• Посилання скопійовано

Коментар

Лист НБУ від 06.11.2012 р. №28-311/5476-10463

Будь-який імпорт можна здійснювати на умовах передоплати або з післяплатою. З того моменту, як підприємство здійснить передоплату своєму постачальнику-нерезиденту, воно потрапляє під валютний контроль, який здійснюється банком, що обслуговує цю операцію. Термін ввезення товарів (робіт, послуг) за імпортною операцією за передоплатою становить 180 днів1 (ст. 2 Закону про розрахунки в інвалюті). Банк знімає з контролю таку операцію резидента, якщо така продукція згідно із законодавством України підлягає митному оформленню, на підставі інформації про цю операцію у реєстрі МД. В інших випадках — після надання резидентом документа, який згідно з умовами договору засвідчує здійснення нерезидентом поставки продукції, виконання робіт, надання послуг. Така норма прописана у п. 3.3 Iнструкції №1362. Але у разі здійснення операції імпорту без ввезення оформленої МД немає і не може бути. Тобто підприємство повинне надати банку документи, передбачені п. 3.3 Iнструкції №136 для інших випадків.

Кабмін постановою від 05.12.2007 р. №1392 затвердив Порядок визначення строку та умов завершення імпортної операції без ввезення товару на територію України (далі — Порядок №1392). У коментованому листі Нацбанк нагадує, що постановою Кабміну від 29.10.2012 р. №1009 було внесено зміни до п. 3 Порядку №1392 і тим самим уточнено перелік умов, за яких імпортні операції резидентів без ввезення товару на територію України вважаються завершеними.

1 З урахуванням п. 3 постанови правління НБУ від 16.11.2012 р. №475 — 90 днів. Зміна діє з 19.11.2012 р.

2 Iнструкція про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затверджена постановою Правління Нацбанку від 24.03.99 р. №136.

Нагадаємо, що з 07.11.2012 р. — дати набрання чинності постановою №10091, відповідно до внесених змін імпортні операції резидентів без ввезення товару на територію України вважаються завершеними тільки у двох випадках:

1) зарахування виручки, одержаної від покупця-нерезидента, на валютний рахунок резидента, що здійснив імпорт без ввезення товару і продав такий товар нерезиденту за межами України. Причому таке зарахування має відбутися з дотриманням граничних строків при розрахунках у ЗЕД з моменту сплати авансу нерезиденту-постачальнику;

1 Набрання чинності з дати опублікування — «Урядовий кур'єр», №204/2012, 07.11.2012 р.

2) подання документів, що підтверджують використання резидентом товару за межами України. Перелік документів визначається Нацбанком.

Фактично, до уповноваженого банку, крім контракту на імпорт товару без ввезення та документів, що підтверджують поставку продукції на користь підприємства, має бути подано ще й договір, який передбачає продаж цього товару (продукції) нерезиденту та зарахування виручки від такого продажу на ваші рахунки у банках, або документи, що підтверджують необхідність використання вами цієї продукції (послуг, робіт) за межами України. I вже контроль за експортною операцією без вивезення здійснює той банк, через який оплачувалася імпортна поставка без ввезення. Такі вимоги встановлені пунктом 3.6 Iнструкції №136.

До внесення змін, тобто до 07.11.2012 р., було передбачено ще одну умову, за виконання якої операцію імпорту без ввезення можна було зняти з контролю, а саме: «...припинення дії зобов'язань шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог резидента та нерезидента на підставі документів, перелік яких визначається Національним банком».

А Нацбанк у своєму листі зауважує, що факт надходження коштів від іншого резидента України не є підставою для завершення імпортної операції без ввезення товару на територію України та зняття її з контролю відповідно до Iнструкції №136.

Який же зв'язок між зарахуванням зобов'язань шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог резидента та нерезидента і висновком, зробленим Нацбанком у листі? Як і раніше, так і тепер (тобто внесені зміни на це не впливають), у разі продажу товару за кордоном (здійснення операції експорту без вивезення) імпорт без ввезення закриється тільки після зарахування виручки, одержаної від покупця-нерезидента, на валютний рахунок резидента. Iншої норми Постанова №1392 не містить.

Висновок: для завершення операції імпорту без ввезення проводити зарахування взаємних розрахунків не можна — тільки або валютна виручка (від нерезидента) на рахунок від продажу імпортованого товару, або підтвердження використання імпортованого без ввезення товару для власних потреб за межами України.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру