• Посилання скопійовано

Що нового

Дохід від оренди не оподатковується військовим збором

! СПД та податковим агентам з ПДФО

ГУ Міндоходів у Полтавській області роз'яснило, виплати за якими договорами не оподатковуються військовим збором.

Так, для цілей оподаткування військовим збором факт оплати у межах цивільно-правового договору кваліфікується як об'єкт оподаткування. Договори купівлі-продажу та оренди не включаються до переліку цивільно-правових договорів для цілей оподаткування цим збором.

Крім того, оскільки доходи госпсуб'єктів (юридичних та фізичних осіб — підприємців) від здійснення підприємницької діяльності не входять до складу фонду оплати праці, вони також не підлягають оподаткуванню військовим збором.

Лист Міндоходів у Полтавській області від 27.08.2014 р. №11917/10/16-01-11-01-39


ПФУ роз'яснив, як заповнити відомості персоніфікованого обліку

! Роботодавцям

ПФУ повідомив, що роботодавцю, який протягом 12 календарних місяців забезпечував створення нових робочих місць, працевлаштовував на них працівників і впродовж цього періоду щомісяця виплачував їм зарплату в розмірі не менше ніж 3 мінімальні зарплати, компенсуються фактичні витрати у розмірі 50% суми нарахованого ЄСВ.

У Звіті про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованого ЄСВ передбачено відображення кількості новостворених робочих місць.

У таблиці 1 додатка 4 Звіту кількість створених нових робочих місць у звітному періоді зазначається один раз і лише тоді, коли на підприємстві створено нове робоче місце.

У таблиці 5 додатка 4 Звіту вписують дату створення нового робочого місця (штатної одиниці), на яке у звітному періоді працевлаштовано працівника. Дата (число, місяць та рік) створення може не збігатися з датою початку трудових відносин.

У таблиці 6 додатка 4 Звіту в реквізиті 22 «Ознака нового робочого місця» ставиться позначка «Х» у разі працевлаштування особи на нове робоче місце та заповнюється протягом 2 років.

Страхувальник має подавати Звіт у повному обсязі із заповненням усіх реквізитів.

Лист ПФУ від 21.08.2014 р. №21841/05-10


Операції з передачі товарів від комітента до комісіонера не є контрольованими

! Комітентам та комісіонерам

ДФСУ наголосила, що операції з передачі товарів від комітента до комісіонера (повіреного) не є контрольованими, оскільки право власності на ці товари до комісіонера не переходить.

При цьому операції з надання комісійних послуг таким комісіонером особам, зазначеним у підпункті 39.2.1 статті 39 ПКУ, підпадають під визначення контрольованих, якщо обсяг таких послуг за відповідний календарний рік дорівнює або перевищує 50 мільйонів гривень (без урахування ПДВ).

Лист ДФСУ від 19.08.2014 р. №1991/6/99-99-19-02-02-15


Оновлено порядок надання відомостей із реєстру підприємців

! СГ

Міністерство юстиції внесло зміни до Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Зокрема, відповідно до змін, у формі виписки зазначається запис про перебування юридичної особи в процесі припинення або про припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця — у разі коли юридична особа перебуває у процесі припинення або підприємницьку діяльність фізичної особи — підприємця припинено.

Також відомості з Єдиного реєстру, отримані безоплатно з офіційного веб-сайта розпорядника ЄДР, можна буде копіювати та роздруковувати.

Наказ Мін'юсту від 18.07.2014 р. №1158/5 чинний з 09.09.2014 р.


Затверджено нову форму декларації з податку на нерухомість

! Юрособам

Мінфін затвердив нову форму податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Тепер форму декларації приведено у відповідність до чинного законодавства.

Зокрема, у колонці 3 замість житлової площі зазначається загальна площа об'єкта житлової нерухомості.

Крім того, додано дві нові колонки (5 та 6), де зазначають пільгу з податку на нерухомість та її код.

Нагадуємо, що декларація з нерухомості подається до 20 лютого на поточний рік. Найімовірніше, саме за такою формою податківці рекомендуватимуть подавати звітність на 2015 рік.

Наказ Мінфіну від 01.07.2014 р. №735
набере чинності з дня опублікування (станом на 09.09.2014 р. не опублікований)


Постачання з Криму: відображаємо податковий кредит і витрати

! Платникам ПДВ

Щодо відображення податкового кредиту з ПДВ, то, на жаль, у коментованому листі ДФСУ чіткої відповіді не надала. Проте нагадала, що в разі якщо постачальник із Криму не зареєстрував податкову накладну, то право на податковий кредит можна зберегти, додавши до податкової декларації за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого постачальника.

