• Посилання скопійовано

Що нового

Мінфін затвердив новий план рахунків бухобліку

! Бюджетникам

Мінфін затвердив План рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі.

План рахунків є переліком рахунків і субрахунків для узагальнення інформації про факти діяльності суб'єктів державного сектору у бухгалтерському обліку. У ньому за десятковою системою наведені коди (номери) й найменування синтетичних рахунків й субрахунків.

Перша цифра балансового рахунка визначає клас рахунків, друга — номер синтетичного рахунка, третя — ідентифікатор суб'єкта державного сектору (1 — розпорядники бюджетних коштів; 2 — державні цільові фонди; 3 — державний бюджет; 4 — місцеві бюджети, 5 — рахунки органів Казначейства), четверта цифра — номер субрахунку (крім рахунків класу 9 та класу 0).

План рахунків включає розділ I «Балансові рахунки» (класи 1 — 8) та розділ II «Позабалансові рахунки» (клас 9 та клас 0).

Суб'єкти державного сектору можуть вводити аналітичні рахунки до субрахунків цього Плану рахунків.

Наказ Мінфіну від 31.12.2013 р. №1203 набере чинності з 01.01.2015 р.


Органи держстатистики мають право вносити виправлення до статзвітності

! Усім СГД

Держстат розглянув питання щодо виправлення недостовірних (помилкових) первинних та статистичних даних та повідомляє.

Органи державної статистики мають право перевіряти достовірність первинних та статистичних даних, поданих респондентами, а також вимагати від респондентів внесення виправлень до статистичної звітності, інших статистичних формулярів у разі виявлення приписок та інших перекручень первинних та статистичних даних.

У разі невиконання даної вимоги у визначені строки органи державної статистики можуть самостійно вносити зазначені виправлення з наступним повідомленням про це респондентів.

Для забезпечення достовірності даних державних статистичних спостережень у разі виявлення респондентом помилок у раніше поданих формах державної статистичної звітності необхідні виправлення вносяться за його ініціативою.

Виправлення в недостовірні первинні та статистичні дані вносяться як до даних за поточний звітний період, так і до даних за попередні звітні періоди.

Лист Держстату від 16.12.2013 р. №13.5-15/76


Внесено зміни до порядку зарахування надміру сплачених коштів

! Платникам ЄСВ

Міндоходів затвердило Зміни до Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів.

Так, у разі помилкової сплати ЄСВ або застосованих фінансових санкцій на рахунок органу доходів і зборів, в якому платник не перебуває на обліку, такі кошти перераховуються на відповідний рахунок за заявою платника не пізніше 2-х робочих днів з дня надходження висновку.

Звернення та рішення реєструються в Журналі реєстрації звернень/рішень про повернення надміру або помилково сплачених коштів єдиного внеску.

Наказ Міндоходів від 14.01.2014 р. №12
набере чинності з дня опублікування (станом на 25.02.2014 р. не опублікований)


Затверджено нову форму декларації про спільну діяльність

! Учасникам спільної діяльності

Міндоходів затвердило:

1) форму Податкової декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи;

2) Порядок ведення обліку результатів спільної діяльності на території України без створення юридичної особи.

Нова декларація поповнилася ще одним додатком — Додатком ТЦ. Таким чином, тепер декларація про спільну діяльність складатиметься з 8-ми додатків.

Окрім того, у новій формі змінено кількість і розташування рядків для відображення щомісячних авансових внесків, додані розділ для відображення самостійного виправлення помилок по щомісячних авансах і таблиця для відображення щомісячних авансів.

Наказ Міндоходів від 16.12.2013 р. №810
набере чинності з дня опублікування (станом на 25.02.2014 р. не опублікований)


Затверджено порядок повернення надміру сплачених податків

! Платникам податків

Міндоходів та Мінфін спільним наказом затвердили Порядок взаємодії територіальних органів Міністерства доходів і зборів України, місцевих фінансових органів та територіальних органів Державної казначейської служби України у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань.

Так, повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань здійснюється виключно на підставі заяви платника податку, яка може бути подана протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми.

Обов'язковим реквізитом заяви є визначення платником податку напрямів перерахування коштів, що повертаються як помилково та/або надміру сплачені, зокрема:

1) на поточний рахунок платника податку в банку;

2) на погашення грошового зобов'язання (податкового боргу) з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи Міндоходів, незалежно від виду бюджету;

3) готівкою за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку;

4) готівкою з рахунків банків у разі відсутності у платника податків рахунка в банку;

5) поштовим переказом через підприємства поштового зв'язку.

Наказ Мінфіну та Міндоходів від 30.12.2013 р. №882/1188 чинний з 25.02.2014 р.


Затверджено програму підтримки зразкових платників

! Платникам ПДВ

Міндоходів затвердило Критерії визначення платників для набуття статусу «зразковий платник» та Програму підтримки платників, які набули такого статусу.

Так, право на отримання статусу «зразковий платник» мають платники, які є виробниками продукції, виробленої на митній території України, перебувають на загальній системі, зареєстровані платниками ПДВ та відповідають одночасно усім критеріям, визначеним для набуття такого статусу (усього 9 критеріїв).

Статус «зразковий платник» присвоюється у разі відповідності протягом попереднього календарного року Критеріям юрособи-резидента, яку включено до ЄДР не менше 3-х років і якщо до цього реєстру стосовно неї не внесено записів про:

1) відсутність підтвердження відомостей про платника;

2) відсутність за місцезнаходженням (місцем проживання);

3) прийняття рішень про реорганізацію або припинення юрособи;

4) відкриття процедури банкрутства, визнання повністю або частково недійсними установчих документів чи змін до установчих документів юрособи;

5) припинення держреєстрації юридичної особи та стосовно таких осіб немає рішень або відомостей, на підставі яких проводиться державна реєстрація припинення юрособи.

Реєстр платників, які набули статусу «зразковий платник», формується Міндоходів в автоматичному режимі.

Підтримка платників, які набули статусу «зразковий платник», передбачає, зокрема:

— включення до плану-графіка проведення планових документальних перевірок не частіше ніж один раз на 3 календарні роки за умови забезпечення статусу протягом 3-х років;

— проведення камеральних перевірок податкової звітності з ПДВ протягом не більше 5-ти робочих днів, що настають за граничним терміном отримання податкової декларації;

— отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ;

— надання у скорочені строки деяких адміністративних послуг.

Наказ Міндоходів від 31.12.2013 р. №896
набере чинності з дня опублікування (станом на 25.02.2014 р. не опублікований)


З березня відкриваються нові бюджетні рахунки

! Бюджетникам

Держказначейська служба затвердила наказ про відкриття рахунків та внесення змін до аналітичних параметрів рахунків з обліку надходжень до державного та місцевих бюджетів.

Департаменту інформаційних технологій, корпоративної телекомунікації та захисту інформації, Управлінню бухгалтерського обліку операцій державного бюджету, Відділу обслуговування операційного дня та начальникам головних управлінь Держказначейської служби в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі доручено:

1) 01.03.2014 р. відкрити операційний день та забезпечити перенесення залишків коштів з рахунків, що закриваються, на відкриті рахунки з обліку надходжень до державного та місцевих бюджетів, привести у відповідність до вимог законодавства нормативи розподілу платежів;

2) датою початку здійснення операцій з виконання державного та місцевих бюджетів відповідно до вимог Бюджетного кодексу України та Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» визначити 03.03.2014 р.

Наказ Держказначейської служби від 13.02.2014 р. №53


Спадщина, яка не оподатковується ПДФО, оцінці не підлягає

! Отримувачам спадщини

Міндоходів розглянуло питання щодо необхідності проведення оцінки нерухомого майна у разі його спадкування та повідомляє.

Оскільки при отриманні фізичною особою — членом сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення доходу у вигляді об'єктів спадщини, зокрема нерухомості, відсутнє податкове зобов'язання щодо сплати до бюджету ПДФО, не доцільне проведення оцінки майна у зв'язку з відсутністю втрат бюджету.

Особи, які отримали у спадщину об'єкти, що обкладаються ПДФО за нульовою ставкою, мають можливість не зазначати їх вартість у річній податковій декларації та взагалі не подавати річну податкову декларацію, якщо немає інших підстав для обов'язкового декларування доходів.

Лист Міндоходів від 25.12.2013 р. №20795/5/99-99-17-03-03-16


Затверджено нову форму декларації з плати за землю

! Платникам плати за землю

Міндоходів затвердило форму Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності). У зв'язку з цим втрачає чинність наказ Державної податкової адміністрації України від 24 грудня 2010 р. №1015.

Суттєвих змін у новій формі декларації не відбулося. Змінено хіба що назву контролюючого органу з ДПСУ на Міндоходів.

Нагадуємо, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року надають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки декларацію на поточний рік з розбиттям річної суми рівними частками за місяцями.

Наказ Міндоходів від 30.12.2013 р. №865
набере чинності з дня опублікування (станом на 25.02.2014 р. не опублікований)


Оновлено порядок ведення Держреєстру речових прав на нерухоме майно

! Власникам нерухомого майна

Згідно зі змінами, держреєстратор під час реєстрації заяви про держреєстрацію права власності у базі даних про реєстрацію заяв і запитів додатково до відомостей, зазначених у такій заяві, вносить такі відомості:

— підстава для виникнення права власності;

— назва документа;

— дата видачі документа;

— номер документа;

— ким виданий (оформлений) документ;

— додаткові відомості про документ;

— площа земельної ділянки/об'єкта нерухомого майна;

— цільове призначення земельної ділянки (у разі реєстрації заяви щодо земельної ділянки);

— тип об'єкта нерухомого майна (у разі реєстрації заяви щодо об'єкта нерухомого майна).

У разі втрати, пошкодження чи зіпсування свідоцтва про право власності на нерухоме майно, за результатом розгляду заяви про надання дубліката свідоцтва держреєстратор у строк, встановлений для держреєстрації прав, оформляє дублікат свідоцтва, якому присвоюються індексний номер, фіксується дата та час його формування.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.02.2014 р. №50 чинна з 19.02.2014 р.


Передача земель — лише після припинення права власності чи користування

! Власникам земель

Держземагентство зазначило, що земельні ділянки, які перебувають у власності чи користуванні громадян або юросіб, передаються у власність чи користування за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування лише після припинення права власності чи користування ними.

Рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування приймаються на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у разі надання земельної ділянки зі зміною цільового призначення та формування нової земельної ділянки.

Надання у користування земельної ділянки, зареєстрованої у Державному земельному кадастрі, право власності на яку зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, без зміни її меж та цільового призначення здійснюється без складання документації із землеустрою.

Надання у користування земельної ділянки в інших випадках здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі.

Після реорганізації юрособі необхідно звернутися до органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування для надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування.

Лист Держземагенства від 14.01.2014 р. №28-28-0.17-250/2-14


Роз'яснено питання про продовження строку дії КВЕД-2005

! Суб'єктам господарювання

Мінекономрозвитку нагадало, що з метою актуалізації положень Податкового кодексу в частині посилань на ДК 009:2010 було розроблено проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зміни кодифікації видів економічної діяльності», який було внесено урядом на розгляд Верховної Ради.

У вересні 2013 року законопроект, доопрацьований народними депутатами України до другого читання, під час голосування не набрав необхідної кількості голосів.

Враховуючи, що законопроект не прийнято, а починаючи з 01.01.2014 р. напрями діяльності суб'єктів господарювання повинні відповідати ДК 009:2010, такі суб'єкти не зможуть користуватися пільговими умовами оподаткування, що передбачені положеннями Податкового кодексу.

Лист Мінекономрозвитку від 12.02.2014 р. №3411-16/4871-14

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру