміщені у митний режим переробки за межами митної території України (крім зазначених у пункті 206.2.2 цієї статті) та в межах визначеного Митним кодексом України строку повертаються на митну територію України. Сплаті підлягає позитивна різниця між сумами податку, розрахованими виходячи з бази оподаткування продуктів переробки та бази оподаткування товарів, вивезених за межі митної території України для переробки, визначеними за правилами, встановленими пунктом 190.1 статті 190 цього Кодексу.

Частиною першою статті 3-1 Митного кодексу України визначено, що для цілей здійснення митних формальностей щодо товарів і транспортних засобів комерційного призначення застосовується офіційний курс валюти України до іноземної валюти, встановлений Національним банком України, що діє на 0 годин дня подання митної декларації або дня здійснення митних формальностей, якщо вони здійснюються без подання митної декларації.

Отже, для цілей розрахунку в установленому порядку позитивних різниць між сумами митних платежів застосовується офіційний курс валюти України до іноземної валюти, встановлений Національним банком України, що діє на 0 годин дня подання митної декларації.

Заступник голови А. МАКАРЕНКО

До змісту номеру