• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Затрати на таксі у відрядженні можуть потрапитидо податкових витрат
Трапляється, що з відрядження працівник привозить документи, які підтверджують витрати на оплату таксі. Керівництво не заперечує проти відшкодування таких витрат. Чи маємо ми право компенсувати працівникові витрати на таксі та віднести їх до податкових витрат?

Для звільнення за невиконання трудових обов'язків потрібне дотримання низки гарантій
Я подала заяву на звільнення, а директор, щоб помститися за це, взяв і без будь-яких на то підстав (навіть догану не підготував) звільнив мене за ст. 40 «за невиконання обов'язків». Хочу подати до суду, але тут виникло запитання: а чого вимагати? Зміни формулювання звільнення? Але якщо тільки змінити формулювання, то, поки йтиме суд, я навряд чи зможу влаштуватися на роботу. Може, мені судитися за те, щоб мене поновили (і тут же звільнюся за власним бажанням) і тому ще й за вимушений прогул стягнути гроші?

Нарахували відсотки за залишком на рахунку: коли відображають дохід?
Наше підприємство відкрило рахунок у банку. Згідно з договором, відсотки за залишком коштів на рахунку нам нараховують щодня. А от зараховують такі відсотки лише першого робочого дня наступного місяця. Коли саме слід відображати такі відсотки у податковому обліку?

Запис до трудової книжки про період навчання працюючому студентові можна зробити на підставі довідки
Студент зі стаціонару вирішив підзаробити під час канікул і влаштувався на державне підприємство, уклавши строковий трудовий договір на 2 місяці. Як заповнювати трудову книжку? Першим записом, за законодавством України, має бути запис про навчання та відрахування, але ж навчання ще не закінчене! Що робити?

Закуповуємо у населення сільгосппродукцію: без ПДФО
Наш ресторан вирішив закуповувати у населення екологічно чисту сільгосппродукцію. Чи потрібно у такому випадку зі суми доходу, яку ми маємо виплатити продавцю-фізособі, утримувати податок на доходи? Чули, що податок утримувати не потрібно за умови наявності у селянина довідки. Про яку саме довідку йдеться?

Внесення до трудової книжки запису про навчання працівника
Як правильно внести запис до трудової книжки про навчання працівника, якщо він не мав доти трудової книжки і одержав спочатку диплом бакалавра, а потім диплом магістра у тому самому ВНЗ?

До змісту номеру