• Посилання скопійовано

Суть справи

Гроші Інтернету
Уже ніхто, зрозуміло, не пам'ятає, що колись, багато сотень років тому, справжніми грошима вважалися лише металеві. Паперові гроші дуже довго після своєї появи не вважалися грошима взагалі — це були права вимоги на пред'явника, які дозволяли вимагати у банку зазначену в них кількість справжніх, металевих грошей — золота чи срібла. Щось подібне тепер відбувається з електронними грошима.

Пільги з податку на прибуток: зміни у звітності
Платники податку на прибуток, які провадять діяльність, звільнену від обкладення податком на прибуток за пп. 15 — 19 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, крім податкової декларації з прибутку, повинні подавати Звіт про використання вивільнених коштів. Наказом від 26.09.2012 р. №1032 Мінфін виклав у новій редакції форму звіту. До речі, попередня редакція Звіту (Наказ №1685) передбачала подання його лише платниками, що користуються пільгами згідно з пп. 15, 17 — 19 підрозділ 4 розділу ХХ ПКУ. Змінами, внесеними Наказом №1032, передбачено, що Звіт мають подавати і платники, які користуються пільгами за п. 16 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ. Проаналізуємо, коли слід подавати новий звіт і як його заповнити.

Оренда авто у фізособи
Якщо підприємство потребує авто, часом набагато вигідніше взяти його в оренду, аніж купувати нове чи вживане та ставити на баланс підприємства. Iноді підприємства орендують авто у фізосіб (не підприємців), наприклад у своїх працівників, керівників чи власників підприємства. Сьогодні мова піде саме про таку оренду — юридичні аспекти укладання договору оренди з фізособою та бухгалтерський і податковий облік.

Інші доходи платників податку на прибуток-2
Ми продовжуємо розглядати відображення платниками податку на прибуток у податковому та бухгалтерському обліку доходів, що прямо не пов'язані з реалізацією товарів (робіт, послуг). У першій частині матеріалу (див. у «ДК» №43/2012) ми проаналізували облік отриманих дивідендів, роялті, доходів від оренди та лізингу, безоплатних товарів (робіт, послуг), сум штрафів та неустойки. Тепер мова піде про доходи від отриманої поворотної та безповоротної фінансової допомоги, операцій з ОЗ, операцій з ЦП, а також про перерахунок доходів у зв'язку зі зміною суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг).

Підвищення кваліфікації за рахунок працедавця
Наше підприємство оплатило підвищення кваліфікації нашого інженера у сумі 2000 грн. Потім інженер приніс квитанцію на оплату ще й іспиту і за видачу сертифіката (загальна вартість 1750,40 грн). Бухгалтер вирішила, що оплату цих 1750,40 грн передбачено у договорі, і сплатила цю квитанцію з рахунка підприємства (за погодженням з директором). Пізніше з'ясувалося, що у договорі йдеться лише про підвищення кваліфікації, а оплатити іспит і сертифікат повинен був сам працівник власними коштами. Як бути у цій ситуації з податковим обліком?

Складаємо звітність за МСФЗ
Зміни до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» в частині застосування міжнародних стандартів поставили на межу цейтноту ті підприємства, для яких підготовка звітності відповідно до МСФЗ стала обов'язковою. Але перш ніж аналізувати МСФЗ, варто розглянути саму звітність з МСФЗ: з чого вона складається, як виглядає, які вимоги до її подання. Більшість відповідей на ці запитання містить МСБО 1 «Подання фінансової звітності» (далі — МСБО 1 або Стандарт).

До змісту номеру