• Посилання скопійовано

Про заповнення реквізиту «Призначення платежу» при сплаті платежів до бюджету

Лист НБУ від 08.11.2012 р. №25-111/2436

Про заповнення реквізиту «Призначення платежу» при сплаті платежів до бюджету

Суттєво. На сьогодні нормативно-правовим актом з питань заповнення розрахункових документів у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету або повернення платежів з бюджету є Порядок №817 (див. «ДК» №37/2012).

! Платникам податків

До Національного банку України надійшла інформація від Державної податкової служби України про випадки помилкового заповнення реквізиту розрахункових документів «Призначення платежу» у разі сплати платежів до бюджету. У зв'язку з цим зазначаємо таке.

Порядок заповнення платником реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документа викладено в додатку 8 до Iнструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті1 (далі — Iнструкція), яким, зокрема, передбачено, що у розрахункових документах на сплату (стягнення) платежів до бюджету цей реквізит заповнюється з урахуванням вимог нормативно-правових актів з питань заповнення розрахункових документів у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету або повернення платежів з бюджету.

1 Затверджена постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 р. №22 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 29.03.2004 р. за №377/8976 (із змінами).

На сьогодні таким нормативно-правовим актом є Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету1 (далі — Порядок), і заповнення реквізиту розрахункового документа «Призначення платежу» при сплаті платежу до бюджету має здійснюватися з урахуванням його вимог.

Одночасно зазначаємо, що відповідно до пункту 2 глави 2 розділу 1 Iнструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті2 банки здійснюють міжбанківський переказ за міжбанківськими електронними розрахунковими документами, що формуються ними, зокрема, на підставі паперових розрахункових документів клієнтів.

Форми міжбанківських розрахункових документів, їх реквізити та порядок їх оформлення мають відповідати вимогам до розрахункових документів, що визначені нормативно-правовим актом Національного банку про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті.

З метою недопущення випадків неправильного заповнення реквізиту розрахункового документа «Призначення платежу» при перерахуванні платежів до бюджету рекомендуємо банкам:

звернути увагу клієнтів на необхідність дотримання ними порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документа при сплаті платежів до бюджету;

дотримуватись вимог вищеназваних нормативно-правових актів і посилити контроль за правильністю оформлення міжбанківських електронних розрахункових документів, зокрема, в частині заповнення всіх розділових знаків та кодів, які містяться у розрахункових документах клієнта на здійснення платежів до бюджету.

1 Затверджений наказом Міністерства фінансів України від 07.07.2012 р. №817.

2 Затверджена постановою Правління Національного банку України від 16.08.2006 р. №320 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 06.09.2006 р. за №1035/12909 (із змінами).

Директор Генерального департаменту інформаційних технологій та платіжних систем Н. СИНЯВСЬКА

До змісту номеру