Щодо витрат при роботі з контрагентами, які зареєстровані в Криму та Севастополі, то якихось особливих обмежень тут також не передбачено. Тобто для врахування таких витрат при обчисленні об'єкта оподаткування треба, щоб такі витрати:

— підтверджувалися первинними документами, складеними за правилами ведення бухгалтерського обліку;

— були пов'язаними з господарською діяльністю.

Податківці також нагадали, що в умовах дестабілізації ситуації в АР Крим та м. Севастополі запроваджено новий механізм, який дає змогу перереєструвати свій бізнес на території будь-якої області чи м. Києва і сплачувати податки та подавати звітність за місцем нової реєстрації.

Лист ДФСУ від 30.07.2014 р. №654/6/99-99-19-03-02-15


Громадські організації інвалідів самостійно обирають пільговий режим ПДВ

! Громадським організаціям інвалідів

Міндоходів зазначило, що відповідно до пункту 197.6 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання товарів та послуг, що безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями, які засновані громадськими організаціями інвалідів. Кількість інвалідів, які мають у таких організаціях основне місце роботи, становить протягом попереднього звітного періоду не менш як 50% середньооблікової кількості штатних працівників. Фонд оплати праці таких інвалідів становить протягом звітного періоду не менш як 25% суми загальних витрат з оплати праці, що належать до складу витрат згідно з правилами оподаткування податком на прибуток підприємств.

Зазначені підприємства мають право застосовувати зазначену пільгу за наявності реєстрації у відповідному контролюючому органі, що здійснюється на підставі заяви платника і рішення уповноваженого органу.

Крім того, тимчасово, до 1 січня 2015 року, передбачено оподаткування таких операцій за нульовою ставкою.

Підприємства та організації, засновані громадськими організаціями інвалідів, щодо операцій з постачання товарів/послуг можуть на власний розсуд обрати один із пільгових режимів оподаткування ПДВ.

Лист Міндоходів від 24.03.2014 р. №12059/5/99-99-19-03-02-16


Положення про провадження депозитарної діяльності — у новій редакції

! Учасникам депозитарної діяльності

НКЦПФР внесла зміни до Положення про провадження депозитарної діяльності. Змінами, зокрема, визначено порядок дій, що їх мають вчинити емітент, Центральний депозитарій, депозитарні установи та депозитарії-кореспонденти, якщо умовами договору про обслуговування випусків цінних паперів між емітентом і Центральним депозитарієм передбачено забезпечення Центральним депозитарієм виплати емітентом грошима дивідендів (доходів) за цінними паперами.

Рішення НКЦПФР від 02.07.2014 р. №854
набере чинності з дня опублікування (станом на 09.09.2014 р. не опубліковане)


Посилено контроль за обігом спирту та лікеро-горілчаних виробів

! CГ

Президент підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо посилення контролю за обігом підакцизних товарів та уточнення окремих податкових норм».

Законом посилюється контроль за обігом спирту та процедурою документального оформлення операцій із ввезення та вивезення спирту і лікеро-горілчаних виробів з території акцизних складів.

Відповідно до Закону, при ввезенні спирту представник контролюючого органу на акцизному складі підприємства робить відмітку на ТТН, зареєстрованій в Єдиному реєстрі ТТН на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв, та зазначає час в'їзду і показники пробігу транспортного засобу, а також бере участь у роботі комісії з приймання спирту етилового.

Інвентаризація спирту етилового на акцизному складі, у тому числі інвентаризація на перше число кожного місяця, проводиться у присутності представника контролюючого органу.

Закон України від 12.08.2014 р. №1638-VII чинний з 04.09.2014 р.


Мобілізовані підприємці звітності не подають

! Мобілізованим підприємцям

ДФСУ повідомила: згідно з Законом №1275 тимчасово мобілізовані на військову службу підприємці та самозайняті особи звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДФО або єдиного податку, а також ЄСВ за себе на весь період такої служби.

Мобілізовані підприємці чи самозайняті особи, що використовують працю найманих працівників, які продовжують працювати за наймом під час мобілізації такого підприємця, зобов'язані уповноважити іншу особу на виплату зарплати або інших доходів найманим працівникам. У такому разі обов'язок з нарахування та утримання ПДФО і ЄСВ з таких виплат на термін військової служби підприємця несе уповноважена особа.

Сплату ПДФО та ЄСВ за найманих працівників повинен здійснити демобілізований підприємець чи самозайнята особа протягом 180 календарних днів з першого дня його демобілізації без нарахування штрафних та фінансових санкцій.

Для отримання зазначених пільг демобілізований підприємець чи самозайнята особа зобов'язані протягом 10 днів після демобілізації надати органу Міндоходів за місцем податкової реєстрації такі документи:

— заяву про надання пільги в довільній формі;

— копію військового квитка або копію іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу під час мобілізації.

