• Посилання скопійовано

Суть справи

Платежі до бюджету — Мінфін визначився
Мінфін наказом від 07.07.2012 р. №817 (далі — Наказ №817) затвердив новий Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету, здійснення бюджетного відшкодування ПДВ, повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету (далі — Порядок №817). З 23 серпня поточного року — дати набрання чинності Порядком №817 — втратив чинність старий порядок, затверджений наказом ДПАУ від 01.07.2002 р. №301 (далі — Порядок №301). Проаналізуймо, що ж такого нового містить Порядок №817.

Податкові перевірки: погляд податківців
Мабуть, немає жодного бухгалтера, який би не цікавився питаннями податкових перевірок. Навіть якщо на підприємстві є цілий штат юристів та внутрішніх аудиторів, які супроводжують податкові перевірки, бухгалтери однаково тримають руку на пульсі цього питання, аби завжди мати можливість оперативно відреагувати. I хоча коментована УПК №591 (див. у «ДК» №37/2012) не містить якихось резонансних висновків чи тез, проаналізуймо її основні положення, цікаві всім суб'єктам господарювання, щоб мати свіжий погляд на те, як податківці бачать певні аспекти проведення податкових перевірок.

Огляд змін для «сільгосппдв»
З настанням літа платників податків ледь не захлиснула лавина податкових новацій. «Дебет-Кредит» на своїх сторінках вже не раз детально аналізував зміни до ПКУ. Сьогодні звернемо увагу на зміни, які стосуються сільгоспвиробників — платників та неплатників ПДВ.

Перевірки від Держпраці: головне для бухгалтера
17.08.2012 року набрав чинність Наказ №390, яким затверджено новий порядок проведення перевірок від Держпраці щодо додержання суб'єктами господарювання законодавства про працю та загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — Порядок №390). Одночасно втратив чинність Наказ №72, яким було затверджено попередній порядок таких перевірок. Розглянемо новий порядок і деякі інші чинні нормативні документи, які регулюють проведення таких перевірок і їх результати.

Нові реквізити ПН: поки що тайм-аут
12 серпня Законом №5083 в ПКУ було внесено зміни. Зокрема, до переліку обов'язкових реквізитів ПН було додано «номер та дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України» (пп. «ї» п. 201.1). Зміни до ПКУ внесли, проте сама форма ПН поки залишилася незмінною. Тож постає питання: де саме вказувати дані про МД у ПН?

Власні кошти — дохід підприємця?!
Відразу зауважимо: коментований нами лист ДПСУ від 23.08.2012 р. (див. у «ДК» №37/2012) містить лише особистий погляд податківців. Спробуймо проаналізувати ситуацію самостійно та навести свої аргументи.

20 мільйонів? Це п'ять!
Критики спрощеної системи оподаткування, перелічуючи причини, чому від неї треба відмовитися, говорили, зокрема, що нею користуються люди з далеко не малими доходами. Нагадаємо, що за Указом від 03.07.98 р. №727/98 бути на єдиному податку (далі — ЄП) дозволялося підприємцям з річним доходом до 500 тис. гривень, а Закон від 04.11.2011 р. №4014-VI допустив до спрощеної системи «гривневих мільйонерів». I ось не минуло й року, як можливість сплачувати ЄП дали і справжнім, доларовим мільйонерам.

Безкоштовна роздача продукції з рекламною метою
Частенько виробничі, та й торговельні компанії вирішують просунути свою продукцію на ринку таким маркетинговим заходом, як безкоштовна роздача товару. Плюси цього прийому безперечні: адже потенційний клієнт, який досі вагався, купувати таку продукцію чи ні, або й взагалі нічого про такі товари не чув, може їх спробувати та зробити «правильний» вибір. У цій статті розглянемо всі особливості організації, документального оформлення та бухгалтерського і податкового обліку безкоштовної роздачі товару фізособам з рекламною метою.

Розподіл ПК з ПДВ: практичні аспекти
Тема розподілу ПК з ПДВ спричинила безліч запитань та неоднозначних трактувань законодавчих норм ще з часів появи цього механізму. ПКУ справді мав на меті виписати цей механізм досить чітко та однозначно. Поговоримо докладніше про механізм та основні практичні нюанси розподілу ПК з ПДВ, найголовніші аспекти та наслідки річного перерахунку, а також про останні нововведення з цього питання.

До змісту номеру