• Посилання скопійовано

Орендна плата розраховується пропорційно до кількості календарних днів

Договір оренди автомобіля нотаріально засвідчено 15.08.2013 р. Орендна плата за місяць становить 600,00 грн. Як розрахувати орендну плату за перший календарний місяць оренди (серпень 2013 р.): пропорційно до календарних чи робочих днів цього місяця? Цей автомобіль використовує лише директор. Як обчислювати орендну плату, якщо директор пішов у відпустку у вересні?

Згідно зі ст. 759 ЦКУ, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Згідно зі ст. 252 ЦКУ, строк визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами. I хоча фактичні умови договору оренди, такі як розмір орендної плати та строк оренди, визначаються сторонами договору, ЦКУ не містить умови щодо впливу фактичного використання орендарем після отримання предмета оренди на розмір орендної плати. Отже, у робочих днях або пропорційно до фактичного використання орендованого автомобіля строк оренди не визначається. Орендна плата сплачується за календарні дні користування орендованим майном, без вилучення святкових та неробочих днів.

Далі, згідно зі ст. 765 ЦКУ, наймодавець зобов'язаний передати наймачеві майно у користування негайно або у строк, встановлений договором найму. Зазвичай ця операція оформлюється актом. Зворотну операцію передбачено ст. 785 ЦКУ, згідно з якою у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому її було одержано, з урахуванням нормального зносу, або у стані, обумовленому у договорі. Цю операцію також варто оформити відповідним актом. Таким чином, у випадку, що розглядається, строк оренди починає свій перебіг від дати підписання акта передання автомобіля в оренду і закінчує датою підписання акта про повернення автомобіля.

Якщо сторони договору підписали акт передання автомобіля у найм 15.08.2013 р., а розмір місячної орендної плати становить 600 грн, орендна плата за серпень 2013 року розраховується пропорційно до календарних днів використання автомобіля у серпні: 600 грн : 31 х 17 = 329,03 грн. Якщо підприємство-орендар не використовує автомобіль у вересні 2013 р. через відпустку директора, можна повернути його орендодавцеві перед початком відпустки директора, а потім знову отримати, коли директор знову почне використовувати автомобіль у роботі. Але таку можливість слід передбачити умовами договору оренди.

Звісно, обидві операції потрібно оформити актами приймання-передачі. Орендна плата за вересень 2013 р. розраховується аналогічно до орендної плати за серпень 2013 р. — пропорційно до календарних днів фактичного використання автомобіля у госпдіяльності.

Якщо факту передання автомобіля не буде, то у вересні потрібно нарахувати орендну плату у повному розмірі, встановленому договором.

За умови якщо автомобіль протягом звітного періоду використовувався у госпдіяльності орендаря, про що свідчать подорожні листи, орендну плату за використання автомобіля можна включати до складу витрат у податковому обліку. За умовами запитання автомобіль використовується для адміністративних потреб, тож витрати на його оренду буде включено до складу адміністративних витрат згідно з пп. 138.10.2 ПКУ, за умови правильного оформлення договору оренди (зокрема з дотриманням вимоги ст. 799 ЦКУ про його нотаріальне посвідчення), актів, що підтверджують використання автомобіля орендарем у кожному звітному періоді, та подорожніх листів.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру