• Посилання скопійовано

Що нового

Нова форма Декларації з податку на доходи (прибуток) страховика

! Страховикам

Мінфін затвердив нову форму Податкової декларації з податку на доходи (прибуток) страховика. Ця форма має замінити попередню — форму, затверджену наказом ДПАУ від 21.02.2011 р. №97.

До набрання чинності новим документом та новою формою чинними є дві форми такої декларації:

1) затверджена наказом ДПАУ від 21.02.2011 р. №97;

2) затверджена наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. №1397.

Відповідно до листа ДПСУ від 23.03.2012 р. №8450/7/15-1317 форму, затверджену Наказом №97, страховики повинні будуть подавати протягом 2012 року, а форму, прийняту Наказом №1397, — використовувати тільки починаючи зі звітних періодів 2013 року.

Наказ Мінфіну від 22.06.2012 р. №759
набере чинності з дня опублікування (станом на 04.09.2012 р. не опублікований)


Затверджено Порядок укладення та виконання договорів про ціноутворення

! Великим платникам податків

КМУ затвердив Порядок укладення та виконання договорів про ціноутворення з метою оподаткування між великим платником податків та ДПС.

Так, для укладення договору про ціноутворення з метою оподаткування великий платник податків подає ДПС заяву та:

1) проект договору, підписаний керівником (уповноваженою особою) великого платника податків, у двох примірниках;

2) копії статуту, установчого договору;

3) копії договорів поставки, крім договорів поставки товарів (робіт, послуг) великому платникові податків непов'язаними особами у разі, якщо їх вартість становить менше ніж 95% загальної вартості товарів (робіт, послуг), необхідних для виробництва певного виду продукції, а також інших договорів за рішенням такого платника;

4) інформацію про пов'язаних осіб за формою, затвердженою Мінфіном.

Строк розгляду заяви та документів становить 20 дн.

Голова ДПС (його заступник) у разі згоди з умовами договору підписує два примірники договору, які мають однакову юридичну силу, один з яких надсилається великому платникові податків.

Постанова КМУ від 22.08.2012 р. №787 набере чинності з 01.01.2013 р.


Порядок виконання формальностей при митному оформленні товарів

! Суб'єктам ЗЕД

Мінфін затвердив Порядок виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення товарів із застосуванням митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа.

Так, митні формальності, передбачені цим Порядком, виконуються за місцем розташування підрозділу митного оформлення (ПМО) та/або спеціалізованого підрозділу.

Результати виконання митних формальностей вносяться посадовою особою митного органу, яка виконувала відповідну митну формальність, у встановленому порядку в автоматизовану систему митного оформлення (АСМО).

У разі виникнення затримки у виконанні відповідної митної формальності посадова особа митного органу, яка виконує цю митну формальність, вносить відповідну відмітку про затримку до АСМО.

Після завершення митного оформлення аркуші з позначенням «1/6» митної декларації, яка подавалась на паперовому носії, акт про проведення огляду (переогляду) товарів, ТЗ, ручної поклажі та багажу, у разі його складення, та інші документи, що надавалися митному органу декларантом на паперових носіях, зберігаються у справах відповідного ПМО протягом установленого строку, а після закінчення такого строку в установленому порядку передаються до архіву митного органу.

Наказ Міністерства фінансів України від 30.05.2012 р. №631 чинний з 31.08.2012 р.


Застосування РРО при розрахунку за туристичні послуги

! СГ, які здійснюють РРО

ДПСУ нагадує, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані:

1) проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій;

2) видавати особі, яка отримує чи повертає товар (послугу), розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції;

3) застосовувати реєстратори розрахункових операцій, що включені до Державного реєстру РРО, з додержанням встановленого порядку їх застосування.

Крім того, у Державному реєстрі реєстраторів розрахункових операцій є РРО, що дозволяють при необхідності враховувати товар (послуги) за декількома податковими ставками, в т. ч. і туристичного збору.

Таким чином, при здійсненні розрахунку за надання туристичної послуги слід проводити розрахунок на повну суму вартості послуги, в яку входить і туристичний збір.

Лист ДПСУ від 23.08.2012 р.


Перелік документів для отримання свідоцтва для фінустанов скорочено

! Учасникам фондового ринку

НКЦПФР внесла зміни до Порядку формування та ведення державного реєстру фінансових установ, які надають фінансові послуги на ринку цінних паперів. Змінами, зокрема, передбачено, що для отримання та заміни свідоцтва про включення до держреєстру фінустанов, які надають фінансові послуги, професійні учасники фондового ринку не повинні подавати до НКЦПФР копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Рішення НКЦПФР від 10.07.2012 р. №952 чинне з 31.08.2012 р.


Нові форми статспостережень №1-підприємництво

! Юрособам

Держкомстат затвердив форми державних статистичних спостережень зі структурної статистики та вводить їх у дію починаючи зі звіту за 2012 рік:

1) №1-підприємництво (річна) «Структурне обстеження підприємства»;

2) №1-підприємництво (коротка) (річна) «Структурне обстеження підприємства».

Форми державних статистичних спостережень, затверджені цим Наказом, поширюються на юросіб (підприємства) усіх видів економічної діяльності (крім банків, бюджетних установ, страхових компаній та недержавних пенсійних фондів) за переліком, установленим органами державної статистики.

Наказ Держкомстату від 01.08.2012 р. №321 чинний з 01.08.2012 р.


У разі звільнення з вини роботодавця треба платити тримісячний заробіток

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики зазначило, що якщо колективним договором підприємства, установи чи організації не врегульовано питання щодо виплати вихідної допомоги працівникові у разі припинення трудового договору внаслідок порушення роботодавцем законодавства про працю, колективного чи трудового договору, працівникові виплачується вихідна допомога в розмірі, не меншому за тримісячний середній заробіток (ст. 44 КЗпП).

Лист Мінсоцполітики від 27.04.2012 р. №69/06/186-12


Нова форма статспостереження №1-ціни (пром)

! Юрособам

Держкомстат затвердив форму державного статистичного спостереження зі статистики цін №1-ціни (пром) «Звіт про ціни виробників промислової продукції» та вводить її у дію починаючи зі звіту за січень 2013 р.

Зазначена форма поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб, які займаються видами діяльності, що класифікуються за секціями «B», «C», «D» (незалежно від основного виду діяльності).

Наказ Держкомстату від 13.07.2012 р. №296 чинний з 13.07.2012 р.


Затверджено форму примірного договору про конфіденційність інформації про АТ

! Підприємствам, організаціям, установам

Фонд держмайна затвердив форму Примірного договору про конфіденційність наданої інформації про акціонерне товариство.

Відповідно до зазначеного договору отримуюча сторона зобов'язується належним чином зберігати отриману конфіденційну інформацію про АТ, щоб уникнути розголошення або використання цієї інформації будь-якою іншою особою, підприємством, організацією та установою.

Отримуюча сторона може доводити надану інформацію про АТ до своїх керівників, працівників, партнерів, повноважних представників, але лише у випадках, коли вони повинні знати цю інформацію для надання допомоги отримуючій стороні для прийняття рішення щодо доцільності придбання пакета акцій АТ.

Отримуюча сторона зобов'язана:

1) повідомити кожного з представників про конфіденційність наданої інформації та про умови цього договору;

2) надати інструкцію кожному з представників щодо дотримання конфіденційності під час роботи з конфіденційною інформацією і використання її тільки у зв'язку з проведенням роботи для прийняття рішення щодо доцільності придбання пакета акцій АТ;

3) нести відповідальність за неналежне використання конфіденційної інформації будь-ким з його представників.

Iнформація не буде вважатися конфіденційною у разі, якщо вона вже відома отримуючій стороні до укладання цього договору, вона є або стане загальновідомою внаслідок неправильних, недбалих або умисних дій з боку розкриваючої сторони, а також якщо вона отримана від третьої особи без обмежень та без порушення цього договору.

Наказ Фонду держмайна від 18.07.2012 р. №3139 чинний з 18.07.2012 р.


Порядок здійснення держконтролю якості лікарських засобів — нова редакція

! СГ, що ввозять лікарські засоби

КМУ виклав у новій редакції Порядок здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться в Україну.

Дія Порядку поширюється на всіх суб'єктів господарювання, що ввозять лікарські засоби в Україну, а не поширюється на відносини у сфері держконтролю якості медичних імунобіологічних препаратів, які використовуються, виробляються або пропонуються до застосування у медичній практиці в Україні.

Так, на територію України ввозяться зареєстровані в Україні лікарські засоби за наявності виданого їх виробником сертифіката якості — сертифіката аналізу або сертифіката серії, який засвідчує відповідність лікарських засобів специфікації якості методів контролю якості лікарських засобів.

Незареєстровані лікарські засоби можуть ввозитися в Україну в порядку, визначеному МОЗ, для:

1) проведення доклінічних досліджень, фармацевтичної розробки і клінічних випробувань, держреєстрації лікарських засобів в Україні (зразки препаратів у лікарських формах);

2) експонування на виставках, ярмарках, конференціях без права реалізації;

3) індивідуального використання громадянами;

4) медичного забезпечення (без права реалізації) підрозділів збройних сил інших держав, які відповідно до закону допущені на територію України, а також ввезення таких засобів у разі стихійного лиха, катастроф, епідемічного захворювання за наявності документів, що підтверджують їх реєстрацію і використання в іноземних державах.

Постанова КМУ від 08.08.2012 р. №793
набере чинності з дня опублікування (станом на 04.09.2012 р. не опублікована)


Процедура взяття митницею на облік суб'єктів ЗЕД

! Суб'єктам ЗЕД

Мінфін затвердив Порядок обліку осіб, які здійснюють операції з товарами, яким визначається процедура взяття митними органами на облік таких осіб (за винятком фізосіб, які не є ФОП), а також вимоги до оформлення, використання, зберігання, анулювання картки обліку такої особи.

Облік здійснюється одноразово за зверненням особи, яка здійснює операції з товарами, у тому числі засобами електронного зв'язку, до відповідних митних органів, як правило, за її місцезнаходженням згідно з випискою з Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб — підприємців за її зверненням.

Для взяття на облік для отримання облікового номера особа заповнює картку обліку, а також подає документи, зазначені у п. 6 Порядку.

У разі звернення особи засобами електронного зв'язку до відповідних митних органів для взяття її на облік вона надсилає засобами електронного зв'язку заповнену картку обліку разом зі сканованими електронними копіями документів (у pdf-форматі) на електронну адресу, зазначену на офіційному веб-сайті Держмитслужби. На заповнену картку обліку та електронні копії документів накладається електронний цифровий підпис особи, яка здійснює операції з товарами.

Наказ Мінфіну від 30.05.2012 р. №634
набере чинності з дня опублікування (станом на 04.09.2012 р. не опублікований)


Як відображати від'ємне значення операцій з ЦП та деривативами

! Платникам податку на прибуток

ДПСУ зазначає, що якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податків з числа резидентів-платників, дохід якого за 2011 р. становив 1 млн грн і більше, станом на 1 січня 2012 р. має від'ємне значення (з урахуванням від'ємного значення об'єкта оподаткування за 2010 податковий рік), то сума його значення підлягає включенню до витрат:

— звітних періодів починаючи з I півріччя та наступних звітних періодів 2012 р., у розмірі 25% суми такого від'ємного значення. У разі якщо 25% сум від'ємного значення об'єкта оподаткування не погашається протягом цього та за підсумками наступних податкових періодів 2012 р., то непогашена сума підлягає врахуванню при визначенні податкових зобов'язань у наступних податкових періодах.

Те саме стосується і періодів 2013 — 2015 рр., до яких застосовується аналогічний порядок включення до витрат від'ємного значення доходу за операціями з цінними паперами та деривативами.

Для підприємств з доходом за 2011 р. до 1 млн грн п. 150.1 ПКУ застосовується з урахуванням такого:

— якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку за наслідками 2011 податкового року є від'ємне значення, то сума такого значення підлягає включенню до витрат звітного періоду I півріччя 2012 р. і наступних звітних періодів до повного погашення такого від'ємного значення.

Таким чином, у податковій декларації з податку на прибуток за звітні періоди 2012 — 2015 рр. (починаючи зі звітного періоду — I півріччя 2012 р.), у платників з доходом за 2011 р. 1 мільйон гривень і більше, враховується лише 25% сум від'ємного фінансового результату операцій із цінними паперами та деривативами, які рахуються станом на 1 січня 2012 р. у порядку, передбаченому п. 3 підр. 4 р. XX ПКУ.

Лист ДПСУ від 09.08.2012 р. №320/0/71-12/15-1217


Доповнено вимоги до робочого місця приватного нотаріуса

! Приватним нотаріусам

Мін'юст вніс доповнення до Положення про вимоги до робочого місця (контори) приватного нотаріуса та здійснення контролю за організацією нотаріальної діяльності. Згідно з цим акт про сертифікацію робочого місця приватного нотаріуса або акт про відмову у сертифікації робочого місця приватного нотаріуса складатимуть у двох примірниках, один з яких у день проведення перевірки видаватиметься заявнику.

Наказ Мін'юсту від 20.08.2012 р. №1237/5
набере чинності з дня опублікування (станом на 04.09.2012 р. не опублікований)

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру