• Посилання скопійовано

Щодо включення до складу затрат витрат на навчання бухгалтера з метою отримання сертифіката за Міжнародними стандартами фінансової звітності (витяг)

Лист ДПСУ від 18.01.2012 р. №731/5/14-1516

Щодо включення до складу затрат витрат на навчання бухгалтера з метою отримання сертифіката за Міжнародними стандартами фінансової звітності (витяг)

Суттєво. Якщо наявність у працівника сертифіката про освіту є обов'язковою і передбачена галузевим Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників, витрати на навчання включаються до витрат.

! Платникам податку на прибуток

Державна податкова служба України відповідно до листа Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики від 06.01.2012 р. №04-39/10-5 розглянула лист <...> щодо включення до складу затрат витрат на навчання бухгалтера з метою отримання сертифіката за Міжнародними стандартами фінансової звітності <...> і повідомляє.

Відповідно до абз. 2 пп. 140.1.3 п. 140.1 ст. 140 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), при визначенні об'єкта оподаткування враховуються такі витрати подвійного призначення, як витрати на навчання та/або професійну підготовку, перепідготовку чи підвищення кваліфікації у вітчизняних або закордонних навчальних закладах, якщо наявність сертифіката про освіту у таких закладах є обов'язковою для виконання певних умов провадження господарської діяльності, у тому числі, але не виключно вищих і професійно-технічних навчальних закладах фізичних осіб (незалежно від того, чи перебувають такі особи у трудових відносинах з платником податку), які уклали з ним письмовий договір (контракт) про взяті ними зобов'язання відпрацювати у платника податку після закінчення вищого та/або професійно-технічного навчального закладу й отримання спеціальності (кваліфікації) не менше трьох років.

Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 26.11.2008 р. №557 затверджено Алфавітний перелік професій працівників за національними випусками Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників із зазначенням професій Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника і Переліку професій працівників за випусками Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника із зазначенням професій національних випусків Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників.

Цей Випуск містить алфавітний перелік назв професій працівників всіх випусків, розділів і частин Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників із зазначенням професій випусків Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника, які затверджено відповідними постановами Держкомпраці СРСР.

Довідники кваліфікаційних характеристик професій працівників містять галузеві кваліфікаційні характеристики посад <...> і професій працівників, а також їхні завдання й обов'язки, вимоги до відповідних знань і кваліфікаційні вимоги, у тому числі сертифікатів, що підтверджують відповідність виконавця до кваліфікаційних характеристик професій і свідоцтв (сертифікатів) післядипломного підвищення кваліфікації.

З огляду на викладене вище при визначенні об'єкта оподаткування враховуються витрати на навчання та/або професійну підготовку, перепідготовку чи підвищення кваліфікації працівників підприємств у вітчизняних або закордонних навчальних закладах, у тому числі, але не виключно вищих і професійно-технічних навчальних закладах, якщо вимоги щодо наявності у таких фахівців сертифіката про освіту у таких закладах для виконання тих чи інших професійних обов'язків у відповідній сфері господарської діяльності є обов'язковими і передбачені галузевим Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників.

Заступник голови А. IГНАТОВ

До змісту номеру