• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ПФУ від 28.08.2012 р. №19900/03-20

22 травня 2012 року був прийнятий, а 12 червня набрав чинності Закон №48141, спрямований на забезпечення погашення заборгованості за страховими внесками до ПФУ, що виникли до 01.01.2011 р. Цей Закон вніс зміни до прикінцевих та перехідних положень Закону про ЄСВ2, які передбачають право платників, що мають заборгованість із внесків до ПФ за зазначений період, до 12 грудня 2012 р. (протягом 6 місяців з дня набрання чинності Законом) звернутися до органу ПФ із заявою про розстрочення цієї заборгованості.

1 Закон України від 22.05.2012 р. №4814-VI «Про внесення зміни до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо стимулювання сплати поточних платежів з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та погашення заборгованості до Пенсійного фонду України».

2 Закон України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Право на розстрочення заборгованості із внесків до ПФУ надається лише в разі, якщо платник не має заборгованості з ЄСВ (тобто за період з 01.01.2011 р. і донині). За дотримання цієї умови з таким платником укладається договір про розстрочення внесків, за якими була заборгованість, терміном на 24 календарні місяці. Тобто суми боргу підлягають сплаті рівними частинами протягом 24 календарних місяців починаючи з місяця подання платником заяви до відповідного органу ПФ.

Відповідно до Закону №4814, орган ПФУ у 10-денний строк з дня отримання заяви платника приймає рішення про розстрочення сум заборгованості та укладає з платником договір про розстрочення сум заборгованості зі сплати страхових внесків. Форма такого договору затверджена постановою правління ПФУ від 19.07.2012 р. №12-1.

Якщо платник внесків виконає умови договору, тобто: 1) у повному обсязі погасить заборгованість із страхових внесків, 2) не допустить виникнення нової заборгованості із сплати ЄСВ, — орган ПФУ списує всю пеню та штрафи, що нараховані і не сплачені або лише підлягають нарахуванню відповідно до Закону про ЄСВ. Порядок списання штрафів та пені платникам, які виконали умови договору про розстрочення сум заборгованості зі сплати страхових внесків, так само затверджено вищезгаданою постановою правління ПФУ.

Якщо ж платник не виконує умови договору, договір з ним розривається, і орган ПФ має право вимагати сплати відповідної заборгованості. Згідно з пп. 2.2 форми договору, аналогічне право виникає в органу ПФ у разі прийняття рішення щодо припинення юридичної особи (ліквідації) або припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем, а також у разі визнання платника неплатоспроможним у встановленому законодавством порядку.

У коментованому листі ПФУ зазначає, що згаданим Порядком списання штрафів та пені конкретизовано види заборгованості, що підлягає списанню при виконанні платником ЄСВ умов договору.

Увага! Списуються несплачені штрафи та пеня із заборгованості, що нараховані як згідно з Законом №10581 (до 01.01.2011 р.), так і згідно з Законом про ЄСВ, як узгоджені з платником, так і оскаржувані (у т. ч. у суді), а також ті, що були розстрочені.

1 Закон України від 09.07.2003 р. №1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Зазначимо також, що згідно із Законом №4814 списанню підлягають лише штраф та пеня, пов'язані з відповідною заборгованістю (тобто із розстроченою заборгованістю за період до 31 грудня 2010 року).

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру