• Посилання скопійовано

Підприємці на ЄП при роздрібному продажу пива не застосовують РРО

Я — ФОП на єдиному податку. Чи маю я право здійснювати роздрібну торгівлю пивом і при цьому не застосовувати РРО?

Застосування спрощеної системи оподаткування, а також перелік заборонених для фізосіб-підприємців видів діяльності регламентовано главою XIV ПКУ. Підпунктом 3 пп. 291.5.1 ПКУ визначено, що не можуть бути платниками ЄП суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізособи-підприємці), які здійснюють, зокрема, виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу ПММ в ємностях до 20 л та діяльності фізосіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива та столових вин). Водночас згідно з п. 296.10 ПКУ підприємці-фізособи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, не застосовують реєстратори розрахункових операцій (РРО). Аналогічна норма міститься також у Законі про РРО1 (п. 6 ст. 9).

Таким чином, реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу пива фізичними особами — підприємцями, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. Крім того, пунктом 297.1 ПКУ визначено перелік податків і зборів, щодо яких платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності. Зокрема, до такого переліку віднесено збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства2.

1 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

2 Також додатково див. лист ДПСУ від 12.01.2012 р. №909/7/15-5117 та коментар у «ДК» №10/2012.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру