• Посилання скопійовано

Суть справи

Адмінарешт коштів чи майна — кому вирішувати?
Порядок застосування адмінарешту за ПКУ викликає чимало запитань, особливо якщо йдеться про право вибору між арештом коштів на рахунках та арештом майна, — за ким таке право зберігається? Судова практика на сьогодні є надто суперечливою. Натомість ВАСУ все ж роз'яснив окремі моменти, які заслуговують на особливу увагу.

Сукупний дохід у фінзвітності
Новий термін «сукупний дохід» з'явився у національному бухгалтерському законодавстві завдяки НП(С)БО 1. Цей стандарт регламентує актуальний порядок та форми фінзвітності, у т. ч. для тих підприємств, які ведуть бухгалтерський облік за міжнародними стандартами. Але форма звіту про фінрезультати єдина для всіх, а отже, повинна заповнюватися і тими підприємствами, які ведуть облік за національними стандартами. Саме для них написана ця стаття.

Податковий облік облігацій у підприємства-емітента
На початку року кардинально змінено правила податкового обліку цінних паперів, зокрема облігацій. Тож пропонуємо з'ясувати, як враховуються у податковому обліку у складі податкових доходів та витрат суми амортизації премії чи дисконту, що виникли при первинному розміщенні чи повторному продажу облігацій, як обліковуються суми перевищення вартості викупу над номіналом та у якому звітному періоді слід відображати нарахування відсотків за борговими паперами.

Формуємо собівартість
Сьогодні ми поговоримо про формування такого показника фінансової та податкової звітності, як собівартість товарів, продукції, робіт і послуг, а також порівняємо правила бухгалтерського та податкового обліку формування собівартості товарів та готової продукції, робіт і послуг.

Два питання про охорону праці
На підприємстві постійно здійснюються витрати на придбання санітарно-гігієнічних засобів (туалетного паперу, мила, засобів для чищення, побутової хімії тощо). Як відобразити такі витрати у податковому обліку? Чи відносяться такі затрати до складу витрат, пов'язаних з охороною праці на підприємстві?
Які документи можуть підтвердити виконання підприємством норм ч. 3 ст. 19 Закону про охорону праці, згідно з якою витрати на охорону праці для підприємств, незалежно від форм власності, повинні становити не менше ніж 0,5% від фонду оплати праці за попередній рік?

Податковий облік у неприбуткових організаціях
Є низка організацій, які створюються для досягнення соціальних, благодійних, культурних, освітніх, наукових та управлінських цілей, охорони здоров'я громадян, розвитку фізичної культури та спорту, задоволення духовних та інших нематеріальних потреб населення, вирішення спорів і конфліктів, а також з іншою метою, спрямованою на отримання суспільних благ. Головним об'єднальним принципом функціонування таких організацій є те, що метою їхньої діяльності не є отримання прибутку.

Виручка: визнання та оцінка
Згідно з дослідженням Комітету організацій — спонсорів Комісїі Тредвея від 2010 року, присвяченим випадкам шахрайства з фінансовою звітністю публічних компаній США за період 1998 — 2007 рр., понад 60% випадків шахрайства пов'язано з неправомірним визнанням та відображенням у звітності доходів. Можливість маніпулювати величиною та моментом визнання доходів пов'язана, зокрема, і з недоліками наявних керівництв з обліку. Цей матеріал присвячено принципам обліку доходів відповідно до МСФЗ.

До змісту номеру