• Посилання скопійовано

Що нового

Знову про наслідки відсутності реєстрації ПН в Єдиному реєстрі ПН

! Платникам ПДВ

ДПСУ вкотре нагадує, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку — продавець зобов'язаний надати покупцю податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН.

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН здійснюється не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання.

Відсутність факту реєстрації платником податку — продавцем податкових накладних в ЄРПН та/або порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту, але не звільняє продавця від обов'язку включення суми ПДВ, зазначеної в ПН, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період.

Лист ДПСУ від 26.03.2013 р. №7320/7/15-33-17


Нюанси оформлення та виписки зведеної податкової накладної

! Платникам ПДВ

ДПСУ нагадала, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг, які є об'єктом оподаткування ПДВ, зведена податкова накладна виписується продавцем виходячи із визначеної у договорі періодичності оплати поставлених товарів, але не рідше одного разу на місяць і не пізніше останнього дня місяця та є підставою для включення до податкового кредиту покупця.

Крім того, ДПСУ повідомляє, що платник ПДВ, який отримує послуги з перевезення на митній території України від свого контрагента-нерезидента, зобов'язаний самостійно скласти податкову накладну з відображенням суми нарахованого податку та включити податкові зобов'язання за такою накладною до своєї податкової декларації з ПДВ.

Але порядок виписки зведеної ПН за операціями з отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких є митна територія України, ПКУ не передбачено.

Лист ДПСУ від 25.05.2012 р. №11284/10/06-038


Пільга з плати за землю на громадян-пільговиків не поширюється

! Платникам земельного податку

ДПСУ зазначає, що власник нежитлового приміщення (його частини) у багатоквартирному житловому будинку сплачує земельний податок на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно з урахуванням прибудинкової території. Податок сплачується відповідно до цільового (господарського) призначення на підставі даних державного земельного кадастру.

Пільга з плати за землю для власників нежитлових приміщень (їх частин) у багатоквартирних житлових будинках на громадян пільгової категорії не поширюється.

Лист ДПСУ від 12.11.2012 р. №2470/0/141-12/О/17-3214


Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів

! Забудовникам

Держархбудінспекція роз'яснює, що прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, що належать до I — III категорій складності, здійснюється шляхом реєстрації органом державного архітектурно-будівельного контролю на безоплатній основі поданої замовником декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, що належать до IV і V категорій складності, здійснюється на підставі акта готовності об'єкта до експлуатації шляхом видачі Держархбудінспекцією сертифіката.

Крім того, Держархбудінспекція зазначила, що декларація, акт готовності об'єкта до експлуатації та інші документи мають бути заповнені відповідно до вимог законодавчих та нормативно-правових актів.

Акт готовності об'єкта до експлуатації підписується замовником, генеральним проектувальником, генеральним підрядником або підрядником (у разі якщо будівельні роботи виконуються без залучення субпідрядників), субпідрядниками, страховиком (якщо об'єкт застрахований).

Лист Держархбудінспекції від 13.05.2013 р. №40-14-2091


З II кварталу — нові форми декларації за спецводокористування

! Платникам збору за спецводокористування

Міндоходів нагадало, що Наказом №1403 затверджено нові форми податкових декларацій збору за спеціальне використання води.

Зважаючи на те, що оприлюднення нових форм податкової звітності щодо зазначеного збору відбулося у I кварталі 2013 року, за новими формами платники повинні складати податкову декларацію починаючи з II кварталу 2013 року.

Оскільки платники збору за спеціальне використання води обчислюють суму збору наростаючим підсумком з початку року, то податкові декларації за новими формами платникам збору слід подавати за результатами I півріччя 2013 року.

Роз'яснення Міндоходів від 15.05.2013 р.


Відповідальність за порушення грошових зобов'язань

! СГД

Розглянувши деякі питання практики застосування господарськими судами законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань, ВГСУ зробив такі висновки:

1. Недодержання своїх обов'язків контрагентом боржника не є дією непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин, унаслідок якої боржник може бути звільнений від відповідальності за порушення грошового зобов'язання.

2. Ухилення боржника від одержання на підприємстві зв'язку листа, що містив вимогу про виконання грошового зобов'язання (відмова від його прийняття, нез'явлення на зазначене підприємство після одержання повідомлення про надходження рекомендованого або цінного листа), не дає підстав вважати вимогу непред'явленою.

3. Одночасне стягнення з учасника господарських відносин, який порушив господарське зобов'язання за договором, штрафу та пені не суперечить законодавству України.

4. За прострочення платежу за договором може бути стягнуто пеню, сума якої не може перевищувати встановлений законом граничний розмір, тобто пеню, обчислену на підставі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

5. Вираження у договорі грошових зобов'язань в іноземній валюті не суперечить чинному законодавству, однак унеможливлює урахування розрахованого Державним комітетом статистики України індексу інфляції для обґрунтування вимог, пов'язаних зі знеціненням валюти боргу.

Лист ВГСУ від 29.04.2013 р. №01-06/767/2013


Затверджено Положення про дистанційне навчання

! Усім

Міносвіти затвердило Положення про дистанційне навчання. Воно поширюється на дистанційне навчання у:

— загальноосвітніх навчальних закладах;

— професійно-технічних навчальних закладах;

— вищих навчальних закладах;

— закладах післядипломної освіти або структурних підрозділах вищих навчальних закладів, наукових і освітньо-наукових установ, що здійснюють післядипломну освіту.

Дистанційне навчання реалізовується шляхом:

— застосування дистанційної форми як окремої форми навчання;

— використання технологій дистанційного навчання для забезпечення навчання в різних формах.

Строк навчання студентів, слухачів, учнів за дистанційною формою встановлюється ВНЗ, ЗПО, ПТНЗ і має бути не меншим, ніж за денною формою за відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями, напрямами підготовки та спеціальностями.

Основною формою організації навчального процесу за дистанційною формою є самостійна робота.

Наказ Міносвіти від 25.04.2013 р. №466
набере чинності з дня опублікування (станом на 21.05.2013 р. не опублікований)


Фізособи-СПД, які отримують пенсію за вислугу років, не звільняються від ЄСВ

! Фізособам-підприємцям

ПФУ зазначає, що фізособи-СПД, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують пенсію або соцдопомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску лише в добровільному порядку.

Зокрема, ПФУ вважає, що фізичні особи — підприємці, які отримують пенсію за вислугу років відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», не звільняються від сплати єдиного внеску.

Лист ПФУ від 10.01.2013 р. №28478/Д-4


Правовий висновок ВСУ про звільнення майна з-під арешту

! Боржникам

Верховний суд України розглянув справу, предметом якої був спір за позовом власника про звільнення майна з-під арешту, накладеного в процесі кримінального провадження.

Розглядаючи цю справу, Верховний суд України зробив правовий висновок, відповідно до якого вимоги особи, що ґрунтуються на її праві власності на заарештоване в процесі кримінального провадження майно, розглядаються за правилами, встановленими для розгляду позовів про звільнення майна з-під арешту. У порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, розглядаються заяви боржників на правильність арешту майна.

Справа від 15.05.2013 р. №6-26 цс 13


Туристичний збір може справлятися податковими агентами

! Туроператорам

Туристичний збір може справлятися податковими агентами відповідно до рішення сільської, селищної та міської рад, а саме:

— адміністраціями готелів, кемпінгів, мотелів, гуртожитків для приїжджих та іншими закладами готельного типу, санаторно-курортними закладами;

— квартирно-посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих осіб на поселення у будинки (квартири), що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

— юридичними особами або фізичними особами — підприємцями, які уповноважуються сільською, селищною або міською радою справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

Такі податкові агенти справляють збір під час надання послуг, пов'язаних з тимчасовим проживанням (ночівлею), і зазначають суму сплаченого збору окремим рядком у рахунку (квитанції) на проживання.

Це питання регулюється ст. 268 р. ХII ПКУ.

За матеріалами Міндоходів


Обов'язковий продаж 50% валютної виручки продовжено

! Суб'єктам ЗЕД

На підставі постанови від 14.05.2013 р. №163 Національний банк України знову визначив, що надходження в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів та в російських рублях підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України в розмірі 50%.

Решта надходжень в іноземній валюті залишається у розпорядженні резидентів і використовується ними відповідно до правил валютного регулювання.

Обов'язок продажу на міжбанківському валютному ринку України 50% валютної виручки від продажів за зовнішньоекономічними договорами продовжено до 19 листопада 2013 року.

Постанова Нацбанку від 14.05.2013 р. №164 чинна з 20.05.2013 р.


Як відшкодовуватимуться витрати кредиторів особливо небезпечного СПД-боржника?

! Кредиторам

КМУ затвердив Порядок задоволення вимог кредиторів особливо небезпечного СПД-боржника щодо відшкодування витрат на здійснення заходів із запобігання заподіянню можливої шкоди життю та здоров'ю громадян, майну, спорудам, навколишньому природному середовищу.

Порядком передбачено, що право на задоволення вимог щодо відшкодування вищезазначених витрат мають кредитори особливо небезпечного СПД-боржника, а саме: відповідний орган місцевого самоврядування, центральний орган виконавчої влади, до компетенції якого належить сфера діяльності боржника, та за потреби Мінприроди, ДСНС, Держатомрегулювання, Держгеонадра, їхні територіальні органи (у разі їх утворення), визначені учасниками провадження у справі про банкрутство.

Зокрема, відшкодуванню підлягають витрати на здійснення заходів із:

— використання наземних промислових майданчиків, їх перепрофілювання, а також рекультивації земель, порушених внаслідок діяльності боржника;

— використання підземного простору для розміщення господарських об'єктів, зокрема захоронення токсичних промислових відходів;

— забезпечення безпечного поводження з радіоактивними відходами, включаючи їх збір, переробку та/або захоронення;

— забезпечення безпечного поводження з відходами, забрудненими техногенно-підсиленими джерелами природного походження;

— відновлення технічної документації, проведення ремонту житлових будинків та об'єктів комунального призначення з метою подальшої передачі таких будинків та об'єктів у комунальну власність.

Витрати на здійснення інших заходів відшкодовуються за наявності обґрунтування щодо їх необхідності.

Постанова Кабінету Міністрів України від 15.05.2013 р. №339 чинна з 21.05.2013 р.


Первинні документи на товари «спрощенець» повинен зберігати не менше 3-х років

! Фізособам — підприємцям на спрощеній системі оподаткування

Міндоходів наголошує, що фізичні особи — підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, повинні мати первинні документи, що підтверджують придбання товарів для реалізації. До таких документів, зокрема, належать: накладна на товар та виписка з банку, квитанції про оплату, чек чи інший документ, що підтверджує оплату товарів, робіт, послуг. На підставі таких документів заповнюються Книги обліку доходів та витрат та складається податкова звітність.

При цьому первинні документи повинні зберігатися не менше 3-х років з дня подання підприємцем податкової декларації платника єдиного податку.

За матеріалами Міндоходів


Міндоходів — про порядок контролю за митною вартістю товарів

! Суб'єктам ЗЕД

Міндоходів зазначає, що перевірка документів та відомостей, які подаються митним органам під час переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, здійснюється візуально, із застосуванням інформаційних технологій.

Митні органи під час здійснення контролю правильності визначення заявленої декларантом митної вартості мають право застосовувати контроль порівняння.

Зазначена форма контролю полягає у порівнянні даних про вартість товарів, які заявляє декларант, з даними про вартість таких товарів, які містяться в інших електронних документах, наявних у митного органу на момент здійснення митного оформлення оцінюваних товарів.

Лист Міндоходів від 07.05.2013 р. №99-24/1-02-04/796


Оновлено форми документів у сфері соцзахисту чорнобильців

! Роботодавцям

Мінсоцполітики виклало у новій редакції типові форми документів, пов'язаних із соціальним захистом чорнобильців, а саме:

1. Звіт про виплату компенсацій, допомог та надання пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, «7 ВК»;

2. Паспорт даних по підприємству, робітники якого отримують компенсаційні виплати та допомоги, пов'язані із заробітною платою або стипендією, згідно із Законом України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

3. Розрахунок видатків, пов'язаних з виплатою компенсацій та допомог, надання пільг відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Наказ Мінсоцполітики від 28.03.2013 р. №156 чинний з 28.03.2013 р.


Нові форми зі спецвикористання лісових ресурсів — з II кварталу

! Платниками збору за спецвикористання лісових ресурсів

Міндоходів нагадує, що наказом Мінфіну від 21.02.2012 р. №1404 затверджено нову форму Податкового розрахунку збору за спеціальне використання лісових ресурсів.

Оприлюднення нової форми податкової звітності зі збору відбулося у I кварталі 2013 року, тож за новою формою платники повинні складати податковий розрахунок зі збору починаючи з II кварталу 2013 року.

Лист Міндоходів від 30.04.2013 р. №2850/7/99-99-15-04-01-17

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру