• Посилання скопійовано

Нарахували відсотки за залишком на рахунку: коли відображають дохід?

Наше підприємство відкрило рахунок у банку. Згідно з договором, відсотки за залишком коштів на рахунку нам нараховують щодня. А от зараховують такі відсотки лише першого робочого дня наступного місяця. Коли саме слід відображати такі відсотки у податковому обліку?

Насамперед зазначимо, що доходи — це загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах (пп. 14.1.56 ПКУ).

А проценти — це дохід, який сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора як плата за використання залучених на визначений або невизначений строк коштів (пп. 14.1.206 ПКУ). При цьому слід враховувати, що до процентів включають платіж за використання коштів, залучених у депозит.

I саме до інших доходів за ПКУ включають доходи у вигляді процентів (пп. 135.5.1 ПКУ).

Датою отримання доходів платника податку від проведення кредитно-депозитних операцій є дата визнання процентів, визначена згідно з правилами бухгалтерського обліку, а саме правилами П(С)БО (п. 137.8 ПКУ). Тож слід звернутися до норм П(С)БО 15 «Дохід». Відповідно до його пункту 4 проценти — це плата за використання грошових коштів, їх еквівалентів або сум, що заборговані підприємству.

Крім того, за п. 20 П(С)БО 15 дохід, який виникає в результаті використання активів підприємства іншими сторонами, визнається у вигляді процентів, роялті та дивідендів, якщо :

1) імовірне надходження економічних вигід, пов'язаних з такою операцією;

2) дохід може бути достовірно оцінений.

При цьому проценти визнаються у тому звітному періоді, до якого вони належать, виходячи з бази їх нарахування та строку користування відповідними активами.

На перший погляд здається, що дохід у вигляді відсотків за залишком на рахунку варто відобразити у періоді, коли він був нарахований. Але варто пам'ятати і загальну вимогу до такого доходу — він повинен бути достовірно оцінений. А фактичну суму отриманого доходу ми зможемо встановити лише в момент отримання виписки з банку про нараховані відсотки. Якщо банк нараховує вам відсотки в останній робочий день місяця, такий дохід ви покажете саме в місяці його нарахування.

Якщо ж банк здійснює нарахування відсотків лише першого робочого дня наступного місяця, то, на думку автора, такий дохід слід відображати в місяці фактичного отримання відсотків на рахунок. Крім того, таку позицію обумовлює і загальноприйнята схема відображення доходу в бухобліку. Адже практикуючі бухгалтери саме в момент зарахування коштів на поточний рахунок і відобразять визнання доходу: Д-т 311 «Поточні рахунки в національній валюті» — К-т 719 «Iнші доходи від операційної діяльності». Якщо суму відсотків на залишок коштів на поточному рахунку не можна достовірно визначити наприкінці періоду, такий дохід слід збільшувати в тому періоді, коли кошти було зараховано на поточний рахунок.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру