• Посилання скопійовано

Коригування ПЗ та ПК у разі повернення авансу

Підприємство отримало аванс за товар та відобразило податкові зобов'язання з ПДВ. Згодом аванс було повернено покупцеві та проведено коригування податкових зобов'язань. Як виявилося пізніше, у покупця вже було анульовано свідоцтво платника ПДВ, тож він не зміг відкоригувати свій податковий кредит. Чи має підприємство право на коригування своїх податкових зобов'язань?

Порядок коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту у разі зміни сум компенсації, повернення товарів або авансових оплат регламентовано ст. 192 р. V ПКУ.

Положення п. 185.1 ст. 185 ПКУ свідчать, що об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Згідно зі статтями 620, 666 Цивільного кодексу, у разі якщо умови договору купівлі-продажу не виконано та фактичної поставки товару не здійснено, покупець має право вимагати передачу проданої речі або відмовитися від виконання договору та вимагати відшкодування збитків.

Отже, якщо продавцем — платником ПДВ на дату отримання авансової оплати від платника ПДВ було визначено податкові зобов'язання з ПДВ та надалі склалися обставини, внаслідок яких неможливо виконати умови договору постачання товарів/послуг, чи змінилися умови договору, внаслідок чого постачання товарів/послуг скасовано, а аванс повернуто, продавець — платник ПДВ має право виписати розрахунок коригування до податкової накладної та зменшити нараховану суму податкових зобов'язань з ПДВ з огляду на те, що в його обліку не відбулася операція з постачання товарів (робіт, послуг), відповідно до п. 185.1 ст. 185 ПКУ. При цьому обидва примірники розрахунку коригування залишаються у продавця без підпису покупця — неплатника ПДВ.

ДПI у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська

До змісту номеру