• Посилання скопійовано

Щодо контролю митними органами реєстрації зовнішньоекономічних контрактів на Аграрній біржі (витяг)

Лист ДМСУ від 24.09.2012 р. №11.1/1.2-16.3/10646-ЕП

Щодо контролю митними органами реєстрації зовнішньоекономічних контрактів на Аграрній біржі (витяг)

Суттєво. Законодавчих підстав щодо контролю митними органами наявності Посвідчення про реєстрацію зовнішньоекономічних контрактів на Аграрній біржі та наявності в зовнішньоекономічному контракті відомостей про його реєстрацію на Аграрній біржі при митному оформленні сільськогосподарської продукції немає.

! Учасникам ЗЕД

<...>

Згідно з положеннями статті 197 Митного кодексу України митними органами контролюються документи, які підтверджують дотримання зазначених обмежень та видаються державними органами або іншими юридичними особами, уповноваженими на їх видачу, якщо подання таких документів митним органам передбачено законами України.

На виконання зазначеної статті 197 Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову від 21.05.2012 р. №436 «Про затвердження переліків товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України». Цією постановою також визначено перелік документів, що видаються державними органами або іншими юридичними особами, уповноваженими на видачу цих документів, для подання їх митним органам при пропуску товарів через митний кордон України та їх митному оформленні. До зазначених переліків не включено, зокрема, такі документи, як Посвідчення про реєстрацію зовнішньоекономічних контрактів на Аграрній біржі та зовнішньоекономічний контракт, зареєстрований на Аграрній біржі, оскільки законами України не передбачено подання митним органам цих документів.

З огляду на зазначене з моменту набрання чинності новим Митним кодексом України (тобто з 01.06.2012) законодавчих підстав щодо контролю митними органами наявності Посвідчення про реєстрацію зовнішньоекономічних контрактів на Аграрній біржі та наявності в зовнішньоекономічному контракті відомостей про його реєстрацію на Аграрній біржі при митному оформленні сільськогосподарської продукції немає.

Наголошуємо, що постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. №436 надіслана Держмитслужбою для керівництва в роботі митним органам (лист від 31.05.2012 р. №16/2-16.3/1163-ЕП). Крім того, систематизована інформація про документи, що подаються митним органам при пропуску товарів через митний кордон України та їх митному оформленні, перелік яких визначено цією постановою Кабінету Міністрів України, надіслана до митних органів листом Держмитслужби від 14.06.2012 р. №11.1/2-16.3/6713-ЕП.

Проте за інформацією суб'єктів господарської діяльності на сьогодні мають місце випадки, коли посадові особи митних органів безпідставно вимагають подання при митному оформленні експорту окремих видів сільськогосподарської продукції підтвердження реєстрації зовнішньоекономічних контрактів на Аграрній біржі.

З огляду на зазначене вимагаю забезпечити неухильне виконання вимог статті 197 Митного кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. №436.

Т. в. о. голови Служби О. ДОРОХОВСЬКИЙ

До змісту номеру