• Посилання скопійовано

20 мільйонів? Це п'ять!

Критики спрощеної системи оподаткування, перелічуючи причини, чому від неї треба відмовитися, говорили, зокрема, що нею користуються люди з далеко не малими доходами. Нагадаємо, що за Указом від 03.07.98 р. №727/98 бути на єдиному податку (далі — ЄП) дозволялося підприємцям з річним доходом до 500 тис. гривень, а Закон від 04.11.2011 р. №4014-VI допустив до спрощеної системи «гривневих мільйонерів». I ось не минуло й року, як можливість сплачувати ЄП дали і справжнім, доларовим мільйонерам.

Як уже писав «ДК», Законом №48341, який набрав чинності з 12 серпня 2012 року, було запроваджено по одній додатковій групі платників єдиного податку для фізичних та юридичних осіб — відповідно п'яту та шосту. Далі у цій статті розглядатимемо лише фізосіб-підприємців та перехід з 3-ї групи у 5-ту.

Що означає п'ята група ЄП

Поява п'ятої групи означає, що ті фізособи-підприємці, чиє перебування на третій групі ЄП виявлялося під загрозою у зв'язку з наближенням до максимально дозволеного розміру доходу — 3 млн гривень, можуть особливо не хвилюватися. Усе, що їм треба, щоб залишатися «єдиноподатниками», — це подати заяву на перехід у п'яту групу. Заяву на зміну групи ЄП подають не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (пп. 298.1.5 ПКУ).

Хто може перейти у п'яту групу

Специфічні критерії для платників ЄП п'ятої групи визначені пп. 5 п. 291.4 ПКУ. До цієї групи можуть належати фізособи-підприємці, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб;

обсяг доходу не перевищує 20 000 000 гривень.

Загальні критерії залишаються тими самими, що й для платників ЄП інших груп.

Що з ПДВ?

Усе те саме, що й на 3-й групі ЄП. Платники ЄП 5-ї групи можуть бути платниками ПДВ за власним бажанням.2 Зауважимо: обов'язкової реєстрації платниками ПДВ для них не передбачено, хоча їхні потенційні доходи значно перевищують 300-тисячну межу, встановлену для обов'язкової реєстрації платниками ПДВ суб'єктів господарювання на загальній системі.

Якщо ви вирішуєте не морочитися зі сплатою ПДВ, то платитимете ЄП за ставкою 10%. У такому разі вважатиметься, що ПДВ вже входить до складу ЄП. Якщо ж хочете мати можливість виписувати податкові накладні, ваша ставка ЄП становитиме 7% (пп. 293.3.2 ПКУ). Для реєстрації платником ПДВ слід подати до своєї ДПI заяву за формою №1-ПДВ3. Докладніше див. у «ДК» №36/2012, та «ДК» №28/2012.

1 Закон України від 24.05.2012 р. №4834-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм».

2 Але п. 181.2 ПКУ зобов'язує сплачувати ПДВ при імпорті й «єдиноподатників» — неплатників ПДВ.

3 Додаток 1 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. №1394.

Що з РРО?

А ось тут не все так просто. Здавалось би, п'ята група — це та сама третя, тільки з вищими ставками податку. Але ні: п. 296.10 ПКУ, який встановлює звільнення від застосування РРО, говорить тільки про групи 1 — 3.

То що — РРО потрібен? Ні, адже є ще п. 6 ст. 9 Закону про РРО, який звільняє від РРО усіх фізосіб — платників ЄП.

Ріелтери та ювеліри — на особливому становищі

Під ріелтерами ми маємо на увазі фізосіб-підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна. Під ювелірами — фізосіб-підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Особливість ріелтерів полягає в тому, що їм дозволено тільки групи 3 і 5. Якби не застій на ринку нерухомості України, то саме вони би найбільше й скористалися з підвищення максимального рівня доходу на спрощеній системі. Що ж до ювелірів, то в них є ще одна особливість — вони не можуть бути платниками ПДВ, тому на 5-й групі для них доступна тільки ставка 10%.

