• Посилання скопійовано

Коментар

Зареєстрована в Мін'юсті 02.11.2012 р. за №1844/22156

Нерезидентські кредити: реєстрація по-новому

Нацбанк своєю постановою від 29.10.2012 р. №450 (далі — Постанова №450, див. «ДК» №48/2012) вніс зміни до деяких своїх нормативно-правових актів. Фактично всі зміни набрали чинності з 09.11.2012 р., тобто з дня офіційного опублікування постанови1, крім змін до Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам2 (далі — Положення №270). Зміни до цього положення вносяться ще однією постановою Правління НБУ від 15.06.2012 р. №246 (далі — Постанова №246). Причому зміни до Положення №270, внесені що Постановою №246, що Постановою №450, набрали чинності одночасно — з 10.11.2012 р.3 Отже, що нового в Положенні №270 у зв'язку зі змінами?

Загальні положення

Постанова №450 внесла зміни до п. 2.1 глави 2 Положення про порядок іноземного інвестування в Україну4, якими, зокрема, виключено можливість зараховувати ввезену в Україну власником інвестиційного рахунка (уповноваженою ним особою) і задекларовану митному органу під час в'їзду в Україну іноземну валюту 1 групи Класифікатора на власний інвестиційний рахунок. Тобто для здійснення іноземних інвестицій в Україну іноземний інвестор має право тільки перераховувати іноземну валюту з-за кордону на відкритий інвестиційний рахунок або безпосередньо на поточний рахунок резидента.

Порядок реєстрації договорів кредитів, позик, ПФД в інвалюті від нерезидентів

А тепер перейдімо до вивчення змін у Положенні №270. Як і раніше, резиденти-позичальники (юридичні особи, фізособи-СПД, просто фізособи), одержуючи кредити, позики, у тому числі поворотну фінансову допомогу в іноземній валюті від нерезидентів відповідно до договорів, мають зареєструвати такі договори в Нацбанку до фактичного одержання кредиту в установленому порядку (п. 1.7 глави 1 розділу I Положення №270). Але якщо раніше підтвердженням того, що такі договори зареєстровано в Нацбанку, було одержання реєстраційних свідоцтв, то тепер треба отримати засвідчене територіальним управлінням Нацбанку повідомлення з відміткою про реєстрацію договору на паперовому носії. Повідомлення може бути оформлене як на паперовому носії, так і у вигляді електронного документа за формою, зазначеною в додатку 1 до Положення №270. Зміни про електронну форму повідомлення внесені до Положення №270 якраз Постановою №450. Це повідомлення має бути подане до обслуговуючого банку для реєстрації договору чи змін до договору резидентом-позичальником. Разом із повідомленням подається і сам договір (разом з іншими додатковими угодами/договорами, документами, які стосуються реалізації договору та здійснення валютних операцій за договором) — див. п. 2.1 глави 2 розділу I Положення №270.

1 Надруковано в ОВУ №83/2012 (09.11.2012 р.).

2 Затвердженого постановою Правління Нацбанку від 17.06.2004 р. №270.

3 Особливий порядок набрання чинності передбачено самим актом.

4 Затвердженого постановою Правління Нацбанку від 10.08.2005 р. №280.

Фактично, відповідно до п. 1.8 глави 1 розділу I Положення №270, реєстрація договорів, укладених резидентами-позичальниками, що не є банками, здійснюється територіальним управлінням Нацбанку за місцезнаходженням обслуговуючого банку. Як і раніше, на Нацбанк чи його територіальне управління покладається обов'язок повідомляти орган ДПС за місцем реєстрації резидента-позичальника як платника податків про одержання позичальником, що не є банком, кредиту чи позики в іноземній валюті від нерезидента без реєстрації договору. Повідомляти треба протягом семи робочих днів із дати отримання відповідної інформації (п. 1.9 глави 1 розділу I Положення №270).

У п. 2.1 глави 2 розділу I Положення №270 тепер чітко зазначено, що разом із пакетом документів, що подається для реєстрації договору, подається копія платіжного документа про сплату коштів за надання Нацбанком послуг з реєстрації договору відповідно до нормативно-правових актів Національного банку, що визначають перелік послуг і тарифи за їх надання. Але відповідно до Переліку і тарифів послуг з реєстрації установ банків, надання ліцензій (дозволів) на здійснення банківських операцій, операцій з валютними цінностями та інших послуг, що надаються Нацбанком та його територіальними управліннями1, як реєстрація договору, що передбачає виконання резидентом боргових зобов'язань перед нерезидентом за залученим від нерезидента кредитом (позикою) в іноземній валюті, так і реєстрація змін до такого договору проводиться безплатно (номер послуги 41 та 42 у згаданому Переліку) .

1 Затверджено постановою Правління НБУ від 12.08.2003 р. №333 (у редакції постанови Правління НБУ від 28.05.2012 р. №208).

При потребі реєстрації внесених змін до договору в Нацбанку резидент-позичальник заповнює пункти 1 — 3 повідомлення про зміни до договору, а також пункти, що містять змінену інформацію.

У яких випадках зміни до договору потребують реєстрації в Нацбанку?

Зміни, які стосуються сторін зареєстрованого договору, суми, валюти, строку кредиту, розміру процентної ставки, комісій, неустойки, інших установлених цим договором платежів, у тому числі тих, що є санкціями за неналежне виконання договору, що впливають на розмір виплат за користування кредитом, потребують реєстрації в Національному банку відповідних змін до договору в порядку, установленому для реєстрації договору, та з урахуванням вимог пункту 1.13 глави 1 цього розділу.

Пункт 2.1 глави 2 розділу I Положення №270

Обслуговуючий банк перевіряє правильність оформлення резидентом-позичальником поданого повідомлення. Якщо повідомлення оформлене правильно і поданий резидентом-позичальником для реєстрації договору пакет документів відповідає встановленим законодавством України вимогам, то обслуговуючий банк проставляє на зворотному боці останнього аркуша повідомлення на паперовому носії (у разі надходження від резидента-позичальника до банку повідомлення у вигляді електронного документа замість повідомлення на паперовому носії банк використовує паперову копію відповідного електронного документа) відмітку про підтвердження відповідності зазначеної в цьому повідомленні інформації умовам договору резидента-позичальника з нерезидентом, оформленого відповідно до вимог законодавства України. Далі обслуговуючий банк надсилає до територіального управління Нацбанку за своїм місцезнаходженням засобами спеціалізованого програмного забезпечення (п. 2.4 глави 2 розділу I Положення №270):

1) повідомлення з відміткою обслуговуючого банку в електронній формі;

2) підтвердження про згоду уповноваженого банку на обслуговування операцій за договором (додаток 2) в електронній формі.

На такі дії (тобто розгляд пакета документів, поданих резидентом-позичальником для реєстрації договору, до їх повернення резиденту-позичальнику на доопрацювання або надсилання уповноваженим банком територіальному управлінню повідомлення в електронному вигляді) банк має на все про все чотири робочі дні з дня надходження документів. Реєстрація договорів (змін до договорів) резидентів-позичальників, що не є уповноваженими банками, відбувається аналогічно до порядку, встановленого для реєстрації договорів (змін до договорів) уповноважених банків-позичальників, тобто відповідно до глави 4 розділу I Положення №270. Територіальне управління вносить відомості про реєстрацію договору до електронного реєстру повідомлень про договори. Також після реєстрації договору територіальне управління надсилає (п. 2.7 глави 2 розділу I Положення №270):

— уповноваженому банку — примірник повідомлення з відміткою про реєстрацію в електронній формі засобами програмного забезпечення щодо реєстрації;

— резиденту-позичальнику — засвідчене територіальним управлінням повідомлення з відміткою про реєстрацію договору на паперовому носії на адресу, яка зазначена в п. 2.4 повідомлення.

Якби резидент-позичальник вирішив змінити обслуговуючий банк, то процедура реєстрації внесення змін до реєстрації договору територіальним управлінням відбувається на підставі пакета документів, який передбачений п. 2.4 глави 2 розділу I Положення №270. Але ці документи мають надійти від уповноваженого банку, до якого резидент-позичальник має намір перейти на обслуговування операцій за договором. Решту деталей такого переходу передбачено п. 2.10 глави 2 розділу I Положення №270.

Анулювання реєстрації договору

Норми п. 2.11 глави 2 розділу I Положення №270 передбачають підстави для анулювання реєстрації договору територіальним управлінням. Територіальне управління протягом п'яти робочих днів із дати виникнення підстави для анулювання реєстрації договору розглядає питання про анулювання реєстрації договору і приймає відповідне рішення. Реєстрація вважається анульованою з дати прийняття територіальним управлінням відповідного рішення, яке вноситься до електронного реєстру повідомлень про договори. Причому в строк, що не перевищує двох робочих днів з дати прийняття рішення про анулювання, направляються листи на паперовому носії на адреси обслуговуючого банку та резидента-позичальника про анулювання реєстрації (із зазначенням підстав для анулювання).

Підстави для анулювання реєстрації договору

Територіальне управління анулює реєстрацію договору в разі:

1) неотримання кредиту (повністю або частково) протягом 180 календарних днів від дати реєстрації договору та закінчення у зв'язку з цим строку дії реєстрації;

2) неотримання відповідної звітності про операції за договором, яка передбачена нормативно-правовим актом Національного банку з питань організації статистичної звітності, що подається до Національного банку (далі — статистична звітність), за три звітні періоди поспіль (у тому числі за відповідним зверненням обслуговуючого банку із зазначеної підстави);

3) відповідного письмового звернення резидента-позичальника з обґрунтуванням підстав для анулювання (відмова резидента-позичальника від отримання кредиту або відмова нерезидента-кредитора надати кредит, переоформлення договору в інший вид договору на повну суму кредиту, переведення боргу на нерезидента тощо);

4) виявлення недостовірної інформації в документах, які були подані резидентом-позичальником до обслуговуючого банку та/або Національного банку і на підставі яких здійснено реєстрацію договору;

5) наявності інформації про порушення резидентом-позичальником норм валютного законодавства під час виконання договору.

Підпункт 2.11 глави 2 розділу I Положення №270

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру