• Посилання скопійовано

Щодо ведення фізичною особою — підприємцем книги обліку доходів та витрат (витяг)

Лист ДПСУ від 27.02.2013 р. №1158/А/17-1215

Щодо ведення фізичною особою — підприємцем книги обліку доходів та витрат (витяг)

Суттєво. Виправлення допущених помилок у книзі обліку доходів та витрат обов'язково засвідчуються особистим підписом фізособи-підприємця.

! Фізособам — платникам ЄП

<...>

Відповідно до норм ст. 42, 44, 47 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. №436-IV підприємництво — це безпосередня самостійна, систематична на власний ризик господарська діяльність, яка здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та отримання прибутку.

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою — підприємцем від здійснення господарської діяльності, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, регулюється статтею 177 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VII, зі змінами та доповненнями (далі — Кодекс).

З метою оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачене законодавством (ст. 44 Кодексу).

Фізичні особи — підприємці (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування обліку та звітності) згідно з пунктом 177.10 статті 177 Кодексу зобов'язані вести книгу обліку доходів та витрат, форму і порядок ведення якої затверджено наказом ДПА України від 24.12.2010 р. №1025, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.12.2010 р. за №1425/18720 (далі — Порядок).

У пункті 2 Порядку зазначено, що фізичні особи — підприємці повинні придбавати й оформляти книгу обліку доходів і витрат самостійно. Книга має вид зошита або блокнота, має бути прошнурована із пронумерованими сторінками, яка безкоштовно реєструється в органі державної податкової служби за основним місцем обліку фізичної особи — підприємця.

Записи у книзі обліку доходів і витрат виконуються кульковою або чорнильною ручкою, виправлення допускаються тільки із засвідченням їх фізичною особою — підприємцем.

Отже, фізичні особи — підприємці оформляють книгу обліку доходів і витрат з дотриманням пункту 2 Порядку, і відповідно до цього пункту виправлення допущених помилок обов'язково засвідчуються особистим підписом фізичної особи — підприємця.

Додатково повідомляємо, [що] Державною податковою службою України з урахуванням удосконалення системи нормативно-правових актів і введення для фізичних осіб — підприємців додаткових електронних сервісів розроблено спрощену форму ведення книги обліку доходів і витрат, при цьому передбачено можливість її ведення в електронному вигляді з автоматичним заповненням податкової декларації про майновий стан і доходи та подання звітності через засоби Iнтернет. Зазначений нормативний акт розміщено на веб-порталі ДПС України для обговорення.

Заступник голови А. IГНАТОВ

До змісту номеру