• Посилання скопійовано

Додатне і від'ємне значення курсових різниць у декларації про прибуток не згортаються

Як у податковій декларації з податку на прибуток підприємства відображаються результати перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти, якщо виникають як додатне значення, так і від'ємне значення курсових різниць?

Згідно з пп. 153.1.3 ст. 153 ПКУ визначення курсових різниць від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти здійснюється відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

При цьому прибуток (додатне значення курсових різниць) враховується у складі доходів платника податку, а збиток (від'ємне значення курсових різниць) — у складі витрат платника податку.

Зокрема, додатне значення курсових різниць включається до доходів як інші доходи (пп. 135.5.11 ст. 135 ПКУ), а від'ємне значення курсових різниць — до витрат як інші операційні витрати (пп. 138.10.4 ст. 138 ПКУ).

З урахуванням викладеного, якщо за підсумками перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти у платника податку виникають як додатне, так і від'ємне значення курсових різниць, то такі показники не згортаються.

У податковій декларації з податку на прибуток підприємства (далі — декларація), форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.09.2011 р. №1213, додатне значення курсових різниць відображається у рядку 03.19 додатка IД до рядка 03 декларації та переноситься у складі підсумкової суми цього додатка до рядка 03 декларації, від'ємне значення курсових різниць — у рядку 06.4.12 додатка IВ до рядка 06.4 декларації та переноситься у складі підсумкової суми цього додатка до рядка 06.4 декларації.

ДПI у Дніпровському районі м. Києва

До змісту номеру