• Посилання скопійовано

Суть справи

Зміни у порядку проведення індексації
Необхідність індексації зарплати передбачена ст. 33 Закону України від 24.03.95 р. №108/95-ВР «Про оплату праці» та ст. 2 Закону України від 03.07.91 р. №1282-XII «Про індексацію грошових доходів населення» (далі — Закон №1282). Порядок проведення індексації затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078 (далі — Порядок №1078, див. «ДК» №09/2014). Цей порядок був змінений недавньою постановою КМУ від 29.01.2014 р. №36 «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення». Нововведення мають бути застосовані вже з 13 лютого 2014 р. З'ясуймо, чого ж саме стосуються зміни і якими на сьогодні є тенденції у питанні індексації доходів.

Захист персональних даних у 2014 році
Ще кілька років тому тема захисту персональних даних була чи не найактуальнішою. Не останню роль у зацікавленості СГД цією темою зіграли величезні штрафи, що набрали чинності разом з обов'язком захищати персональні дані фізосіб — працівників і контрагентів. Яка ж ситуація склалася нині для СГД, у розпорядженні яких перебувають персональні дані? Проаналізуймо її.

Звітність з місцевих податків-2014
Останнім часом податківці регулярно змінюють форми податкової звітності залежно від потреб сьогодення. Цього разу були змінені форми податкової звітності з таких місцевих податків, як збір за місця для паркування транспортних засобів і туристичний збір1. Причиною змін стало те, що ДПС увійшла до складу Міндоходів.

Пільги донорам: оформлення та облік
Хто такі донори, нині, мабуть, знають усі, хоча проблему потреби у донорській крові недостатньо висвітлено. У цій статті ми нагадаємо основні пільги та компенсації особам-донорам та оформлення таких «донорських» виплат в обліку.

Як обчислити борг за договором
Договір укладено на території України резидентами-госпсуб'єктами, проте суму оплати за ним зазначено у доларах із прив'язкою до гривні на дату оплати. Чи можна стягнути заборговану суму разом з інфляційними з контрагента, який уже кілька місяців не сплачує коштів?

Лікарняні у відрядженні
Часом працівник може занедужати під час відрядження. А часом буває і навпаки — у період хвороби він вирушає у відрядження. Розглянемо правила оформлення, бухгалтерський та податковий облік таких ситуацій у платників податку на прибуток та у приватних підприємців на загальній системі оподаткування.

Матдопомога додатково до відпусткових
Керівник підприємства прийняв рішення надавати працівникам при отриманні щорічної основної відпустки в 2014 році, крім суми відпусткових, ще й матеріальну допомогу на оздоровлення у розмірі середньомісячної зарплати. Щоправда, виплачувати таку допомогу не відразу, а в тому місяці, в якому дозволяють матеріальні ресурси підприємства, виділені на фонд оплати праці.
Працівник пішов у відпустку в січні 2014 р., але січневого фонду оплати праці забракло для виплати матдопомоги, тож її виплатили наприкінці лютого. Які місяці для розрахунку матеріальної допомоги слід брати у цьому випадку? Як показати таку матдопомогу в податковому обліку?

Продаж МНМА
Пропонуємо розглянути порядок обліку операції з продажу МНМА за умови, що в першому місяці використання МНМА в обох видах обліку була нарахована амортизація в розмірі 100% його вартості. Які податкові наслідки у цьому разі?

Відновлення ПК з ПДВ при продажу ОЗ
Наше підприємство використовувало ОЗ (обладнання) як в оподатковуваних, так і в не оподатковуваних операціях. При цьому такий ОЗ на 95% використовувався у неоподатковуваних операціях. Нині ми реалізуємо цей ОЗ резиденту і, відповідно, будемо нараховувати ПЗ з ПДВ за такою поставкою. Що буде з ПДВ, який при зарахуванні на баланс ОЗ було включено до первісної вартості ОЗ? Як показати таку операцію у податковому обліку з податку на прибуток та ПДВ?

До змісту номеру