• Посилання скопійовано

Коментар

Лист Головного управління Пенсійного фонду України у Дніпропетровській області від 27.09.2012 р.

Відповідно до ч.1 ст. 4 Закону про ЄСВ1, платниками ЄСВ, зокрема, є роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, а також фізичні особи — підприємці, які використовують працю інших фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту). При цьому базою нарахування для ЄСВ є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до законодавства про працю.

Згідно з п. 9 Порядку №9922, перед початком виробничого навчання та виробничої практики керівник підприємства видає наказ про персональний розподіл учнів, слухачів професійно-технічного навчального закладу на робочі місця або навчально-виробничі ділянки виробничих підрозділів чи створює учнівські самостійні навчально-виробничі підрозділи та визначає відповідно до змісту робочих навчальних програм види робіт. Крім того, керівник підприємства призначає з числа інженерно-технічних працівників та кваліфікованих робітників підприємства відповідальних за проведення виробничого навчання та виробничої практики, забезпечення умов і безпеки праці на рівні нормативних вимог, установлює системи оплати праці учнів, слухачів за фактично виконаний обсяг робіт відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки).

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

2 Порядок надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики, затверджений постановою КМУ від 07.06.99 р. №992.

З моменту розподілу учнів, слухачів професійно-технічного навчального закладу на робочі місця або навчально-виробничі ділянки на них відповідно до законодавства про охорону праці поширюються права та обов'язки щодо виконання правил і норм охорони праці, техніки безпеки та виробничої санітарії, правил внутрішнього трудового розпорядку та інших правил і норм, що діють на підприємстві, з відповідних професій, спеціальностей та рівнів кваліфікації робітників та службовців. Учні, слухачі підлягають соціальному та іншому страхуванню нарівні з відповідними працівниками підприємства.

Пунктом 17 Порядку №992 визначено, що за всі роботи, виконані учнями, слухачами за період виробничого навчання та виробничої практики відповідно до виробничих завдань, підприємство нараховує їм заробітну плату згідно з установленими системами оплати праці за нормами, розцінками, ставками (окладами) з урахуванням коефіцієнтів, доплат і надбавок. П'ятдесят відсотків заробітної плати за виробниче навчання і виробничу практику учнів спрямовуються на рахунок навчального закладу для здійснення його статутної діяльності, зміцнення навчально-матеріальної бази тощо (п. 18 Порядку №992).

Отже, 50% коштів, нарахованих учням, слухачам переказуються для виплати на рахунок професійно-технічного навчального закладу, а решта виплачується їм безпосередньо підприємством не пізніше п'яти днів після виплати заробітної плати працівникам підприємства. Водночас учні, слухачі професійно-технічних навчальних закладів на час виробничого навчання та виробничої практики до складу (списку) і штатного розпису працівників підприємства не включаються (п. 7 Порядку №992).

Проте оскільки статтею 29 Закону про профтехосвіту1 визначено, що підприємства, установи, організації незалежно від форм власності надають учням, слухачам професійно-технічних навчальних закладів робочі місця або навчально-виробничі ділянки для проходження виробничого навчання чи виробничої практики відповідно до укладених із професійно-технічними навчальними закладами договорів про навчально-виробничу практику, то, відповідно до ст. 24 КЗпП, мають місце трудові відносини. Отже, такі учні є застрахованими особами нарівні з іншими працівниками, а підприємство — страхувальником.

1 Закон України від 10.02.98 р. №103/98-ВР «Про професійно-технічну освіту».

Таким чином, на нашу думку, на відміну від позиції фахівців ПФУ, нараховуючи зарплату учням за роботу, виконану під час проходження виробничої практики, підприємство повинне нарахувати та утримати відповідні суми ЄСВ, оскільки такі виплати є базою для нарахування цього внеску.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру