• Посилання скопійовано

Новий працівник замість мобілізованого

З нашого підприємства мобілізовано кілька працівників. Коли вони повернуться — невідомо. Чи можна на їхні посади прийняти нових працівників? Коли мобілізовані працівники повернуться, як правильно звільнити працівників, прийнятих на їхнє місце?

Відповідно до ст. 119 КЗпП1, за працівниками, призваними на військову службу під час мобілізації на особливий період, робоче місце зберігається. Строк збереження визначається періодом такої мобілізації, але не більше одного року. Крім того, додаткова заборона на звільнення таких працівників протягом періоду збереження за ними робочого місця визначена ст. 36 КЗпП.

1 Кодекс законів про працю, введений в дію Законом УРСР від 10.12.71 р. №322-VIII.

Частина 2 ст. 39 Закону України від 25.03.92 р. №2232-ХІІ «Про військовий обов'язок і військову службу» передбачає, що за громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності. Тож у разі демобілізації протягом одного календарного року з дня призову працівники мають право повернутися на свої робочі місця.

У КЗпП немає заборони брати нового працівника на зарезервовану за мобілізованим працівником посаду. Тож цілком можливо на цю посаду прийняти нового працівника.

Оскільки дата повернення мобілізованого працівника невідома, трудовий договір із новим працівником радимо укладати на визначений строк (ч. 2 ст. 23 КЗпП). У договорі слід зазначити, що останнім днем роботи нового працівника буде день, що передує поверненню мобілізованого на своє робоче місце. Таку ув'язку дат слід передбачити і в заяві про прийняття на роботу нового працівника, і в наказі про зарахування.

Тоді після повернення мобілізованого працівника підприємство цілком законно зможе звільнити нового працівника у зв'язку із закінченням строку трудового договору (п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП). Таке звільнення проводиться за наказом роботодавця і не потребує завчасного попередження особи, яку звільняють.

Зверніть увагу: на сьогодні норми ст. 119 КЗпП про збереження робочого місця діють тільки протягом одного року з дати мобілізації. Тож якщо мобілізований не повернеться протягом року, новоприйнятого працівника цілком законно можна залишити на посаді.

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру