• Посилання скопійовано

Субсидії та трансферти з бюджету не є об'єктом оподаткування ПДВ

Підприємство є платником ПДВ і провадить господарську діяльність у сфері надання послуг у рибальстві, рибництві, пов'язаних з діяльністю риборозплідників. Ми отримуємо субсидії і трансфертні платежі за кодом бюджетної класифікації 2610 і витрачаємо їх відповідно до плану використання бюджетних коштів. Чи є об'єктом оподаткування ПДВ таке фінансування з бюджету? Якщо так, то як правильно виписати податкову накладну?

Згідно з п. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з:

— постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ;

— ввезення товарів на митну територію України;

— вивезення товарів за межі митної території України;

— постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом.

Отримання субсидій та трансфертних платежів з бюджету не підпадає під це визначення об'єкта оподаткування ПДВ згідно з пп.196.1.6 ПКУ. Адже згідно з п. 1.6 Iнструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету та Iнструкції щодо застосування класифікації кредитування бюджету, затвердженої наказом Мінфіну України від 12.03.2012 р. №333:

субсидії — це усі невідплатні поточні виплати підприємствам, які не передбачають компенсації у вигляді спеціально обумовлених виплат або товарів і послуг в обмін на проведені платежі, а також видатки, пов'язані з відшкодуванням збитків державних підприємств;

трансфертні платежі — це невідплатні і безповоротні платежі, які не є придбанням товарів чи послуг, наданням кредиту або виплатою непогашеного боргу.

Таким чином, фінансування з бюджету, яке отримує підприємство за кодом бюджетної класифікації 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)», не є об'єктом оподаткування ПДВ. Отже, податкова накладна на отримані суми субсидій і трансфертних платежів не виписується.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру