• Посилання скопійовано

Виписування зведеної ПН можливе у разі отримання кількох авансових платежів протягом дня від одного покупця за одним договором

Як виписується податкова накладна у разі отримання кількох авансових платежів протягом одного дня від одного і того самого покупця за одним і тим самим договором? Річ у тім, що аванс від покупця надійшов двічі: зранку і ввечері. На кожен аванс виписано окрему податкову накладну. Тобто виписано 2 податкові накладні, датовані одним днем. Чи відповідає це п. 201.7 ПКУ, згідно з яким податкова накладна виписується на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата?

Відповідно до п. 201.7 ПКУ податкова накладна виписується на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс). Відповідно до п. 14 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 01.11.2011 р. №1379 (далі — Порядок №1379), податкова накладна виписується на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс). Згідно з п. 12 Порядку №1379 до розділу I податкової накладної вносяться дані у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, зокрема: графа 3 — номенклатура товарів/послуг продавця; графа 5 — одиниця виміру товарів/послуг — грн, шт., кг, м, см, м куб., см куб., л тощо; графа 6 — кількість (об'єм, обсяг) постачання товарів/послуг.

У разі якщо послуги не мають таких показників, а вимірюються лише у вартісному вираженні, у графі 6 зазначається: «послуга/проценти тощо». У разі часткової оплати за товари (послуги) у графі 6 може бути зазначено як ціле, так і дробове значення, для визначення якого треба суму передоплати за товари/послуги поділити на ціну поставки одиниці продукції. (Наприклад: при частковій оплаті 1000 грн за 12 стільців, у разі якщо вартість одного стільця 124 грн, для розрахунку кількості (об'єму, обсягу) поставки товарів слід 1000 грн : 124 грн = 8,0645, тобто у графі 5 записати дробове значення «8,0645»). У разі якщо частка товарів/послуг не містить відокремленої вартості, перелік (номенклатура) частково поставлених товарів/послуг зазначається у додатку до податкової накладної у порядку, встановленому центральним органом ДПС, та враховується при визначенні загальних податкових зобов'язань.

Узагальнюючою податковою консультацією щодо окремих питань відображення у податковому обліку з ПДВ звітного періоду податкових накладних, виписаних у попередніх періодах, та формування на їх підставі податкового кредиту, затвердженою наказом ДПСУ від 16.02.2012 р. №127, визначено, що у разі отримання кількох авансових платежів протягом одного дня від одного і того самого покупця за один і той самий товар у межах одного і того самого договору, не вважатиметься помилкою, якщо постачальник випише одну податкову накладну на загальну суму таких авансових платежів.

«Черговий по країні» — діалог податківців Київщини з платниками податків

До змісту номеру