Роз'яснення ДФСУ від 03.09.2014 р.


Роз'яснено, як переселенцям зареєструватися підприємцями

! Переселенцям з Луганської та Донецької областей

Державна реєстраційна служба роз'яснила, як переселенцям із Луганської та Донецької областей зареєструватися підприємцями.

Так, фізична особа, яка змінила місце проживання/перебування з території Донецької або Луганської областей на іншу адміністративно-територіальну одиницю України, може звернутися з документом, що підтверджує факт зміни місця проживання/перебування, до держреєстратора відповідної адміністративно-територіальної одиниці для проведення держреєстрації фізособи-підприємця.

Крім того, ДФСУ повідомила, що вимушені переселенці можуть звертатися із заявами щодо держреєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання до відділів держреєстрації актів цивільного стану за місцем фактичного проживання або перебування.

При зверненні до відділів держреєстрації актів цивільного стану на підтвердження фактів держреєстрації актів цивільного стану можна отримувати витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, що видаються незалежно від місця реєстрації акта цивільного стану і проживання особи.

У разі якщо неможливо витребувати документи про держреєстрацію актів цивільного стану у зв'язку зі зберіганням актових записів цивільного стану на території АТО, актовий запис цивільного стану може бути поновлено у відділі держреєстрації актів цивільного стану за місцем проживання (перебування) особи.

Роз'яснення ДРСУ від 04.08.2014 р.


Ліки та бронежилети звільняються від мита і ПДВ на період АТО

! Суб'єктам ЗЕД

Податківці нагадали, що на період проведення АТО або запровадження воєнного стану звільняються від оподаткування ввізним митом та ПДВ спеціальні засоби індивідуального захисту за визначеними кодами згідно з УКТЗЕД, лікарські засоби та медичні вироби, зареєстровані та дозволені для застосування в Україні, а також лікарські засоби та медичні вироби без їх державної реєстрації під час ввезення на митну територію України.

Обсяги ввезення лікарських засобів та медичних виробів визначає Кабінет Міністрів України. При митному оформленні цієї категорії товарів слід застосовувати такі коди:

— спеціальні засоби індивідуального захисту, бронежилети, нитки та тканини для виготовлення бронежилетів — «161»;

— лікарські засоби та медичні вироби — «162»;

— лікарські засоби та медичні вироби без їх державної реєстрації та дозвільних документів щодо можливості їх ввезення — «163».

Роз'яснення Міндоходів від 04.09.2014 р.


Де звітувати в Криму та на сході України

! СГ у Криму та на сході України

Міндоходів зазначило, що на період простою в роботі територіальних органів, які перебувають у зоні АТО, змінено місце обслуговування платників податків. Інформацію стосовно зміни місць обслуговування платників оновлюють та оприлюднюють на сайті Державної фіскальної служби в розділі Головна > БАНЕР > Інформація для сходу України.

Платники мають змогу подати звітність:

— особисто або уповноваженою особою;

— поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

— засобами електронного зв'язку в поданій формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

У разі неможливості надати у граничний строк податкові декларації платники податків мають змогу звернутися до податкового органу із заявою про продовження граничних строків подання податкової декларації.

Роз'яснення Міндоходів від 04.09.2014 р.


Мінсоцполітики роз'яснило деякі аспекти оплати праці під час відрядження

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики роз'яснило деякі аспекти оплати праці під час відрядження.

Зазначено: якщо працівник відпрацював 2 робочі дні, а на третій його скеровують у відрядження, розрахунок середньої зарплати проводиться виходячи з виплат за ці два робочі дні.

До зарплати, яка враховується при обчисленні середньої зарплати за два календарні місяці, належать: оклад, доплати, надбавки, премії, які не мають разового характеру, в тому числі квартальні, піврічні та річні премії, індексація тощо.

Премії включаються до заробітку того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на зарплату.

Одноразова винагорода за рік ураховується при обчисленні середньої зарплати шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік.

Якщо премії, винагороди нараховуються в поточному за попередній місяць у фіксованому розмірі і в цих місяцях відпрацьовані не всі робочі дні, то премії враховуються пропорційно до відпрацьованого періоду.

Розрахований середньоденний заробіток необхідно порівняти з денним заробітком працівника, скерованого у відрядження, у місяці, в якому він перебуває у відрядженні.

До денного заробітку працівника включаються всі виплати, які працівник отримає у місяці, в якому його скеровують у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії тощо.

У разі коли денний заробіток вищий за середньоденний, треба сплатити за час відрядження заробітну плату.

Якщо вищим є середньоденний заробіток, то виплачується середня заробітна плата.

Лист Мінсоцполітики від 06.08.2014 р. №1126/13/84-14

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру