• Посилання скопійовано

Закуповуємо у населення сільгосппродукцію: без ПДФО

Наш ресторан вирішив закуповувати у населення екологічно чисту сільгосппродукцію. Чи потрібно у такому випадку зі суми доходу, яку ми маємо виплатити продавцю-фізособі, утримувати податок на доходи? Чули, що податок утримувати не потрібно за умови наявності у селянина довідки. Про яку саме довідку йдеться?

Кожен бухгалтер пам'ятає, що при виплаті фізособі доходу, з нього слід утримати податок на доходи. Але з кожного правила є винятки. Тож при виплаті селянинові доходу за реалізовану ним сільгосппродукцію можна уникнути додаткового утримання.

Так, у пп. 165.1.24 ПКУ сказано, що із доходів, отриманих селянином від реалізації сільгосппродукції, вирощеної ним на своїй земельній ділянці для ведення особистого селянського господарства, якщо розмір земельної ділянки не було збільшено внаслідок отриманої у натурі (на місцевості) земельної частки (паю), будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибних ділянок), ведення садівництва й індивідуального дачного будівництва, не утримують податок на доходи.

Але тут слід зважити на такий вагомий момент, зазначений в абз. 2 пп. 165.1.24 ПКУ. Продавець-фізособа повинен надати вам Довідку про право фізичної особи на одержання доходу від податкового агента без утримання податку за формою №3ДФ, затвердженою наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. №975 (абз. 2 пп. 165.1.24 ПКУ). Таку довідку селянин має право безкоштовно отримати у своїй місцевій сільській, селищній, міській раді. Та ще й терміном на 5 років.

Довідку продавець повинен пред'явити покупцю. Вона й буде тим папірцем, що підтверджуватиме правомірність неутримання податку на доходи з виплаченого доходу (див. «ДК» №6/2011).

До речі, у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ1) бухгалтер покаже таку виплату фізособі-аграрію за ознакою доходу «148».

1 Затверджено наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1020.

Буває й так, що сільгоспвиробник не подбав про довідку. Ось тоді при виплаті йому доходу не забудьте утримати податок на доходи у розмірі 5% (ст. 173 та пп. 167.2 ПКУ). Ви запитаєте, чому 5%? Усе просто — це дохід, отриманий за реалізацію рухомого майна, а отже, тут діють правила ст. 173 ПКУ. Докладніше про цю ситуацію можете прочитати у «ДК» №15/2012. До того ж у ф. №1ДФ цей оподаткований дохід слід зазначити вже з ознакою «105».

На думку автора, перерахувати податок на доходи до бюджету потрібно не пізніше наступного дня після виплати селянинові доходу (пп. 168.1.4 ПКУ).

Як бачите, у разі закупівлі сільгосппродукції у населення за дотримання документальних вимог утримувати податок на доходи не потрібно.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру