• Посилання скопійовано

ПДВ при постачанні сільгосппродукції

Що є об'єктом обкладення ПДВ при здійсненні платником податку операцій з постачання сільгосппродукції та продуктів її переробки особам, які не зареєстровані як платники ПДВ, у разі якщо така продукція раніше придбавалася таким платником у населення та/або в осіб, які не є платниками цього податку?

Відповідно до п. 189.12 ПКУ, у разі якщо платник податку здійснює операції з постачання особам, які не зареєстровані як платники податку, сільгосппродукції та продуктів її переробки, раніше придбаних (заготовлених) таким платником податку у фізосіб, які не є платниками цього податку, об'єктом оподаткування є торгова націнка (надбавка), встановлена таким платником податку. Для застосування зазначеного порядку оподаткування потрібне виконання таких умов:

1) продукція або продукти її переробки мають класифікуватися як сільськогосподарські;

2) продукція та продукти її переробки реалізуються у тому вигляді, в якому їх було придбано, тобто не повинно бути технологічних процесів, пов'язаних з її обробкою, доробкою, переробкою тощо;

3) продукцію та продукти її переробки придбано лише у фізосіб, які не є платниками ПДВ;

4) продаж здійснюється тільки неплатникам ПДВ.

Таким чином, об'єктом обкладення ПДВ у платника податку буде встановлена ним торговельна націнка. При цьому податковий кредит не визначається.

Сектор взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПС у Волинській області

До змісту номеру