• Посилання скопійовано

Щодо порядку випуску товарів у вільний обіг з наданням митному органу гарантій

Лист Державної митної служби України від 31.10.2012 р. №15/2-15.2-2/1988-ЕП

Щодо порядку випуску товарів у вільний обіг з наданням митному органу гарантій

Суттєво. У разі якщо декларант або уповноважена ним особа приймає рішення про випуск товарів у вільний обіг з наданням митному органу гарантій, митному органу подається заповнена відповідним чином митна декларація.

! Iмпортерам

У зв'язку з непоодинокими зверненнями суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності до Держмитслужби України з приводу затримок при випуску товарів у вільний обіг з наданням митному органу гарантій, наголошую на необхідності дотримання положень Митного кодексу України (далі — Кодекс).

У разі незгоди з рішенням митного органу про коригування митної вартості товарів Кодексом декларанту або уповноваженій ним особі надане право отримати товари у вільний обіг (частина третя статті 52 Кодексу), а митному органу поставлено в обов'язок випустити товари, що декларуються, у вільний обіг (частина четверта статті 54 Кодексу), за умови сплати декларантом або уповноваженою ним особою митних платежів згідно із заявленою митною вартістю товарів та надання гарантій відповідно до розділу X Кодексу.

Враховуючи зазначене, письмове звернення декларантом або уповноваженою ним особою з проханням випустити товари у вільний обіг до митного органу не подається, а митним органом, відповідно, рішення щодо можливості випуску товарів у вільний обіг не приймається.

У разі якщо декларант або уповноважена ним особа приймає рішення про випуск товарів у вільний обіг з наданням митному органу гарантій, митному органу подається заповнена відповідним чином митна декларація, в якій вказується сума митних платежів, обчислена згідно з митною вартістю товарів, визначеною декларантом або уповноваженою ним особою, та сума платежів, обчислена згідно з митною вартістю товарів, визначеною митним органом. На різницю між вказаними сумами декларант або уповноважена ним особа надає гарантії відповідно до розділу X Кодексу.

Заступник директора Департаменту митних платежів М. ГАЙШУНОВ

До змісту номеру