• Посилання скопійовано

Декларація з ПДВ за новою формою

Наказом Мінфіну від 17.12.2012 р. №1342 (далі — Наказ №1342) внесено зміни до Порядку №14921. Наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування — 05.02.2013 р. Завдяки змінам форми податкових декларацій з ПДВ викладено у новій редакції. Тепер форма податкової декларації є уніфікованою. Пропонуємо ознайомитися з черговими змінами.

Загальні зміни

Спеціалісти Мінфіну привели форму податкової декларації з ПДВ та порядок її заповнення у відповідність до ПКУ з урахуванням внесених до нього протягом минулого року змін.

Згідно з п. 46.6 ПКУ, нові форми декларацій набирають чинності для складання звітності за період, наступний за періодом, в якому відбулося їх оприлюднення. Тож, оскільки Наказ №1342 опубліковано 05.02.2013 р., вперше декларацію з ПДВ за новою формою слід подавати вже у квітні за березень 2013 року. Ті платники ПДВ, які застосовують квартальний звітний період, повинні вперше подати таку декларацію за II квартал 2013 року. Але чи погоджується з цим ДПСУ та з якого звітного періоду рекомендуватиме вперше подавати звітність за новою формою, — дізнаємося з її наступних роз'яснень.

Отже, внесено зміни до форм декларації з ПДВ та уточнюючого розрахунку у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок. Розрахунок ПЗ2 залишився без змін.

1 Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 25.11.2011 р. №1492.

2 Розрахунок податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Декларації з ПДВ (скорочена)/(спеціальна)/(переробного підприємства), які подавав платник, що застосовує спеціальні режими оподаткування, скасовано. Їхні функції тепер виконує нова уніфікована форма декларації з ПДВ. Так само скасовано спеціальні форми уточнюючих розрахунків — замість них встановлено уніфіковану форму. Далі ми докладніше розглянемо ці уніфіковані форми.

Наказом №1342 затверджено також оновлені форми Заяви про вибір квартального звітного (податкового) періоду (додаток 1) та Повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права виписки податкових накладних та ведення частини реєстру отриманих та виданих податкових накладних (додаток 2).

А сам Порядок №1492 не просто зазнав змін — його викладено у новій редакції. Проте ця нова редакція дуже схожа на попередню, тож далі ми розповімо лише про істотні зміни.

Зміни у формі та порядку заповнення

Шапка декларації з ПДВ завдяки уніфікованій формі зазнала уточнюючих змін.

Усі платники податку подають податкову декларацію з позначкою «0110». У цій декларації відображають розрахунки з бюджетом. Якщо ж платник податку застосовує спеціальний режим оподаткування, то, крім загальної декларації з ПДВ (0110), він подає податкову декларацію з позначкою «0121»/«0122»/«0123», «0130» або «0140». До такої спеціалізованої декларації з ПДВ включають лише ті операції, які стосуються цього режиму оподаткування.

Крім того, згідно з п. 180.1 ПКУ, платником ПДВ є особа — інвестор (оператор), який веде окремий податковий облік, пов'язаний із виконанням угоди про розподіл продукції. Тепер у шапці нової форми декларації передбачено нове окреме поле, в якому потрібно зазначити податковий номер, який надають органи ДПС, та реквізити угоди про розподіл продукції.

Порядок №1492 встановлює, як і коли заповнюються ті чи інші рядки декларації. Звичайно, як і раніше, заповнювати слід лише ті, щодо яких здійснювалися операції у звітному періоді, а ті рядки, що не містять показників, — прокреслювати (у паперовій формі звітності).

Докладно про особливості заповнення деяких рядків декларації з ПДВ та про появу нових ми зазначили у таблиці 1 та таблиці 2. Далі розглянемо особливості заповнення уточнюючого розрахунку та додатків до декларації.

Таблиця 1

Нові та змінені рядки до декларації з ПДВ

Рядок
Назва рядка
Пояснення до заповнення
1
Операції на митній території України, що оподатковуються за основною ставкою, крім імпорту товарів Як передбачено в оновленому Порядку, до декларацій з позначкою «0121»/«0122»/«0123», «0130» або «0140» включають лише ті операції, що стосуються цього режиму оподаткування
8
коригування податкових зобов'язань (рядок 8.1 (+ чи -) + рядок 8.1.1 (+ чи -) + рядок 8.2 (+ чи -)) Досвідчений бухгалтер помітить, що до загального підсумку рядка 8 тепер потрапляє показник рядка 8.1.1. Але загальний результат коригування ПЗ навіть при зміні алгоритму підрахунку цього рядка є незмінним. Тож такі суми не впливають на суму коригування ПЗ
16.2
коригування податкового кредиту внаслідок часткового використання товарів/послуг, необоротних активів в операціях сільськогосподарського або переробного виробництва Колись у назві цього рядка був знак «-», тепер його забрали. Пояснюється це лише уніфікованою формою декларації, відповідно суми у цьому рядку тепер можуть бути як зі знаком «+», так і «-»
16.3
коригування податкового кредиту з постачання сільськогосподарської продукції або продукції власного виробництва переробного підприємства у митному режимі експорту (переноситься з декларації (0121 — 0123) або декларації (0140)) Рядок заповнюється на підставі бухгалтерської довідки. Бухгалтерська довідка має бути складена згідно з ПН, митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ. Довідка є первинним документом, тож, на наш погляд, повинна відповідати вимогам первинного документа
16.5
початок використання товарів/послуг, необоротних активів, суми податку, сплачені (нараховані), при придбанні та/або виготовленні яких не були включені до складу податкового кредиту, та/або з яких були визначені податкові зобов'язання, в оподатковуваних операціях Поява цих рядків пов'язана з внесеними Законом №4834* змінами до п. 198.5 ПКУ. Нагадаємо: з 01.07.2012 р. платник ПДВ може включити на підставі бухдовідки до податкового кредиту суми ПДВ у вартості товарів/послуг, необоротних активів, що не були включені до складу ПК при придбанні або з яких були визначені ПЗ відповідно до норм п. 198.5 ПКУ, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, у т. ч. переведення невиробничих необоротних активів до складу виробничих необоротних активів.
Рядок 16.5 заповнюється на підставі бухгалтерської довідки (пп. 4.5.5 розділу V Порядку №1492).
Довідка має бути складена згідно з податковими накладними, митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 ПКУ з урахуванням норм п. 198.6 ПКУ.
У рядку 16.6 показують відновлений ПК з ПДВ за товарами/послугами, які почали використовувати як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних операціях.
Для визначення суми ПК з ПДВ слід узяти коефіцієнт, розрахований у таблиці 1 додатка 7. Його розраховують для рядка 15, але застосовують і в такому випадку.
Додатково інформація зазначається у рядках 16.6.1 та 16.6.2. Відповідно, у них відображають суми, які включаються до ПК та які не включаються до ПК
16.6
початок використання товарів/послуг, необоротних активів, суми податку, сплачені (нараховані), при придбанні та/або виготовленні яких не були включені до складу податкового кредиту, та/або з яких були визначені податкові зобов'язання, частково в оподатковуваних операціях, а частково в операціях, які не є об'єктом оподаткування (стаття 196 розділу V Кодексу), та/або звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)), та/або не оподатковуються (постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3 статті 186 розділу V Кодексу за межами митної території України)
25.1
сплачується до загального/спеціального фонду державного бюджету З назви рядка все зрозуміло. Єдине, що варто зазначити, — що такий рядок заповнюватиметься лише у декларації 0110 або 0140, де записують суму, яка частково сплачується до спеціального фонду державного бюджету
25.2
залишається у розпорядженні сільськогосподарського підприємства та/або спрямовується на спеціальний рахунок У цьому новому рядку проставляють:
— суми, які спрямовуються на спеціальний рахунок сільгосппідприємства, — декларації 0121 — 0123;
— частину суми від результату ПЗ з ПДВ, яка спрямовується на спеціальний рахунок переробного підприємства — у декларації 0140;
— суму, яка залишається у розпорядженні сільгосппідприємства, — у декларації 0130.
Не використовують у декларації 0110
* Закон України від 24.05.2012 р. №4834-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм».

Таблиця 2

Рядки, які не заповнюються у різних видах декларацій

Рядок
Назва рядка
У яких деклараціях не відображається рядок*
2.1
операції з вивезення товарів за межі митної території України
0140
4
Операції з постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3 статті 186 розділу V Кодексу за межами митної території України
0121 — 0123, 0130, 0140
7
Послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території України
8.2
коригування податкових зобов'язань у зв'язку з нецільовим використанням товарів, ввезених із застосуванням звільнення від податку на додану вартість (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)) (+)
14
Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території України, ввезення на митну територію України товарів, необоротних активів та отримання від нерезидента на митній території України послуг, які не призначаються для їх використання у господарській діяльності
20.1
у зменшення суми податкового боргу з податку на додану вартість
23, 23.1, 23.2
Сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню (рядок 3 Д3) (рядок 23.1 + рядок 23.2)
25.1
сплачується до загального/спеціального фонду державного бюджету
0121 — 0123, 0130
25.2
залишається у розпорядженні сільськогосподарського підприємства та/або спрямовується на спеціальний рахунок
0110
* Коди видів декларацій перелічені у шапці декларації.

Нова форма та порядок заповнення УР

Зазнали певного коригування і форма уточнюючого розрахунку (далі — УР) та порядок його заповнення. Загалом зміни у формі УР відповідають змінам у декларації.

З 05.02.2013 р. пунктом 4 розділу VI Порядку №1492 передбачено: у разі виправлення значення рядка 24 «Залишок від'ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (рядок 22 — рядок 23)»1 декларації, яке у майбутніх звітних періодах не вплинуло на значення рядка 25 чи рядка 23 (23.1 чи 23.2), УР подається за один звітний період, в якому вносяться відповідні зміни. Такий УР може бути поданий як самостійний документ або у складі декларації (як додаток до неї). Значення графи 6 рядка 24 УР (як збільшення, так і зменшення) враховується при визначенні значень рядків 21.2 та відповідно 24 декларації за звітний період, у якому подано такий УР. У попередній редакції Порядку №1492, нагадаємо, йшлося лише про вплив рядка 24 з помилкою на рядок 24 у декларації за період, у якому подано УР. Але формою декларації, у т. ч. й оновленою, передбачено, що показники рядка 24 за попередній період (як його збільшення, так і зменшення) відображаються у рядку 21.2 поточної декларації. Тож Мінфін лише уточнив цей момент.

1 Значення цього рядка переноситься до рядка 21.2 декларації наступного звітного (податкового) періоду.

Слід зауважити також, що наведений пункт регулює лише помилку, яка виникла у рядку 24. Проте найчастіше помилка виникає ще у розділі I або II основної частини декларації. Як виправляти помилку в такому разі, ми розглянули нижче у прикладі.

Згідно з п. 5 розділу VI оновленого Порядку №1492, у разі виправлення значення рядка 24 декларації, показник якого у майбутніх звітних періодах вплинув на значення рядка 25 чи рядка 23, УР, як і раніше, повинен подаватися за кожен звітний період, у якому значення рядка 24 декларації впливало на значення рядка 25 чи рядка 23. Змінами передбачено, що такі УР можуть бути подані лише як самостійні документи. Хоч це і суперечить зазначеному в ст. 50 ПКУ, на думку авторів, оновлена форма декларації передбачає можливість подання УР як додатка до неї лише за один звітний період — той, помилки якого виправляються. Але, можливо, податківці докладніше роз'яснять цей момент у листах чи консультаціях.

Тут знову варто пам'ятати, що виправлення, найімовірніше, слід починати ще з розділів I або II основної частини декларації та аж до показника рядка 24.

Приклад (до п. 4 та п. 5 Порядку №1492). Припустімо, помилка виникла у декларації з ПДВ у жовтні 2012 р., знайдена 25 квітня 2013 р. Помилка полягала у завищенні ПК з ПДВ (в розділі II декларації), яке вплинуло на рядок 24.

Розглянемо варіанти виправлення за різних обставин.

Варіант А: помилка не вплинула на значення рядка 23, 25 декларацій наступних періодів.

На думку авторів, УР слід подавати за періоди починаючи від жовтня 2012 р. і до березня 2013 р. Звичайно, правити потрібно усі рядки, на які вплинула помилка. Декларацію за квітень 2013 р. подаємо вже з правильними (з урахуванням виправлених) показниками.

Варіант Б: помилка вплинула на значення рядка 23, 25 декларацій наступних періодів.

I в такому разі УР слід подавати за періоди починаючи від жовтня 2012 р. і до березня 2013 р. Але додатково потрібно пам'ятати, що ви занизили ПЗ з ПДВ до сплати до бюджету або завищили суму бюджетного відшкодування ПДВ. А отже, слід буде доплатити суму недоплати до бюджету (за її наявності), та ще й сплатити штраф та пеню від суми заниження ПЗ або суми завищення бюджетного відшкодування з ПДВ.

Також згадаймо новий п. 6 до розділу VI Порядку №1492. Ним встановлено: якщо виправляється рядок 20.2 «Зарахування від'ємного значення різниці поточного звітного (податкового) періоду до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 19 — рядок 20.1)»1 декларації, значення із графи 6 УР такого рядка враховується при визначенні значення рядка 21.1 декларації за звітний період, у якому подано УР.

1 Значення цього рядка переноситься до рядка 21.1 декларації наступного звітного (податкового) періоду.

Але, на думку авторів, це твердження правдиве лише у тому разі, коли помилку виправляємо за період, який передував звітному. У всіх інших ситуаціях діятимуть правила виправлення помилок, встановлені п. 4 та п. 5 розділу VI Порядку №1492. Адже, найімовірніше, хибні показники, зазначені у рядках 20.2 та 21, потрапили до рядка 24 декларації.

Щоправда, тут виникає запитання. Припустімо, помилку допущено у грудні 2012 року: занижено суму ПЗ з ПДВ і тим самим збільшено від'ємне значення у рядку 20.2 декларації з ПДВ. Як випливає зі згаданого пункту, для того щоб виправлення з УР потрапило до показників за лютий, УР слід подати у січні, інакше п. 6 розділу VI Порядку №1492 не діятиме. А отже, виправлення грудневої помилки через УР у лютому, до подання звітності за січень, не потрапить до звітності за лютий? На думку авторів, це якось нелогічно. Адже головне завдання УР — виправити помилку, допущену в попередньому періоді. Тож і виправлення у лютому (до дати подання звітності з ПДВ за січень) рядка 20.2 за грудень має вплинути на показники січневої декларації. Чи справді це буде так реалізовано податківцями на місцях, — покажуть час та роз'яснення податківців з цього питання.

Нагадаємо, що при самостійному виправленні помилки, яка призвела до заниження ПЗ, платнику потрібно, крім штрафу у розмірі 3% — 5% (згідно зі ст. 50 ПКУ), нарахувати і сплатити пеню (у порядку, встановленому ст. 129 ПКУ). Зауважимо: ні формою декларації з ПДВ, ні формою УР не передбачено окремого рядка для нарахування чи відображення пені. У рядку 26, як випливає з його назви, слід зазначати лише суму штрафу, без урахування пені. Проте це не звільняє платника податків від обов'язку при занижених сумах ПЗ сплачувати пеню до бюджету.

Додатки до декларації з ПДВ

З 05.02.2013 р. уніфіковано і додатки до декларації. Кількість їх збільшилася до дев'яти (перелік додатків наведено у п. 14 розділу III Порядку №1492).

Як сказано у п. 13 розділу III Порядку №1492, як і раніше, подавати додатки до декларації потрібно лише у разі заповнення даних у відповідних рядках декларації (які потребують їх розшифрування у додатках, про що сказано у таких рядках).

Додатки 1, 6, 7, 8 подають до декларацій 0110/0121-123/0130/0140 за наявності операцій, які підлягають відображенню у таких додатках.

Додатки 2, 3, 4 подають лише до декларації 0110 (загальної).

Додаток 9 (ДС9) подають тільки до декларацій 0121-0123/0130. Додаток 9 — це колишні додатки ДС3 (додаток 3) до декларації (скороченої) та додаток ДСп3 (додаток 3) до декларації (спеціальної). Сам алгоритм розрахунку питомої ваги, який зазначається у цьому додатку, не змінено.

Увага! Кардинально змінено додаток 7 «Розрахунок (перерахунок) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях».

Відразу зазначимо, що такі нововведення пов'язані зі змінами у ст. 199 ПКУ. Тож для того щоб весь алгоритм розрахунку чітко вписувався у додаток 7, його привели у відповідність до чинних норм розподілу та перерахунку вхідного ПДВ.

Але зміни стосуються лише таблиць 1, 2 та 3 додатка 7. Таблиця 4 додатка 7 «Розрахунок розподілу сум податку на додану вартість, нарахованого (сплаченого) у зв'язку з отриманням товарів /послуг, при постачанні яких застосовуються одночасно касовий метод визначення податкових зобов'язань і податкового кредиту та загальні правила визначення податкових зобов'язань і податкового кредиту» залишилася незмінною. Тож далі мова піде тільки про змінені таблиці.

Спочатку пригадаймо, що Д7 подають за останній податковий період року, тобто з декларацією за грудень або за IV квартал. Можливим є випадок, якщо додаток 7 формують посеред року за період, коли суб'єкт господарювання вперше у своїй діяльності провів оподатковувані та неоподатковувані операції.

Зміни у таблиці 1 додатка 7

З'явилися нові рядки 3.1, 3.2 та 3.3. Вони покликані показати через колонку 6 частку використання необоротних активів в оподатковуваних операціях, для необоротних активів, отриманих у поточному році (для таблиці 2), та для необоротних активів, що надійшли один, два, три календарні роки тому (для таблиці 3).

Певних змін зазнав алгоритм визначення частки, яка дає право на ПК. Так, до обсягу постачання не включається показник рядка 8.2 «коригування податкових зобов'язань у зв'язку з нецільовим використанням товарів, ввезених із застосуванням звільнення від податку на додану вартість (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)) (+)». Тож відтепер такі суми коригування ніяк не вплинуть на частку оподатковуваних/неоподатковуваних операцій. Хоча показник рядка 8.2 — нечастий гість декларації з ПДВ, та все ж він впливав на загальний показник розрахунку частки використання активів в оподатковуваних операціях.

У колонках 4 та 5 таблиці 1 з'явився показник рядка 8.1.1 «коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів постачання, за якими не нараховувався податок на додану вартість». На практиці цей показник не вплине на визначення частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях: адже значення рядка 8.1.1 потрапляє і до колонки 4, і до колонки 5 таблиці 1.

Як зрозуміло зі самої нової форми таблиці 1 та приміток, показники з колонки 6 рядків 3.1 — 3.3 використовують для перерахунку за підсумками одного, двох і трьох календарних років, наступних за роком, в якому необоротні активи почали використовуватися (введені в експлуатацію) (згідно з п. 199.4 ПКУ).

Щоправда, виходячи з приміток та норм таблиці 2, показник колонки 6 рядка 3.1 таблиці 1 буде використовуватися і для перерахунку щодо отриманих у поточному році необоротних активів. А саме: для визначення частки використання таких необоротних активів в оподатковуваних операціях за підсумками року надходження такого активу на підприємство.

Фактично показники колонки 6 по рядках 3.1 — 3.3 будуть ідентичні. Але все ж таки вони впливатимуть на показники з коригування (колонка 7) у таблиці 3.

До речі, таблиця 1 до додатка 7 відтепер використовуватиметься і для визначення частки для рядка 16.6.1 декларації. Звісно, спеціального розрахунку проводити не потрібно: тут використовуватимуться загальні дані розрахунку частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях.

Зміни у таблиці 2 додатка 7

Призначення таблиці 2 — проведення перерахунку частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях.

Перше, що платники ПДВ побачать в оновленій таблиці 2, — це два рядки, за якими відтепер і здійснюватимуть перерахунок ПК з ПДВ. А саме: рядок 1 «товари/послуги» та рядок 2 «необоротні активи». Тож перерахунок з березня 2013 р. (а саме за підсумками цього року) відображатиметься у додатку 7 окремо за товарами/послугами, окремо за необоротними активами. Постає запитання: за якими саме необоротними активами — адже у нас окремий перерахунок необоротних активів за підсумками року в таблиці 3. Як випливає зі суті таблиці 2, у ній показують перерахунок ПК з ПДВ лише за тими необоротними активами, які надійшли у поточному році. На це вказує і логічний зв'язок колонки 6 таблиці 2 з показником колонки 6 рядка 3.1 таблиці 1.

Прискіпливо проглянувши таблицю 2, можна знайти дивний порядок формування колонки 4. Так, з наявного тексту випливає, що показник з колонки 6 таблиці 2 (сума ПДВ) слід перемножити на основну ставку ПДВ. Найімовірніше, це технічна помилка (або невдале коригування старої форми таблиці 2 додатка 7). У колонці 4 додатка 7 має бути добуток колонки 3 додатка 7 на основну ставку ПДВ. Сподіваємося, цю неточність Мінфін найближчим часом виправить.

Зміни у таблиці 3 додатка 7

За таблицею 3 проводять річний перерахунок частки використання необоротних активів в оподатковуваних операціях.

Виходячи з форми таблиці 3 додатка 7, відтепер у ній 3 рядки, в яких і відображатимуться необоротні активи за роками надходження — 1, 2, 3 календарні роки тому.

Як випливає з таблиці у графі 3, ми покажемо вартість усіх необоротних активів, що отримали у конкретному році (1, 2, 3 календарні роки тому).

Відповідно показник колонки 4 дорівнюватиме добутку колонки 3 на основну ставку ПДВ.

У колонці 5 слід відобразити ПДВ, фактично включений до ПК, за необоротними активами.

Показники колонки 6 знаходяться як добуток показників колонки 4 таблиці 3 у відповідній графі (за календарними роками) на показник колонки 6 відповідних граф 3.1 — 3.3 (за календарними роками).

З колонкою 7 таблиці 3 усе зрозуміло — її сумарний показник, отриманий за відповідними графами, потрапить до рядка 16.4 декларації з ПДВ.

I ще кілька нововведень

Нагадаємо: раніше за наявності у платника ПДВ операцій з вивезення товарів за межі митної території України (заповнення рядка 2.1 декларації) до декларації слід було додавати оригінали митних декларацій (примірники декларанта). Винятків не передбачалося — навіть для тих платників ПДВ, які декларують на митниці в електронному вигляді. Оновленим порядком нарешті встановлено, що у разі митного оформлення товарів з використанням електронної митної декларації така електронна МД надається органом Держмитслужби органу ДПС в електронній формі (п. 18 розділу III Порядку №1492).

При поданні додатка 8 (Заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) потрібно подати копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати ПДВ або копії первинних документів, які підтверджують факт отримання таких товарів/послуг. З 05.02.2013 р. Порядком №1492 прямо передбачено, що платники ПДВ, які подають податкову звітність в електронному вигляді, подають копії таких документів окремо у порядку, визначеному для подання звітності у паперовому вигляді (п. 21 розділу III Порядку №1492). Відповідно, зазначені документи потрібно подати в аналогічний термін, який встановлено для подання податкової звітності, — протягом 20 к. д., наступних за звітним періодом.

Варто згадати і перехідні моменти, пов'язані з перенесенням показників з попередньої декларації (за лютий 2013 р. або I квартал 2013 р.). На думку авторів, показники рядків 18 з декларації скороченої, спеціальної та переробного підприємства відповідно потраплять до рядків 21.1 декларацій 0121 — 0123/0130/0140 за новою універсальною формою. Саме такий логічний зв'язок знаходять автори: адже відповідні показники з рядка 18 старих спецформ декларації відображали від'ємне значення попередніх періодів.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру