• Посилання скопійовано

Щодо включення до складу витрат підприємства вартості фірмового одягу, придбаного за рахунок працедавця

Лист ДПСУ від 19.10.2012 р. №3976/0/61-12/15-1415

Щодо включення до складу витрат підприємства вартості фірмового одягу, придбаного за рахунок працедавця

Суттєво. Витрати на забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям і засобами індивідуального захисту включаються до витрат, якщо вони включені до переліку, затвердженого КМУ, і передбачені Типовими галузевими нормами.

! Платникам податку на прибуток

Державна податкова служба України на виконання доручення Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики від 12.09.2012 р. №04-39/10-1006 розглянула лист <...> щодо включення до складу витрат підприємства вартості фірмового одягу, придбаного за рахунок працедавця.

Відповідно до пп. 140.1.1 п. 140.1 ст. 140 Кодексу при визначенні об'єкта оподаткування враховуються, зокрема, такі витрати подвійного призначення, як витрати платника податку на забезпечення найманих працівників спеціальним одягом, взуттям, спеціальним (форменим) одягом, мийними та знешкоджуючими засобами, засобами індивідуального захисту, які потрібні для виконання професійних обов'язків, а також продуктами спеціального харчування за переліком, який встановлюється Кабінетом Міністрів України, та/або галузевими нормами безплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.

Засоби індивідуального захисту видаються працівникам тих професій і посад, які передбачені у відповідних виробництвах, цехах, ділянках і видах робіт Типовими галузевими нормами безплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту або відповідними галузевими нормами, запровадженими на підставі типових. Засоби індивідуального захисту видаються працівникам згідно зі встановленими нормами і строками носіння незалежно від форм власності та галузі виробництва, до якої належать ці виробництва, цехи, ділянки й види робіт.

Таким чином, витрати на забезпечення працівників спеціальним одягом (форменим), спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, які потрібні для виконання професійних обов'язків, платник податку — юридична особа має право врахувати при визначенні об'єкта оподаткування у складі витрат, якщо ці засоби включені до переліку спеціального одягу, спецвзуття, засобів індивідуального захисту, затвердженого Кабінетом Міністрів України, і передбачені Типовими галузевими нормами безплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.

Заступник голови А. IГНАТОВ

До змісту номеру