Коли треба подавати заяву

Уточнимо: не тільки «коли», а й «якщо». Отже, якщо ви — платник ЄП 3-ї групи і сума доходу наближається до максимально дозволеної суми і є загроза (якщо це можна назвати загрозою) її перевищення, треба подавати заяву. Погодьтеся, краще платити 7 чи 10 відсотків ЄП, ніж 15% ПДФО. Зауважимо, що платникам ЄП груп 1 — 2 перехід одразу в групу 5 радше не загрожує.

Щодо того, коли слід подавати заяву, то вперше цього року її можна подати на IV квартал — до 14 вересня. Тож якщо наважитеся — ще майже 5 днів у вас є.

Що робити, якщо ви заробили 20 000 001 грн

На жаль, залишатися платником ЄП з таким річним доходом вже не вийде. При цьому не слід забувати і про фіскальну позицію ДПС, яка схильна вважати доходом не тільки виручку за продані товари та надані послуги, а й внесення власних коштів на рахунок підприємця (докладніше див. «ДК» №37/2012). Однак нагадаємо, що до доходу цілком однозначно не включаються пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її господарській діяльності: так говорить пп. 1 п. 292.1 ПКУ.

Приклад 1 Приватний підприємець — платник ЄП 3-ї групи і платник ПДВ Семен Семенович Убогий отримав за 8 місяців 2012 року дохід у сумі 2 450 тис. грн. Передчуваючи сприятливу кон'юнктуру, він 12 вересня подав заяву на перехід на 5-ту групу. Ще в жовтні він подав декларацію з ЄП, в якій задекларував дохід за 3 квартали 2012 року 2,9 млн грн. Сума сплаченого єдиного податку за ставкою 3% становить 87 тис. грн.

Передчуття щодо кон'юнктури його не обмануло, але підвів один замовник, який у телефонній розмові не досить добре розчув прохання Семена Семеновича і, замість провести платіж уже в наступному році, розплатився ще в останній банківський день 2012 року. Виправляти що-небудь було вже пізно, у результаті дохід ПП Убогого на кінець 2012 року становив 20000010 грн (без ПДВ). Таким чином, дохід IV кварталу, коли ПП Убогий перебував на 5-й групі ЄП, становив 17100010 грн. Iз них 17,1 млн було оподатковано за ставкою ЄП 5-ї групи 7%, сума податку становить 1197 тис. гривень. 10 гривень становлять перевищення дозволеної суми, тому відповідно до пп. 3 п. 293.8 ПКУ оподатковуються за ставкою 15% — з них сплачено 1,5 грн. Крім того, Убогий був змушений подати заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування з підстави «перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу». Тепер весь 2013 рік Убогому доведеться залишатися на загальній системі оподаткування, і тільки в грудні 2013 р. він зможе знову подати заяву на застосування спрощеної системи.

Приклад 2 Конкурент Семена Семеновича Убогого приватний підприємець — платник єдиного податку 3-ї групи і платник ПДВ Сидір Сидорович Небагатий отримав за підсумками трьох кварталів дохід у сумі 3,3 млн грн, який і задекларував у декларації за 3 квартали. З цієї суми 3 млн грн було оподатковано за ставкою 3%, сума сплаченого податку — 90 тис. грн, а до 300 тис. грн перевищення застосовано ставку 15%, сума сплаченого податку — 45 тис. грн. 19 вересня, не відкладаючи на останній день (20 вересня), він подав заяву про перехід на п'яту групу ЄП. Однак СПД Небагатому не пощастило так вдало впіймати кон'юнктуру, як його конкурентові Убогому, тому до кінця року ним було зароблено лише 4,4 млн грн. Таким чином, дохід саме IV кварталу становив 1,1 млн грн, за ставкою 7% було сплачено 77 тис. гривень податку. Тому у 2013 році він залишатиметься платником ЄП.

Андрій ПОРИТКО, заступник головного редактора «Дебету-Кредиту»

До змісту номеру