• Посилання скопійовано

Щодо розстрочення сум зі сплати страхових внесків і списання фінансових санкцій та пені

Лист ПФУ від 28.08.2012 р. №19900/03-20

Щодо розстрочення сум зі сплати страхових внесків і списання фінансових санкцій та пені

Суттєво. Умовою для списання штрафів та пені є погашення заборгованості зі сплати страхових внесків відповідно до укладеного договору про розстрочення і недопущення виникнення нової заборгованості зі сплати єдиного внеску за період дії такого договору.

! Всім СГД

З 12.06.2012 р. набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо стимулювання сплати поточних платежів з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та погашення заборгованості до Пенсійного фонду України», яким передбачено розстрочення сум заборгованості зі сплати страхових внесків за період до 31 грудня 2010 року, які не погашені на день укладення договору про розстрочення, та списання сум штрафів та пені, пов'язаних з цією заборгованістю, платникам, які виконають умови договору про розстрочення сум заборгованості зі сплати страхових внесків.

Порядок списання сум штрафів та пені платникам, які виконали умови договору про розстрочення сум заборгованості зі сплати страхових внесків, та форму договору про розстрочення сум заборгованості зі сплати страхових внесків затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 19.07.2012 р. №12-1 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 08.08.2012 р. за №1340/21652 (далі — Порядок).

Умовою для списання штрафів та пені є погашення заборгованості зі сплати страхових внесків відповідно до укладеного договору про розстрочення і недопущення виникнення нової заборгованості зі сплати єдиного внеску за період дії такого договору.

Так, відповідно до пункту 3 вищезгаданого Порядку на день виконання умов договору про розстрочення підлягають списанню:

  • суми штрафів та пені, нараховані і не сплачені або ті, які підлягають нарахуванню відповідно до пунктів 2, 4 частини дев'ятої статті 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»;
  • суми штрафів та пені, нараховані і не сплачені або ті, які підлягають нарахуванню відповідно до частини десятої та пунктів 2, 3 частини одинадцятої статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»;
  • суми штрафів та пені, нараховані відповідно до пунктів 2, 4 частини дев'ятої статті 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які: не узгоджені з платниками; є предметом судового розгляду; розстрочені відповідно до пункту 7 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та не сплачені;
  • суми штрафів та пені, нараховані відповідно до частини десятої та пунктів 2, 3 частини одинадцятої статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», які: не узгоджені з платниками; є предметом судового розгляду.

Директор департаменту надходження доходів В. ЛИТВИНЕНКО

До змісту номеру