• Посилання скопійовано

Перевіряти наявність та правильність записів з попередніх місць роботи в трудовій книжці роботодавець не зобов'язаний

На підприємство узяли фахівця із зони АТО, трудову книжку приніс, але немає запису про звільнення, хоча стверджує, що всіх на підприємстві звільнили. На колишнє підприємство не можемо зателефонувати, працівник приніс довідку з ПФ про те, що з червня немає сплати страхових внесків. Просить прийняти як на основне місце роботи, не за сумісництвом. Як правильно вчинити?

Розглянуті ситуації з відсутністю в трудовій книжці запису про звільнення з попереднього місця роботи, хоча і рідко, але трапляються в разі конфлікту між працівником та колишнім роботодавцем, коли трудова книжка опинилася на руках у працівника, але запис про звільнення роботодавець або працівник проставляти не бажають (зокрема, через розбіжності в причинах звільнення). Трапляється це і при втраті печаток на момент звільнення, а також у випадках, коли запис про звільнення не було внесено через помилку чи інші обставини, а надалі підприємство було ліквідоване, чи зв'язок із ним втрачено. Буває також, що запис про прийняття на роботу (а його печаткою та підписом не посвідчують) внесено до трудової книжки помилково або навіть не уповноваженою особою.

Згідно зі ст. 47 КЗпП, пунктами 4.2.4 та 4.1 Інструкції №581, у разі звільнення записи до трудової книжки вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження) у день звільнення і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження). Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення з унесеним до неї записом про звільнення.

1 Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін'юсту, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. №58.

У наведеному у запитанні випадку через обставини непереборної сили (проведення антитерористичної операції в населеному пункті, де розташоване колишнє місце роботи) працівникові не проставили запис про звільнення в трудовій книжці.

Проблема в тому, що відсутність у трудовій книжці запису про звільнення з колишнього місця роботи, по суті, означає, що працівник може все ще перебувати в трудових відносинах із попереднім роботодавцем, оскільки видача трудової книжки на руки працівнику без запису про звільнення Інструкцією №58 не передбачена, і яким чином трудова книжка без такого запису потрапила до рук працівника, незрозуміло. У таких випадках найправильнішим вбачається прийняти працівника на роботу за сумісництвом.

Проте важливо і те, що новий роботодавець жодним нормативно-правовим актом не уповноважений контролювати правильність внесення попередніми роботодавцями записів до трудової книжки новоприйнятого працівника, порядок їх оформлення, засвідчення печаткою, та й саму наявність. Жодний законодавчий акт не забороняє приймати працівника на роботу в разі відсутності в його трудовій книжці запису про звільнення з попереднього місця роботи.

Відповідно до ст. 24, 25 КЗпП, при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, — також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи. Вимагати від осіб, які стають до роботи, при укладенні трудового договору відомості та документи, подання яких не передбачено законодавством, забороняється.

Зазначимо також, що сьогодні з метою оподаткування байдуже, чи прийнято працівника за основним місцем роботи, чи за сумісництвом. Зокрема, якщо працівник подав заяву про застосування податкової соціальної пільги з ПДФО, така пільга застосовується за будь-яким місцем роботи згідно з пп. 169.2.1 ПКУ.

Таким чином, при бажанні підприємство може, на нашу думку, прийняти такого працівника на роботу за основним місцем роботи. Причому бажано, щоб у заяві на роботу він прямо зазначив, що просить прийняти його на роботу за основним місцем роботи. Порушень трудового законодавства при цьому не буде. А якщо є побоювання, можна взяти у працівника заяву про причини відсутності в його трудовій книжці запису про звільнення з попереднього місця роботи (хоча подання такої заяви нічим не передбачено).

Якщо в майбутньому виявиться, що працівник усе-таки не був звільнений із попереднього місця роботи, підприємство переведе його на роботу за сумісництвом або внесе відповідні зміни до наказу про прийняття на роботу та виправлення до трудової книжки в установленому порядку.

Якщо ж працівник усе-таки був звільнений, то підприємству варто видати йому трудову книжку на руки для внесення запису про звільнення. За відсутності такого запису в трудовій книжці він згодом змушений буде підтверджувати свій загальний трудовий стаж (щодо роботи у попереднього роботодавця) іншими документами. Порядок такого підтвердження затверджено постановою Кабміну від 12.08.93 р. №637.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру