• Посилання скопійовано

Якщо відряджений працівник винайняв двомісний номер, відшкодовують вартість одномісного

Чи є об'єктом обкладення ПДФО відшкодування витрат на проживання у двомісному номері працівника, відрядженого юрособою?

Відповідно до пп. 165.1.11 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, не включаються кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт і розраховані згідно з п. 170.9 статті 170 ПКУ.

Підпунктом 170.9.1 ПКУ встановлено, що податковим агентом платника податку під час оподаткування суми, виданої платникові податку під звіт та не повернутої ним протягом установленого підпунктом 170.9.2 строку, є особа, що видала таку суму на відрядження — у сумі, що перевищує суму витрат платника податку на таке відрядження, розрахованій згідно з розділом III ПКУ.

Сума податку, нарахована на суму такого перевищення, утримується особою, що видала такі кошти, за рахунок будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) платника податку за відповідний місяць, а у разі недостатності суми доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних звітних місяців до повної сплати суми такого податку. Згідно з пп. 140.1.7 ПКУ при визначенні об'єкта оподаткування враховуються, зокрема, витрати на відрядження фізосіб, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, в межах фактичних витрат особи, яка відряджена, на оплату вартості проживання у готелях (мотелях). Зазначені витрати можуть бути включені до складу витрат платника податку лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат у вигляді рахунків, отриманих із готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення та проживання фізособи, у т. ч. бронювання місць у місцях проживання, страхових полісів тощо.

При цьому згідно з п. 5 р. II Iнструкції про службові відрядження у межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. №59, підприємство за наявності підтвердних документів (в оригіналі) відшкодовує у межах граничних сум витрат на найм житлового приміщення витрати відрядженим працівникам на найм житлового приміщення з розрахунку вартості одного місця у готелі (мотелі), іншому житловому приміщенні за кожну добу такого проживання з урахуванням включених до рахунків на оплату вартості проживання витрат на користування телефоном (крім витрат на службові телефонні розмови), холодильником, телевізором та інших витрат.

Враховуючи викладене, у разі якщо відряджений працівник сплатив за проживання у двохмісному номері готелю за двох, відшкодування йому витрат з віднесенням цих витрат до складу витрат підприємства здійснюється з розрахунку вартості проживання тільки однієї особи. Якщо підприємство відшкодовує працівникові повну вартість двохмісного номера, то вартість другого місця у цьому номері вважатиметься додатковим благом платника податку та оподатковуватиметься за ставками, визначеними п. 167 ст. 167 ПКУ (15% та/або 17%)1.

1 Від редакції. Нагадаємо, що Iнструкція №59 поширюється тільки на підприємства держсектору, для всіх інших СГД — має рекомендаційний характер. Водночас норми п. 170.9.1 ПКУ говорять про віднесення до складу податкових фактичних витрат на проживання. Але обережним СГД все ж таки треба враховувати позицію ДПС з цього питання.

Єдина база податкових знань ДПС України ДПС у Львівській області

До змісту номеру