• Посилання скопійовано

Про завершення імпортних операцій без увезення товару на територію України

Лист НБУ від 06.11.2012 р. №28-311/5476-10463

Про завершення імпортних операцій без увезення товару на територію України

Суттєво. Щоб імпортна операція без ввезення товару на територію України вважалася завершеною, кошти за товар мають надійти від нерезидента, а не від іншого резидента України.

! Суб'єктам ЗЕД

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.10.2012 р. №1009 «Про внесення змін до пункту 3 Порядку визначення строку та умов завершення імпортної операції без увезення товару на територію України» уточнено перелік умов, за яких імпортні операції резидентів без увезення товару на територію України вважаються завершеними.

Зокрема, у разі продажу нерезиденту за межами України товару, що мав імпортуватися, імпортна операція без увезення товару на територію України вважається завершеною після зарахування виручки, одержаної виключно від нерезидента.

Тобто надходження коштів від іншого резидента України за такою операцією не є підставою для завершення імпортної операції без увезення товару на територію України та зняття її з контролю відповідно до Iнструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями1.

Зобов'язуємо керівників банків забезпечити контроль за виконанням вищенаведених вимог законодавства України.

1 Затверджена постановою Правління Національного банку України від 24.03.99 р. №136 (зі змінами).

Заступник голови I. СОРКIН

До змісту номеру