• Посилання скопійовано

Щодо зміни порядку надання та використання банками інформації з електронних реєстрів митних декларацій

Лист НБУ від 30.10.2012 р. №28-311/5345-10214

Щодо зміни порядку надання та використання банками інформації з електронних реєстрів митних декларацій

Суттєво. До реєстрів електронних копій МД включатимуться відомості про нерезидента — сторону ЗЕД-договору або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту), що наводяться у доповненні до МД.

! Банкам

За інформацією, отриманою від Державної митної служби України (далі — ДМСУ) на запит Національного банку України (далі — Національний банк), повідомляємо таке.

Відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 26.12.95 р. №1044 «Про заходи щодо забезпечення контролю за зовнішньоекономічною діяльністю та валютного контролю» між ДМСУ та Національним банком укладена Угода про інформаційне співробітництво від 05.04.2000 р. №28-28 (далі — Угода). Додатком до неї є Протокол №2 від 04.02.2009 р. (далі — Протокол), відповідно до якого ДМСУ передає банкам (програмними засобами Національного банку) реєстри електронних копій митних декларацій (далі — Реєстри), на підставі яких товари та інші предмети перетнули митний кордон України згідно з угодами, що передбачають розрахунки у грошовій формі.

Нагадуємо, що до Реєстрів включаються митні декларації, які оформлені суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності на виконання угод, що передбачають розрахунки у грошовій формі, а саме ті, у графі 24 «Характер угоди» яких зазначаються коди характеру угоди 10, 12, 21, 22, 41, 42 відповідно до Класифікатора характерів угод, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 20.09.2012 р. №1011 «Про затвердження відомчих класифікаторів інформації з питань державної митної справи, які використовуються у процесі оформлення митних декларацій».

З 1 жовтня 2012 року набрав чинності Наказ Міністерства фінансів України від 30.05.2012 р. №651 «Про затвердження Порядку заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа» (далі — Наказ №651).

Згідно з цим Порядком при ввезенні товарів відповідно до правил заповнення графи 2 «Відправник/Експортер» митної декларації, якщо відповідно до умов зовнішньоекономічного договору (контракту) або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту), нерезидент — сторона зовнішньоекономічного договору (контракту) не є відправником, у графі зазначаються відомості про відправника і вчиняється запис: «Див. доп.», а в доповненні наводяться відомості про нерезидента — сторону зовнішньоекономічного договору (контракту) або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту).

Враховуючи необхідність отримання банками інформації, яка наводиться у доповненні до графи 2 «Відправник/Експортер» митної декларації для належного виконання функцій агента валютного контролю, до програмного забезпечення ДМСУ були внесені зміни, за результатами яких у разі, якщо нерезидент — сторона зовнішньоекономічного договору (контракту) не є відправником, до Реєстрів включатимуться відомості про нерезидента — сторону зовнішньоекономічного договору (контракту) або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту), що наводяться у доповненні до митної декларації. Структура Реєстрів при цьому залишиться незмінною.

Повідомляємо також, що відповідно до правил заповнення графи 22 митної декларації згідно з Наказом №651 у лівому підрозділі графи наводиться відповідно до класифікації валют літерний код валюти, у якій складено рахунки-фактури (інвойси) або інші документи, що визначають вартість товару. У правому підрозділі графи зазначається сума наведених у графі 42 і додаткових аркушів митної декларації фактурних вартостей задекларованих товарів у валюті, код якої зазначений у лівому підрозділі графи 22.

Враховуючи вищевикладене, до 01.12.2012 р. загальна фактурна вартість товарів зазначатиметься у валюті України, а з 01.12.2012 р. у полі «Загальна фактурна вартість» Реєстрів зазначатиметься загальна фактурна вартість у валюті, код якої зазначений у полі «Код валюти».

Слід також зазначити, що правила заповнення графи 28 митної декларації відповідно до вимог Наказу №651 не передбачають надання номера розрахункового рахунка особи, яка здійснює розрахунки за зовнішньоекономічним договором (контрактом). Тому з 01.10.2012 р. банки керуються листом Національного банку від 24.11.2009 р. №28-311/4335-21847 у частині переліку даних, що повинні міститись у повідомленні іншого банку про надходження Реєстру, у повному обсязі, за виключенням надання даних «номер р/р (грн)».

З метою посилення інформаційної взаємодії у вирішенні спільних завдань у сфері валютного контролю, пов'язаних із запровадженням процедури електронного декларування та розширення сфери застосування Реєстрів, надалі надсилання Реєстрів уповноваженим банкам може здійснюватися щоденно.

Заступник голови Національного банку України I. СОРКIН

До змісту номеру