• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 21.03.2013 р. №116/4/15-33-13

Коментований лист ДПСУ буде цікавим для всіх платників ПДВ, адже кожне підприємство так чи інакше може мати справу з касовими чеками, принесеними працівниками. ПКУ дозволяє на підставі таких чеків відображати ПК без ПН, але висуває при цьому низку вимог. У роз'ясненні ДПСУ наводить три важливі тези щодо відображення ПК на підставі касових чеків. Розгляньмо їх.

1. За відсутності ПН підприємство має право на відображення лише 40 грн ПДВ за день за всіма готівковими розрахунками, підтвердженими касовими чеками.

Ми погоджуємося з такою позицією податківців. Адже відповідно до п. 201.11 ПКУ підставою для включення до складу ПК сум ПДВ можуть бути, зокрема, касові чеки, які містять суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального номера та податкового номера постачальника). При цьому з метою такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 гривень за день (без урахування податку). На практиці можуть виникати запитання щодо розрахунку суми ПК на підставі касових чеків. Тому, беручи до уваги висновок ДПСУ, наведемо приклад розрахунку ПК на основі касового чека.

Приклад 1 Підприємство «Альфа» отримало від працівників за 17.04.2013 р. касові чеки на суми:

1) 120 грн (у т. ч. ПДВ), що підтверджує закупівлю канцелярських товарів;

2) 96 грн (у т. ч. ПДВ), що підтверджує закупівлю пального для службового авто;

3) 60 грн (у т. ч. ПДВ), що підтверджує послуги з миття службового авто.

У такому разі підприємство «Альфа» може скористатися правом на відображення ПК за 17.04.2013 р. на підставі касових чеків та відобразити ПК у сумі 36,00 грн = 20 грн + 16 грн (за 1-ю та 2-ю операціями). Хоча загальна сума ПДВ за касовими чеками може бути 46 грн, все-таки відобразити ПК за третьою операцію частково на суму 4 грн, а не на 10 грн (як зазначено у чеку) неможливо, адже відображення часткового ПК за одним документом ПКУ не передбачено.

Тобто ПДВ на основі чека відображається в ПК або на повну суму, або не відображається взагалі. Якщо платник податку отримав касовий чек, у якому загальна сума отриманих товарів/послуг перевищує 200 гривень, то він не має права на підставі цього чека віднести до податкового кредиту ні всю суму ПДВ, сплачену при придбанні таких товарів/послуг, ні її частину (така позиція також підтверджується листом ДПАУ від 22.04.2011 р. №7680/6/16-1515-20 (див. «ДК» №22/2011), а також п. 2.4 розділу IV Порядку №13401.

1 Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом Мінфіну України від 17.12.2012 р. №1340.

2. Датою відображення ПК повинна бути дата, зазначена у касовому чеку.

Як зазначено в коментованому листі, обмеження щодо суми розрахунків у 200 грн (загальна сума з ПДВ — 240 грн) стосується всіх проведених розрахунків протягом дня і не залежить від дати звітування працівниками.

Ми погоджуємося з фахівцями ДПСУ щодо такого висновку. Адже було б неправильно «перекидувати» чеки з дня на день, намагаючись втиснути їх у «податково-кредитний» ліміт наступного дня. Крім того, п. 201.11 ПКУ чітко говорить, що саме за день ми маємо право відобразити ПК з ПДВ за касовим чеком на суму 200 грн (без ПДВ). Підхід податківців підтверджують і загальні правила визнання ПК з ПДВ за ст. 198 ПКУ щодо дати виникнення права на ПК з ПДВ.

Продемонструємо на прикладах.

Приклад 2 Працівник Iванов I. I. був направлений у відрядження 28 березня 2013 року строком на 25 календарних днів. 21 квітня працівник повернувся з відрядження, а 23.04 подав до бухгалтерії звіт про відрядження, до якого додав, зокрема, чек на суму 64 грн, складений 27.03 за прання, прасування одягу. У такому разі, дотримуючись висновків податківців, суми ПДВ за таким чеком повинні відноситися до 27.03.2013 р. Проте підприємство вже подало декларацію з ПДВ за березень, і тому воно втрачає право відобразити ПК за таким чеком. Для збереження права на ПК у вартості придбаних послуг підприємство може скористатися правом отримання в контрагента ПН.

Приклад 3 На підприємстві «Альфа» від працівника Iванова I. I. 18.04.2013 було отримано чек (цією ж датою він і складений) на суму 240 грн (у т. ч. ПДВ), що підтверджує закупівлю канцелярських товарів. 22.04.2013 р. працівник Петров А. А. подав до бухгалтерії звіт про відрядження, до якого було додано чек, що підтверджує закупівлю ПММ для службового авто за 18.04.2013 р. на 180 грн (у т. ч. ПДВ). Отже, незважаючи на дату подання звіту про відрядження працівником Петровим А. А., підприємство може на підставі поданого ним чека відобразити ПК без ПН лише за 18.04.2013 р. (дату складення чека) в сумі ПДВ 30 грн. Проте цього дня підприємство вже використало ліміт відображення ПК без ПН на підставі чека на суму ПДВ 40 грн. Саме тому для збереження права на ПК у вартості придбаного пального підприємство може скористатися правом отримання в контрагента ПН на суму 180 грн (у т. ч. ПДВ).

3. Для відображення повної суми ПДВ за всіма касовими чеками слід звернутися до постачальників з проханням надати ПН.

Якщо підприємство отримує касовий чек на більшу, ніж 240 грн з ПДВ, суму, або ліміт конкретного дня вичерпано, ніщо не забороняє такому підприємству попросити у постачальника ПН і на цій підставі відобразити ПК. Пам'ятайте, якщо підприємство-покупець звернулося до постачальника з проханням видати ПН, то відобразити ПК на підставі такої отриманої ПН можна протягом 365 днів (п. 198.6 ПКУ).

Водночас податківці нагадують, що відповідно до п. 201.10 ПКУ, якщо продавець відмовляється надати податкову накладну, то покупець таких товарів/послуг має право додати до декларації з ПДВ за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум податку до складу ПК. До заяви підприємству слід додати копію касового чека, що засвідчує факт сплати ПДВ у зв'язку з придбанням товарів.

Зверніть увагу: у коментованому листі податківці зазначають, що скаргу на постачальника можна подати разом із декларацією з ПДВ за період, у якому проведено розрахунки з придбання товарів (послуг). Тобто якщо, приміром, касовий чек датовано квітнем, то скористатися правом подання заяви на постачальника у разі відмови надати вам ПН можна, лише подаючи декларацію за квітень (не пізніше 20 травня). Таку позицію податківці висловлювали й раніше, та грунтується вона на виключно на нормі п. 201.10 ПКУ.1

1 Проте на практиці трапляється й інша позиція. Так, у «ДК» №11/2013 ми писали, що платники податків виграють у судах справи про можливість подання скарги на постачальника протягом 365 днів від періоду відмови надання ПН.

Мар'яна КОНДЗЕЛКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру