• Посилання скопійовано

Суть справи

Оформлення результатів перевірки
Проведення перевірки та висновки за її результатами — найскладніший момент відносин між платником та контролюючим органом. Бухгалтерія відображає результати перевірок в обліку та звітності. Спробуймо проаналізувати, які саме аспекти процесу оформлення результатів перевірки мають привертати найпильнішу увагу бухгалтерів.

Адміноскарження: ключові аспекти
Оскарження платником податку податкового повідомлення-рішення вже стало недоброю традицією нашого бізнесу. Часто власники та керівники підприємств оминають адміністративне оскарження, віддаючи перевагу судовому розгляду. Проте при розумному використанні адміноскарження може стати цілком ефективним та дієвим механізмом досягнення бажаних для підприємства результатів.

Податковий контроль і Закон про держнагляд
У статті «Революція у сфері перевірок?» у «ДК» №35/2014 ми розглянули основні перевірочні нововведення, впроваджені Законом №1600 до Закону №877. Ми констатували, що Закон №877 тепер поширюється на контроль у сфері оподаткування. Сьогодні поговоримо про те, які положення цього закону і яким чином можуть бути використані на користь платникам податків у сфері податкового контролю.

Мистецтво не пускати
До нас прийшла позапланова перевірка, але ми вважаємо, що для неї немає законних підстав. Ми прийняли рішення не допустити до перевірки і відмовилися від підпису на направленні та копії наказу. Податкова склала акт відмови від підпису замість акта недопуску до перевірки. Чи є правомірними дії перевіряльників?

Податкові спори в обліку та звітності
Природа податкових спорів дуже різноманітна. Здається, оскарження, та й податкові спори загалом, мали би проходити повз бухгалтерію. Але це не так. На практиці бухгалтеру слід розуміти не лише механізми відображення тих чи інших операцій в обліку, а й сам механізм оскарження податкових повідомлень-рішень щодо донарахування грошових зобов'язань з того чи іншого податку та збору і, як наслідок, штрафних (фінансових) санкцій.

Санкції за чужі порушення?
До нас прийшли контролери з перевіркою і виявили деякі незначні порушення. Вирішили оштрафувати як підприємство, так і його посадових осіб. Але зовсім недавно у нас змінилися керівник і головний бухгалтер. Чи можуть до нового головного бухгалтера або керівника застосувати адмінсанкції за порушення, вчинені їхніми попередниками?

Акт перевірки як податкова інформація
Останні роки спори щодо законності запитування податковими органами підтвердної первинки більш-менш угамувалися. Та ось законотворці уточнили вимоги до запиту, а податкова змінила посилання на підстави для нього. Тож вчимося читати закон заново.

Перегляд сум митного ПДВ
Згідно з п. 190.1 ПКУ, базою оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижча за митну вартість цих товарів, визначену відповідно до р. III Митного кодексу України від 13.03.2012 р. №4495-VI (далі — МКУ), з урахуванням мита й акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів. Визначати митну вартість повинен сам декларант. Але не є таємницею, що на практиці митну вартість визначає сам митний орган. З'ясуймо, як діяти в разі, якщо декларант не згоден із такою митною вартістю, і які це має податкові наслідки, зокрема щодо ПДВ.

До змісту номеру