• Посилання скопійовано

Внесення до трудової книжки запису про навчання працівника

Як правильно внести запис до трудової книжки про навчання працівника, якщо він не мав доти трудової книжки і одержав спочатку диплом бакалавра, а потім диплом магістра у тому самому ВНЗ?

Без трудової книжки приймаються на роботу лише ті особи, які працевлаштовуються вперше. Згідно зі ст. 48 КЗпП, трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Цією самою статтею передбачено, що працівникам, які стають до роботи вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п'яти днів після прийняття на роботу. Законодавство не передбачає оформлення трудової книжки вперше за місцем навчання.

Iнструкція №581 передбачає у п. 2.18, що записи про навчання, як і запис про службу в Збройних силах та деякі інші, — вносять до трудової книжки до занесення відомостей про роботу на цьому підприємстві.

Запис про період навчання може підтверджуватися різними документами (наприклад, довідка, якщо студент був відрахований і курс навчання не завершив чи змінював місце навчання).

1 Iнструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. №58.

Як правило, документом, що підтверджує період навчання, є диплом із відповідним додатком до нього.

Звернімо увагу на те, що зазначення у трудовій книжці інформації про форму навчання (денна, вечірня, заочна) чинним законодавством не передбачене.

Щодо внесення запису про навчання на підставі кількох дипломів, вважаємо, що записи мають здійснюватися окремо, оскільки студент мав можливість здобувати освіту різних кваліфікаційних рівнів у різних навчальних закладах.

Запис до трудової книжки про навчання, як правило, роблять таким чином, як наведено у зразку. Запис до трудової книжки про навчання не скріплюється підписами та/або печатками.

Зразок

Внесення до трудової книжки запису про навчання

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру