• Посилання скопійовано

Що нового

Увага! 1 червня 2012 р. набирає чинності новий Митний кодекс України

! Суб'єктам ЗЕД, фізособам

Нагадуємо, що з 1 червня 2012 року набирає чинності новий Митний кодекс України, який передбачає передачу всіх повноважень з видання наказів нормативного характеру від Держмитслужби Міністерству фінансів України. Зокрема, новий кодекс визначає значно жорсткішу адмінсанкцію за вчинення дій щодо переміщення товарів через митний кордон України із порушенням прав інтелектуальної власності. Розмір штрафу диференційований за суб'єктом вчинення правопорушення та становить:

1) для громадян — від 10 до 100 н. м. д. г. із конфіскацією товарів;

2) для посадових осіб підприємств — від 30 до 50 н. м. д. г. також із конфіскацією товарів.

Передбачено, що вартість товарів, які можуть ввозитися громадянами на митну територію України без сплати податків через сухопутні та морські пункти пропуску, становить 500 євро, повітряним сполученням — до 1 тис. євро, а при поштових переказах — до 300 євро.

Крім того, кодексом збільшений загальний термін тимчасового ввезення громадянами-нерезидентами ТЗ особистого користування зі 183 днів до одного року.

За матеріалами порталу www.dtkt.com.ua


Реєстр РРО у новій редакції

! СПД, що використовують РРО

Податкова затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Реєстр представлено у вигляді таблиці, що складається з двох частин: перша містить перелік моделей, дозволених до первинної реєстрації в органах ДПС; друга — перелік моделей, строк первинної реєстрації (дії сертифікатів відповідності) яких закінчився.

Ознайомитися з новим реєстром можна на порталі «ДК» у розділі «Довідники — Норми, реквізити».

Наказ ДПСУ від 14.05.2012 р. №406


Фізособи-«спрощенці» сплачують ЄСВ за період відпустки і хвороби

! Платникам ЄП I і II груп

ПФУ зазначає, що фізособи-підприємці, у т. ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування, є платниками ЄСВ. Вони сплачують ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок за кожен місяць у період, коли підприємець був платником ЄП.

Оскільки фізособи — платники ЄП I та II груп у період протягом 1 календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією лікарняного, якщо вона триває 30 і більше календарних днів, залишаються платниками спрощеної системи оподаткування, відповідно вони повинні сплачувати ЄСВ у зазначений період.

Лист ПФУ від 02.04.2012 р. №7618/03-30


За використання води з криниць сплачується збір за спецводокористування

! СГД-водокористувачам

ДПСУ зазначає, що водоносні горизонти належать до водних об'єктів, а забір води — це вилучення води з водного об'єкта за допомогою технічних пристроїв або без них.

Об'єктом обкладення збором є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі, з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання.

При цьому тип джерела водопостачання, категорія якості води та глибина водного об'єкта, з якого забирається вода, не впливають на обов'язок сплати збору за спеціальне використання води госпсуб'єктами, що здійснюють використання води.

Винятком є обсяги води, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, за які збір не справляється.

Отже, якщо госпсуб'єктом використовується вода з криниць, то за обсяги використаної води такий госпсуб'єкт повинен сплачувати збір за спеціальне використання води.

Лист ДПСУ від 08.05.2012 р. №13067/7/15-2117 див. у наступних числах «ДК»


Робота у вихідні дні забороняється

! Працедавцям

Мінсоцполітики наголошує, що залучення працівників до роботи у вихідні провадиться за письмовим наказом (розпорядженням) роботодавця і тільки з дозволу профспілкового комітету підприємства лише у таких випадках:

1) для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;

2) для відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;

3) для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у подальшому нормальна робота підприємства (установи, організації) в цілому або їх окремих підрозділів;

4) для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

Лист Мінсоцполітики від 13.04.2012 р. №123/13/133-12 див. у наступних числах «ДК»


У яких випадках платниками ЄСВ надається довідка-розрахунок в банк

! Платникам ЄСВ, банкам

ПФУ повідомив, що банки приймають від підприємств, установ, організацій платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати, на які нараховується ЄСВ, та здійснюють видачу зазначених коштів лише за умови одночасного подання платником розрахункових документів про перерахування коштів для сплати відповідних сум ЄСВ.

Суми, які сплачені за цими документами, мають становити не менше 1/3 суми коштів для виплати зарплати, зазначеної у грошових чеках, платіжних дорученнях та інших розрахункових документах.

Якщо у розрахункових документах або документах на переказ готівки сума ЄСВ менша, банки приймають розрахункові документи на видачу коштів для виплати зарплати разом з оригіналом довідки-розрахунку, яка погоджена з управлінням ПФУ у районі, місті, районі у місті за місцем взяття на облік платника ЄСВ.

Лист ПФУ від 26.03.2012 р. №6925/03-30 див. у наступних числах «ДК»


Порядок звільнення від ПДВ операцій, пов'язаних із транзитними перевезеннями

! Міжнародним вантажоперевізникам

ДПС роз'яснила, що:

1) звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання послуг з транзитного перевезення по всьому маршруту перевезення вантажів у цілому, без поділу його на відрізки в межах митної території України та поза межами митної території України (п. 197.8 ПКУ);

2) нульова ставка ПДВ до відрізків транзитного маршруту, які припадають на територію поза межами митної території України, застосовуватися не може, оскільки такі відрізки не є самостійними маршрутами, а є частинами повного маршруту транзитного перевезення.

Лист ДПСУ від 28.03.2012 р. №8971/7/15-3417-26 див. у наступних числах «ДК»


Які витрати можна віднести на охорону праці

! Платникам податку на прибуток

ДПСУ повідомила, що платник податків може віднести на охорону праці витрати, понесені у зв'язку з проведенням заходів щодо охорони праці, за умови:

1) зв'язку таких витрат з господарською діяльністю;

2) документального підтвердження відповідних витрат та оформлення первинних документів відповідно до вимог законодавства.

До таких витрат також належать витрати на:

— проведення атестації робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці;

— оформлення стендів, оснащення кабінетів, виставок;

— придбання необхідних нормативно-правових актів, наочних посібників, літератури, плакатів, відеофільмів, макетів, програмних продуктів з питань охорони праці.

Лист ДПСУ від 20.04.2012 р. №7045/6/15-1215 див. у наступних числах «ДК»


Чи нараховується ЄСВ на доходи самозайнятої особи

! Платникам ЄСВ

ПФУ нагадує, що сума ЄСВ з винагород фізособам за виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами розподіляється на:

1) загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття (4,3228%);

2) загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (95,6772%).

Особи, які займаються незалежною профдіяльністю, а також медичною, юридичною практикою та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками чи підприємцями, сплачують ЄСВ з сум доходу (прибутку), отриманого від їхньої діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО.

Таким чином, якщо підприємство виплачує особі, яка займається незалежною профдіяльністю, дохід, безпосередньо пов'язаний з такою діяльністю, ЄСВ підприємством на зазначені виплати не нараховується, якщо така фізособа надала копію повідомлення про взяття її на облік в органах ПФУ як фізособи, яка провадить незалежну профдіяльність.

Лист ПФУ від 19.03.2012 р. №6183/03-20 див. у наступних числах «ДК»


Нарахування зарплати під час відрядження

! Працедавцям

Мінсоцполітики зазначило, що при обчисленні середньої зарплати у всіх випадках її збереження, в тому числі і за час відрядження, зокрема, не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника та допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Лист Мінсоцполітики від 05.03.2012 р. №204/13/184-12


Положення щодо порядку приватизації держвласності — нова редакція

! Iнвесторам

Фонд держмайна виклав у новій редакції Положення, яким регламентується порядок приватизації об'єктів незавершеного будівництва, що перебувають у державній власності і не можуть бути добудовані через відсутність джерел фінансування.

Отож, об'єкти незавершеного будівництва приватизуються шляхом:

1) продажу на аукціоні (у т. ч. за методом зниження ціни, без оголошення ціни);

2) за конкурсом з відкритістю пропонування ціни за принципом аукціону;

3) продажу шляхом викупу за наявності одного покупця безпосередньо цьому покупцеві із забезпеченням ним умов приватизації об'єкта;

4) внесення об'єкта незавершеного будівництва до статутного капіталу господарського товариства як внеску держави з наступною приватизацією акцій (часток, паїв) у порядку, встановленому установчими документами товариства та законодавством України, після завершення будівництва відповідного об'єкта;

5) продажу під розбирання (аукціон, конкурс, викуп).

Наказ ФДМУ від 02.04.2012 р. №438
набере чинності з дня опублікування (станом на 22.05.2012 р. не опублікований)


Порядок оформлення результатів проведення митними органами перевірок

! Суб'єктам ЗЕД

Мінфін затвердив Порядок, який розроблений для перевірок митними органами системи звітності та обліку товарів і ТЗ, що переміщуються через митний кордон України, та невиїзних документальних перевірок у частині достовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів.

Так, для проведення виїзних перевірок посадовій особі митного органу на підставі наказу митного органу видається посвідчення на право проведення виїзної перевірки.

За результатами перевірки оформляється акт перевірки, який повинен складатися з трьох частин: вступної, описової, висновку та інформативних додатків (за їх наявності).

Акт перевірки складається у трьох примірниках для виїзної перевірки або у двох примірниках для невиїзної документальної перевірки.

Один примірник акта перевірки надається платникові податків.

Наказ Мінфіну від 21.03.2012 р. №377
набере чинності через 10 днів після опублікування (станом на 22.05.2012 р. не опублікований),
див. у наступних числах «ДК»


Юрособа зі своєю філією можуть обліковуватися окремо в одному податковому органі

! Платникам податку на прибуток

ДПСУ зазначила, що під час виплати доходу нерезиденту відокремленим підрозділом платника консолідованого податку на прибуток зобов'язання з утримання податку з доходів нерезидента покладаються на платника податків — юридичну особу.

Також у податковому органі за місцезнаходженням відокремленого підрозділу одночасно можуть перебувати на обліку відокремлений підрозділ та юридична особа. При цьому якщо відокремлений підрозділ не уповноважено сплачувати жодного податку згідно з ПКУ, воно все одно перебуває на обліку у податковому органі та підлягає зняттю з обліку лише після його закриття.

Підприємство, яке має відокремлені підрозділи, може сплачувати податок на прибуток одним із способів:

1) загальний порядок сплати, тобто сплату податку на прибуток здійснюють головне підприємство та філія самостійно;

2) сплата консолідованого податку на прибуток.

Лист ДПСУ від 19.04.2012 р. №6932/6/15-1215 див. у наступних числах «ДК»


Факсиміле для підписання податкової декларації не дозволяється

! Платникам податків

ДПСУ нагадала, що згідно з ПКУ достатнім підтвердженням дійсності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі у паперовій формі або наявність в електронному документі електронного цифрового підпису платника податку.

Таким чином, положеннями Кодексу не дозволяється платникам податків використовувати факсиміле для підписання податкової декларації.

Лист ДПСУ від 14.03.2012 р. №9499/К/10-1115/1139


Роз'яснено питання виплати зарплати та соцвиплат через платіжні картки

! Роботодавцям, громадянам

Мін'юст нагадує, що зарплата працівників підприємств в Україні виплачується за місцем роботи у грошових знаках, що мають законний обіг на території України. Виплата у формі боргових зобов'язань і розписок або у будь-якій іншій формі забороняється.

Провадити виплату зарплати у магазинах роздрібної торгівлі, питних і розважальних закладах, за винятком випадків, коли зарплата виплачується працівникам цих закладів, забороняється. I лише за особистою письмовою згодою працівника виплата зарплати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок власника.

Пенсія виплачується щомісяця організаціями, які здійснюють виплату і доставку пенсій, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, винятково в грошовій формі за вказаним в заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України або перераховуються на визначений цією особою банківський рахунок. Тобто громадянин самостійно вирішує питання обрання форми отримання належних йому виплат.

Роз'яснення Мін'юсту від 17.05.2012 р.


Які відомості слід відносити до визначення «персональні дані» фізособи

! Володільцям баз персональних даних

ДСЗПД рекомендує відомості або сукупність відомостей про фізособу, яку ідентифіковано або може бути конкретно ідентифіковано, що знаходяться у візитниці, адресній книзі електронної пошти підприємства та списку контактів мобільного телефону, відносити до визначення «персональні дані» фізособи.

Лист ДСЗПД від 02.04.2012 р. №10/1106-12 див. у наступних числах «ДК»


Порядок проведення перевірок у сфері торгівлі та послуг

! СГД сфери торгівлі та послуг

Мінекономрозвитку затвердило Порядок проведення перевірок у суб'єктів господарювання сфери торгівлі і послуг, у тому числі ресторанного господарства, якості продукції, додержання обов'язкових вимог щодо безпеки продукції, а також додержання правил торгівлі та надання послуг.

Дія Порядку не поширюється на відносини, пов'язані зі здійсненням державного ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції.

Так, перевірки діяльності СГД проводяться з метою контролю стану дотримання ними вимог законодавства про захист прав споживачів щодо якості та безпеки продукції, правил торгівлі та послуг, надання споживачам необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію.

Органи з питань захисту прав споживачів здійснюють державний контроль стану дотримання СГД вимог законодавства про захист прав споживачів шляхом проведення планових та позапланових перевірок.

Наказ Мінекономрозвитку від 07.03.2012 р. №310
набере чинності з дня опублікування (станом на 22.05.2012 р. не опублікований),
див. у наступних числах «ДК»

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру