• Посилання скопійовано

Суть справи

Сплата ЄСВ при зміні системи оподаткування
Зовсім недавно, у «ДК» №46/2013, ми розглядали правила нарахування та сплати єдиного соціального внеску приватними підприємцями, які перебувають на загальній та на спрощеній системі оподаткування. Зараз з'ясуємо, як виглядають нарахування та сплата ЄСВ при переході з однієї системи оподаткування на іншу.

Що контролює ПФУ
З 01.10.2013 р. права та обов'язки щодо адміністрування ЄСВ перейшли до Міндоходів. Чи означає це, що ПФУ тепер займається лише нарахуванням пенсій, і максимум, що загрожує СГД, — це участь фахівців ПФУ в перевірках щодо ЄСВ, які проводитимуть органи Міндоходів? Спробуймо відповісти на це запитання з урахуванням постанов ПФУ, які набрали чинності 03.12.2013 р.

Знову про авансові внески
Узагальнююча податкова консультація з окремих питань щодо сплати щомісячних авансових внесків з податку на прибуток, затверджена наказом Міндоходів від 22.11.2013 р. №698 (далі — УПК №698, див. «ДК» №50/2013), містить багато загальновідомого. Але тепер це закріплено у формі УПК.

ТЦ очима Міндоходів
Міндоходів наказом від 22.11.2013 р. №699 затвердило узагальнюючу податкову консультацію (далі — УПК №699, див. «ДК» №50/2013), в якій надало відповіді на окремі питання, пов'язані із трансфертним ціноутворенням (далі — ТЦ).

Реалізація заставного майна
Наказом Міндоходів від 22.11.2013 р. №700 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо особливостей оподаткування ПДВ операцій з постачання банками заставного майна (див. «ДК» №50/2013). Проаналізуймо податкові наслідки у заставоутримувача та заставодавця у разі реалізації предмета застави.

Деякі питання облікової політики
Мінфін наказом від 27.06.2013 р. №635 затвердив Методичні рекомендації щодо облікової політики підприємства. Докладніше про цей документ «ДК» писав у №31/2013. Сьогодні поговоримо про вплив облікової політики на податковий облік з податку на прибуток та про порядок внесення змін до облікової політики.

Заміна шин на орендованому авто
Наше підприємство орендує два вантажні автомобілі. Через рік після отримання їх в оренду у зв'язку з технічною потребою автошини на цих автомобілях замінено новими. Чи мали ми право це зробити? Чи маємо ми право відобразити у податковому обліку витрати на нові шини? Які документи слід оформити для проведення такої операції?

Новорічні подарунки працівникам
Отримувати подарунки завжди приємно. Але якщо дарувальником для працівників є підприємство, у бухгалтера виникає запитання: як оформити такий вчинок документально? I які податкові наслідки матиме ця благородна справа? А наслідки, зауважимо, залежать від виду подарунка, його вартості та отримувача. Отже...

У відрядження з гривневою карткою
Працівник їде у відрядження до Росії. Чи можна видати йому аванс на закордонне відрядження на гривневу корпоративну картку? Як звітувати за такими витратами?

Несвоєчасна виплата відпусткових
На нашому підприємстві відпусткові виплачуються в терміни, встановлені для виплати заробітної плати, — так зручніше з погляду організації платежів на підприємстві. Заробітна плата виплачується двічі на місяць відповідно до КЗпП. При цьому відпусткові постійно виплачуються вже після початку відпустки. Чи правильно це, і якщо ні, то які наслідки цього порушення?

До змісту номеру