• Посилання скопійовано

Вид цивільно-правового договору залежить від статусу контрагентів

При оформленні податкової накладної слід зазначати вид цивільно-правового договору. При виписуванні ми зазначаємо «купівля-продаж», але один із контрагентів попросив нас зазначити договір постачання. Чи є між ними якась різниця? У яких випадках слід зазначати вид договору?

Відповідно до ст. 655 ЦКУ, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму. Водночас статтею 712 ЦКУ визначено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або з іншою метою, не пов'язаною з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Пріоритетним у відносинах суб'єктів госпдіяльності є договір постачання. Це підтверджується ст. 264 ГКУ, якою визначено, що матеріально-технічне постачання та збут продукції виробничо-технічного призначення і виробів народного споживання як власного виробництва, так і придбаних у інших СГД, здійснюються СГД шляхом поставки, а у випадках, прямо передбачених ГКУ, також на основі договорів купівлі-продажу. Водночас, відповідно до п. 6 ст. 265 ГКУ, реалізація СГД товарів негосподарюючим суб'єктам здійснюється за правилами про договори купівлі-продажу.

Зауважимо, що одним із видів купівлі-продажу є роздрібна купівля-продаж, — фактично це реалізація кінцевому споживачу. За договором роздрібної купівлі-продажу продавець, який здійснює підприємницьку діяльність з продажу товару, зобов'язується передати покупцеві товар, призначений, як правило, для особистого, домашнього або іншого використання, не пов'язаного з підприємницькою діяльністю, а покупець зобов'язується прийняти товар і оплатити його. При цьому такий договір є публічним, тобто таким, в якому одна сторона — підприємець взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться.

Якщо договору у паперовому вигляді немає або виписується рахунок-фактура, у податковій накладній все одно зазначається відповідний вид договору згідно з ЦКУ або ГКУ. При цьому угода фактично укладається в усній формі.

Таким чином, залежно від статусу контрагентів, а також інших умов підприємство має визначити вид угоди відповідно до ЦКУ або ГКУ та використовувати його під час заповнення податкової накладної.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру