• Посилання скопійовано

Що нового

Страховики звітують за новою декларацією за підсумками 2012 р.

! Платникам податку на прибуток

ДПСУ нагадує, що з 07.09.2012 р. набрала чинності нова форма Податкової декларації з податку на доходи (прибуток) страховика (затверджена Наказом Мінфіну від 22.06.2012 р. №759).

Оскільки зазначену форму оприлюднено у III кварталі 2012 року, платники податку — страховики повинні вперше звітувати за цією декларацією за підсумками 2012 року.

Таким чином, за три квартали 2012 року платникам податку — страховикам слід подавати податкову декларацію за старою формою, затвердженою наказом №97.

Щодо подання додатка ОК Державна податкова служба нагадує: платники податку на прибуток не заповнюють додаток ОК ні до податкової декларації за три квартали, ні за підсумками 2012 року.

Лист ДПСУ від 16.10.2012 р. №3591/0/61-12/15-1315


Спрощено процедуру припинення діяльності підприємців

! Фізособам-підприємцям

Затверджено Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання окремих питань оподаткування».

Закон, зокрема, спрощує процедуру проведення документальних позапланових перевірок підприємців, які припиняють свою діяльність, а також скорочує терміни (з 5 до 3 робочих днів) проведення таких перевірок для фізосіб-підприємців, які не використовували працю найманих працівників та не здійснювали господарської діяльності два останні роки.

Закон України від 02.10.2012 р. №5412-VI чинний з 04.11.2012 р.


Скасовано статус «суворості» для низки документів

! СГД

Президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виготовлення документів та бланків документів суворого обліку або звітності».

Закон передбачає скасування статусу суворої звітності для низки документів, зокрема:

ліцензії у сфері використання ядерної енергії;

бланка протоколу перевірки технічного стану транспортного засобу;

ліцензії на виготовлення бланків цінних паперів, бланків виписок з Єдиного держреєстру;

полісу обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Закон України від 02.10.2012 р. №5316-VI чинний з 04.11.2012 р.


Посилено відповідальність у сфері поводження з відходами

! СГД

Президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму правового регулювання та посилення відповідальності у сфері поводження з відходами».

Так, змінами до Закону «Про відходи» встановлено, що з 1 січня 2018 року забороняється захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів.

Власники або наймачі, користувачі, у т. ч. орендарі джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок укладають договори з юрособою — виконавцем послуг на вивезення побутових відходів, сплачують такі послуги та забезпечують роздільне збирання твердих побутових відходів.

Ліміти на обсяги утворення та розміщення побутових відходів не встановлюються.

Крім цього, внесено зміни до Кодексу про адмінправопорушення, якими встановлено, що захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 н. м. д. г. і на посадових осіб, громадян — суб'єктів підприємницької діяльності — від 50 до 100 н. м. д. г.

Закон України від 02.10.2012 р. №5402-VI чинний з 04.11.2012 р.


Зміни до забезпечення функціонування системи гарантування вкладів фізосіб

! Фізособам

Затверджено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб».

Законом встановлено, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відшкодовує кошти у розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день прийняття рішення Нацбанком про віднесення банку до категорії неплатоспроможних та початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, встановленого на дату прийняття такого рішення незалежно від кількості вкладів в одному банку.

Сума відшкодування коштів за вкладами не може бути меншою за 200 тис. грн.

Закон України від 02.10.2012 р. №5411-VI чинний з 04.11.2012 р.


Спрощено процедуру реєстрації автомобілів

! Власникам ТЗ

Затверджено Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів».

Закон передбачає спрощення процедури реєстрації та купівлі транспортних засобів, зокрема зниження ставок державного мита за засвідчення договорів відчуження транспортних засобів.

Закон також скасовує необхідність сплати пенсійного збору при другій та наступних реєстраціях транспортних засобів.

При цьому ставки цього збору підвищено, а саме: розмір пенсійного збору становитиме:

3% — якщо об'єкт оподаткування не перевищує 165 прожиткових мінімумів для працездатних осіб;

4% — якщо об'єкт оподаткування перевищує 165, але не перевищує 290 прожиткових мінімумів для працездатних осіб;

5% — якщо об'єкт оподаткування перевищує 290 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Закон України від 02.10.2012 р. №5413-VI набере чинності з 04.12.2012 р.


Скасовано обов'язок надання підприємцями витягів та виписок з ЄДР

! СПД

Затверджено Закон, що скасовує вимоги щодо обов'язкового подання суб'єктами господарювання органам державної влади паперових виписок, витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Згідно зі змінами до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, надаються у вигляді:

— витягу з Єдиного державного реєстру;

— довідки про наявність або відсутність в Єдиному державному реєстрі інформації, яка запитується;

— даних в електронному вигляді шляхом надання доступу до Єдиного державного реєстру в режимі читання органам державної влади у зв'язку зі здійсненням ними повноважень, визначених законом, бюро кредитних історій, інформаційним агентствам, нотаріусам та банкам.

Порядок надання доступу до Єдиного державного реєстру бюро кредитних історій, інформаційним агентствам, нотаріусам та банкам, перелік відомостей, до яких надається доступ, а також розмір плати за це й інші умови встановлюються на підставі договору з технічним адміністратором.

Закон України від 02.10.2012 р. №5410-VI набере чинності з 01.01.2013 р.


Нові підстави для перевірок Фондом ТВП

! Отримувачам коштів ФСС з ТВП

Внесено зміни до Порядку проведення перевірок отримувачів коштів ФСС з ТВП. Змінами розширено перелік обставин, що можуть бути підставою для позапланової перевірки отримувача страхових коштів з Фонду ТВП. Так, до оновленого переліку включено такі підстави:

1) подання письмової заяви до Фонду про здійснення перевірки за бажанням отримувача коштів;

2) виявлення недостовірності даних у звітності, поданій до Фонду;

3) неподання звітності до Фонду у встановлений термін без поважних причин, а також письмових пояснень про причини;

4) несвоєчасне повернення або повернення не у повному обсязі залишку невикористаних коштів Фонду;

5) початок процедури реорганізації чи ліквідації юридичної особи, закриття відокремленого підрозділу юридичної особи, припинення діяльності, пов'язаної з наданням соціальних послуг, які фінансуються за кошти Фонду;

6) виявлення під час перевірки у страхувальника фактів, що свідчать про порушення вимог законодавства щодо правомірного (цільового) використання коштів Фонду в іншого отримувача коштів Фонду;

7) на вимогу правоохоронних органів або за рішенням суду;

8) невиконання отримувачами коштів умов договорів про надання соціальних послуг.

Постанова ФСС з ТВП від 31.07.2012 р. №42
набере чинності з дня опублікування (станом на 06.10.2012 р. не опублікована)


Зміни до Порядку відшкодування банками безнадійної заборгованості

! Банкам

НБУ вніс зміни до Порядку відшкодування банками України безнадійної заборгованості за рахунок резерву. Змінами передбачено, що банк відшкодовує (списує) за рахунок резерву безнадійну заборгованість за всіма активними банківськими операціями з пов'язаними особами, за операціями з пайовими цінними паперами та іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами, а також безнадійну дебіторську заборгованість за розрахунками з працівниками банку та за господарською діяльністю банку за умови їх відповідності хоча б одній з ознак безнадійної заборгованості, визначених ПКУ.

Банк має право відшкодувати за рахунок резерву безнадійну заборгованість, яка включає суму основної заборгованості перед банком та/або нараховані доходи (борг боржника), за якою є прострочення погашення боргу або його частини понад 180 днів.

Постанова НБУ від 04.10.2012 р. №405 набере чинності з 31.12.2012 р.


Кредитів в іноземній валюті фізособам-нерезидентам не надають

! Банкам

НБУ наголошує, що заборона надання (отримання) після 16.10.2011 р. споживчих кредитів в іноземній валюті на території України поширюється на всі категорії споживачів-фізосіб, до яких належать і нерезиденти.

Згідно з Положенням про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам, уповноважені банки надають кредити (позики) в іноземній валюті лише банкам-нерезидентам.

Таким чином, надання банками кредитів в інвалюті фізособам-нерезидентам, як шляхом переказування коштів за межі України, так і на території України, буде порушенням вимог законодавства України.

Лист НБУ від 29.10.2012 р. №29-213/10840


Зміни до Порядку видачі й оформлення документів для виїзду за кордон

! Громадянам

ВРУ ухвалила зміни до низки законів щодо громадянства, реєстрації фізичних осіб та порядку оформлення документів для виїзду за кордон.

Зокрема, змінами до Закону «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» встановлено, що паспорт для виїзду за кордон може бути оформлено до досягнення громадянином 18-річного віку у виняткових випадках:

1) за наявності вимог держави, до якої здійснюється виїзд, чи вимог міжнародної організації, для участі у заходах якої здійснюється виїзд;

2) у разі виїзду на постійне проживання за кордон усиновленої іноземцями дитини — громадянина України.

Відповідно до змін і український, і закордонний паспорти видаватиме Державна міграційна служба.

Змінами до Постанови «Про затвердження положень про паспорт громадянина України, про свідоцтво про народження та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон» встановлено, що бланки паспортів виготовляються на замовлення ДМСУ з високоякісного паперу з використанням спеціального захисту.

Закон України від 18.09.2012 р. №5294-VI чинний з 18.10.2012 р.


Класифікатор додаткової інформації для ідентифікації товарів на митниці

! Суб'єктам ЗЕД

Мінфін затвердив Класифікатор додаткової інформації, необхідної для ідентифікації товарів, що вноситься до електронного інвойсу, який застосовується під час декларування з використанням митної декларації.

Зокрема встановлено, що Класифікатор застосовується при декларуванні з використанням митної декларації:

1) товарів, крім гуманітарної допомоги і товарів, що класифікуються у товарних позиціях 8701 — 8707, 8711, 8716 згідно з УКТЗЕД, які розміщуються у митний режим імпорту;

2) товарів, що класифікуються у товарних позиціях 8701 — 8707, 8711, 8716 згідно з УКТЗЕД, які розміщуються у митний режим імпорту, тимчасового ввезення, реімпорту, відмови на користь держави.

Наказ Мінфіну від 17.09.2012 р. №998 чинний з 11.11.2012 р.


Затверджено нову форму №1-послуги (нерухомість)

! Юрособам-ріелторам

Держстатслужба затвердила нову форму статистичного спостереження №1-послуги (нерухомість) (річна) «Надання посередницьких послуг при операціях з нерухомістю», яка поширюється на юросіб, для яких посередницькі послуги в угодах з нерухомістю є основним видом економічної діяльності.

Форма подається починаючи зі звіту за 2012 рік.

Наказ Держстатслужби від 02.08.2012 р. №327 чинний з 02.08.2012 р.


При випуску товарiв у вiльний обiг обов'язково надається гарантія

! Суб'єктам ЗЕД

ДМСУ зазначає, що письмове звернення декларанта або уповноваженої ним особи з проханням випустити товари у вiльний обiг до митного органу не подається, а митним органом, вiдповiдно, рiшення щодо можливостi випуску товарiв у вiльний обiг не приймається.

У разi якщо декларант або уповноважена ним особа приймає рiшення про випуск товарiв у вiльний обiг з наданням митному органу гарантiй, митному органу подається заповнена вiдповiдним чином митна декларацiя, в якiй зазначається сума митних платежiв, обчислена згiдно з митною вартiстю товарiв, визначеною декларантом або уповноваженою ним особою, та сума платежiв, обчислена згiдно з митною вартiстю товарiв, визначеною митним органом. На рiзницю мiж зазначеними сумами декларант або уповноважена ним особа надає гарантiї.

Лист ДМСУ від 31.10.2012 р. №15/2-15.2-2/1988-ЕП

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру